Politica

FRECŢIE LA PICIORUL DE LEMN AL ECONOMIEI: Măsura de suspendare a plăţii ratelor cu până la 9 luni se acordă doar persoanelor fizice şi firmelor ale cărori venituri au fost afectate direct sau indirect de criza generată de pandemia COVID-19

Măsura de suspendare a plăţii ratelor cu până la 9 luni se acordă doar debitorilor ale cărori venituri au fost afectate direct sau indirect de criza generată de pandemia COVID-19, a declarat Florin Cîţu, ministrul de Finanţe, imediat după şedinţa de guvern. 

”Urmează să stabilim exact care sunt persoanele afectate indirect. Va fi o plajă foarte mare de persoane care se va încadra, pentru că astăzi în România cam toţi am fost afectaţi de această pandemie, direct sau indirect. Aceste cereri pot fi făcute cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României. Ce se întâmplă cu dobânzile, după ce a trecut perioada de suspendare. Am stipulat că dobânda datorată de debitor se capitalizează la soldul creditului existent. Se va adăuga creditului, dar se va reeşalona pe toată durata creditului. Singura excepţie sunt creditele ipotecare pentru care se plăteşte eşalonat până la maximul 5 ani. În cazul creditelor ipotecare, statul român garantează plata dobânzii capitalizate 100%, dar aceasta trebuie plătită pe o perioadă de 5 ani de la data suspendării”, a adăugat el. 

Consumatori: Amânarea ratelor la credite împovărează şi mai mult împrumutaţii, ajutând de fapt băncile

Amânarea ratelor la credite nu sprijină în mod real debitorii, acordă beneficii substanţiale băncilor şi instituţiilor financiare nebancare şi sunt chiar mai dezavantajoase decât unele dintre soluţiile propuse de anumiţi finanţatori, consideră asociaţiile care reprezintă consumatorii.

„În opinia noastră, măsurile luate de Guvern nu sprijină în mod real debitorii, acordă beneficii substanţiale băncilor şi instituţiilor financiare nebancare şi sunt chiar mai dezavantajoase decât unele dintre soluţiile propuse din proprie iniţiativă de anumiţi finanţatori. Ordonanţa de urgenţă sprijină mai degrabă sistemul financiar-bancar în loc să îi ajute, aşa cum ar fi fost normal, mai mult pe împrumutaţi, asigurând un climat vădit de dezechilibru într-un context economic şi aşa extrem de dificil”, se arată într-un comunicat al asociaţiilor reprezentative ale consumatorilor utilizatori de servicii financiar-bancare şi avocaţilor specializaţi în protecţia drepturilor consumatorilor, printre care şi avocatul Gheorghe Piperea, scrie Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *