Cea mai mare parte a fructelor dispun de importante proprietati terapeutice pentru organismul uman. Pe de o parte, il pot apara de imbolnaviri, avand o actiune profilactica, iar pe de alta parte, il pot chiar vindeca, exercitand astfel o actiune terapeutica. Ca adjuvante, alaturi de medicamentele alopate sau alte terapii alternatice, fructele pot contribui la vindecarea multor boli.
Ceea ce face ca fructele sa fie absolut indispensabile organismului uman este atat continutul lor in principii alimentare de baza (proiteine, lipide si glucide), cat si cantitatea mare si varietatea substantelor cu rol terapeutic, si anume: vitamine, saruri minerale si oligoelemente, enizime, hormoni vegetali, uleiuri volatile, zaharuri usor asimilabile, aminoacizi esentiali. Un rol important il au si fibrele vegetale, ce au proprietati de a accelera tranzitul intestinal, de a fixa toxinele sau de a diminua nivelul colesterolului.
Iata cateva fructe si proprietatile lor terapeutice pentru organismul uman:
Capsunele au un rol important in functionarea normala a sistemului nervos, sunt indicate in astenii, la prevenirea insmoniilor, contribuie la formarea hemoglobinei si au un efect tonic, remineralizant. Dintre proprietatile terapeutice cele mai importante sunt cele hipotensive, diuretice, depurative, de regulator hepatic, de favorizare a eliminarii acidului uric, a toxinelor si a excesului de colesterol.
Ciresele au proprietati detoxifiante, remineralizante, antiinfectioase, sedative ale sistemului nervos. Sunt recomandate in dieta persoanelor care sufera de obezitate, ateroscleroza, guta, afectiuni reumatice.
Visinele sunt tonice si remineralizante, actioneaza ca energizante fizice si psihice, faciliteaza digestia, previn aparitia gutei, a reumatismului si sunt indicate in dieta diabeticilor, datorita efectelor lor hipoglicemiante.
Piersicele au proprietati stomahice, diuretice, depurative, energizante, favorizeaza digestia si eliminarea viermilor intestinali.
Merele sunt un tonic muscular si nervos, stomahic, antiseptic intestinal, stimulant si decongestionant hepatic. Consumul regulat de mere favorizeaza intarirea sistemului imunitar, micsorarea colesterolului in sange si activitatea inimii.
Caisele au efecte deosebite asupra sistemului nervos, fiind indicate in nevroze, afectiuni renale si boli infectioase. Se recomanda in astenie fizica si intelectuala, copiilor rahitici si cu intarziere de crestere, in anemii si insomnii.
Prunele au proprietatea de a intari celula nervoasa, sunt revigorante ale organismului, detoxifiante, regleaza functiile ficatului si tranzitului intesrinal, fortifica sistemul nervos si combat starile de oboseala.
Alunele sunt usor digerabile, foarte nutritive si energizante, indicate diabeticilor si bolnavilor de tuberculoza.
Castanele comestibile se recomanda pentru efectele lor energizante, antiseptice, tonice pentru sistemul muscular si nervos, antianemice si remineralizante.
Nucile au o valoare nutritiva si energetica ridicata; prin continutul lor sunt un bun dezinfectant renal, sunt antidiaretice, antidiabetice si antiaterosclerotice.
Strugurii reprezinta unul dintre cei mai puternici detoxifianti naturali, stimuleaza eliminarea bilei in intenstin, miscoreaza tensiunea arteriala, favorizeaza digestia si diureza, intineresc pielea si fortifica musculature. Amelioreaza durerile de guta, reumatism si artroza.
Datorita compozitiei si proprietatilor sale, se recomanda ca energizant muscular si nervos, remineralizant, detoxifiant, stimulant si descongestionant hepatic, diuretic, laxativ, colagog.
Gutuile au proprietati calmante si sedative, iar fructele bine coapte se recomanda persoanelor cu digestie lenta sau celor cu afectiuni pulmonare.
Pepenele galben are proprietati laxative si diuretice, se recomanda persoanelor supraponderale sau celor care sufera de litiza renala sau biliara.
Bananele ajuta la mentinera sanatatii inimii si in reglarea ritmului cardiac. Au efect calmant gastrointestinal, ajuta la neutralizarea aciditatii din stomac. Sunt excelente energizante, combat stresul, dau o stare de calm si incredere.
Portocalele sunt un tonic muscular si al sistemului nervos; ajuta la cresterea sucurilor gastrice si intestinale; stimuleaza contractia veziculei biliare si evacuarea bilei in intestine. Este diuretic, laxativ si antitoxic.
Lamaile sunt remineralizante, tonice ale sistemului nervos central, antireumatice, antigutoase, hemostatice, antianemice, stimulante ale secretiilor gastrice si pancreatice. Indicate in: litiaza renala si biliara, ateroscleroza, obezitate, hipertensiune, insuficienta hepatica si pancreatica, sinuzite, hemoragii nazale, stomatite, migrene, gripa, astm bronsic, astenie nervoasa, anenie.
Kiwi sre proprietati antivirale si antiscorbutice…