Rautacisme

FRECȚIE: Boc l-a mustrat pentru ”limbaj administrativ neadecvat” pe Ionuț Rusu, nu pentru huliganisme și risipirea banului public

Mvai, ”tătucul” Emil Boc s-a arătat nemulțumit în public de limbajul folosit de directorului societății care administrează Sala Polivalentă BT Arena din Cluj, Ionuț Rusu, după ce acesta a explicat consilierilor locali bugetul previzionat pentru 2022. El i-a reproșat lui Rusu că dacă tot a venit cu miloaga la Consiliul local să primească bani să-șiia haine de firmă lui și țiitoarei, atunci trebuie să știe să ceară ca un ”manager”. În ”limbajul de PR” al administrației publice locale se spune „ne propunem (să vă prostim că o să facem ceva – n.a.) și realizăm (ce vrem noi, în beneficiul nostru și al ”famigliei” – n.a.)” și nu ne miorlăim că „ne dorim”. Ne dorim ar fi specific „căsătoriilor, semnariilor, zilor aniversare și mersului la biserică” – și-a tras Boc huliganul de urechi.

Huligan că sunt cel puțin doi angajați ai Polivalentei loviți de acest ipochimen netereminat, un devalizator al banului public, în fapt.

Prin aceste aprige admonestări, Emil Boc a ținut să spulbere acuzațiile publice cum că l-ar ”ține în brațe” pe actualul director, în condițiile în care s-a dovedit nu numai că a manageriat prost bugetul societății, dar și-a și băgat brațul în el în interesul său și al țiitoarei personale.

În cadrul ședinței de ieri, Ionuț Rusu a fost chestionat de consilierii PSD cu privire la bugetul previzionat, șansele de realizare a profitului dar și implementarea raportului Curții de Conturi (realizat după scandalul Boss, Hugo Boss, al hainelor de lux, cumpărate de director din banii societății).

Și a răspuns (bla-bla-bla) nimic:

„Aș previziona că activitatea noastră e influențată de măsurile de combatere a pandemiei. În 2021 când am putut avea și evenimente cu spectatori, ne-am regândit business-ul și planul de afceri în așa fel să ne completam veniturile din evenimente sportive, din parking, publicitate, ca să putem acoperim cheltuielile. Am reușit să încheiem anul cu un profit de 1 065.000 lei. Cheltuielile au crescut cu 11% a față de anul pecendent iar veniturile au crescut cu 50%. Pentru 2022, estimăm că vor crește cheltuielile de exploatare ca urmare a creșterii prețurilor la enegie, însă prin infrastructură, fiind dotați cu panouri solare, producem energie cât să asigurăm activitatea pe timp de zi la antrenamente. Puterea instatalată nu ne permite să facem față și la evenimente. Având în vedere relaxarea măsurilor dictate de pandemie din luna martie, am reușit să reprogramăm evenimente care ne-au consactrat pe piață, deja, după cum ați citit în presă, vom avem concert Sting, Albano, dar și Discoteca 80, chiar și pe final de an un concert André Rieu cu care suntem la 90% discuții finalizate pentru a concerta la Cluj.  Suntem pe drumul cel bun, pentru 2022 am prevăzut o investiție în parcare subterană și ne dorim să retehnologizam si sa aducem la zi sistemul de parking,  să avem o aplicatie de mobil pentru plata parcării, camere care citesc numărul de intrare iar tichetul să devină istorie. Asta ne dorim ca în fiecare an să reușim să updatăm tehnica din Sala Polivalentă ca să devenim mai prietenoși cu utilizatorii”,

de a trebuit viceprimarul Dan Tarcea să îl atenționeze că n-a zis nimic despre Raportul Curții de Conturi și banii cheltuiți pe haine de firmă cu țiitoarea.

Cu tupeul celui care se știe ținut în brațe, Rusu, a arătat că multe dintre măsuri s-au remediat în timpul controlului iar altele sunt în curs de soluționare, termenul pentru implementare fixat de raport fiind 31 mai: „La final vom trimite o informare”.

Noi așteptam și mai așteptăm o informare din partea organelor în drept ale statului. Furtul unei pâini se pedepsește penal, deturnarea banului public în interes personal, se pedepsește penal. Anul trecut, știridecluj.ro dezvăluia cum Ionuț Rusu obișnuia să achiziționeze haine din bugetul societății Sălii Polivalente dintr-un anumit magazin din centrul comercial VIVO (care comercializează mărci de haine mai puțin accesibile), dar și obiecte de lux, precum crose de golf sau băuturi fine. Explicația oficială dată de societate a fost că banii au fost cheltuiți pentru achizițonarea de haine necesare angajaților, deși facturile denotă achiziția unor articole unice, de diferite mărci, nefiind vorba despre echipamente de muncă.

Primarul Clujului, după o lungă pauză de la apariția scandalului, a spus într-o intervenție la radio că Ionuț Rusu va fi „sancționat”, că i se vor tăia bani din salariu.

Între timp, cazul lui Ionuț Rusu ar fi ajuns pe masa DNA, dat fiind că acesta avea anul trecut și calitatea de consilier județean. Imediat după ce a apărut în presă informația că s-ar afla sub atenția DNA, după ce presa a dezvăluit anul trecut că obișnuia să cumpere în interes personal haine și alte obiecte de lux din banii societății BT Arena, Ionuț Rusu a demisionat din funcția de consilier județean pe care o ocupa, în februarie 2022. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a argumentat că Ionuț Rusu ar fi demisionat din „motive personale”.

Ionuț Rusu este unul dintre protejații primarului Emil Boc, promovat pe linie politică și plasat în funcția administrativă de șef al Sălii Polivalente BT Arena, fără ca pe acesta să-l recomande vreo experiență în domeniul managementului. Ani la rând, consilierii locali din opoziție au reclamat că bugetul societății care administrează Sala polivalentă este gestionat ineficient, însă primarul Clujului s-a încăpățânat să-l mențină pe Rusu în funcție, ba chiar să-i dea și un loc elibigibil, la alegerile din 2020, pentru un mandat de consilier județean.