Anchete

Fratii Aschilean au pus in cap ACI Cluj: 8,5 milioane pierderi. Bogdan Irsik/WINCON, regele PROFITULUI. Ce firme de constructii clujene s-au descurcat mai bine: Scuturici de la MIDICONS, Sarmasan de la MONO CONSTRUCTII, Sabin Funar de la TOTAL INVEST

Desi Romania nu mai e in criza de ceva ani, firmele de constructii clujene nu isi gasesc calea spre profit. Cifrele de afaceri ale marilor firme de constructii din Cluj sunt, de fapt, mici, in comparatie cu anvergura orasului. Nimeni nu sare la Cluj de 50 de milioane de euro pe an in segmentul de constructii rezidentiale si nerezidentiale, nimeni nu face profit mai mare de 1 milion de euro. Din analiza de mai jos, se vede o lipsa de adaptare la piata, dar si rezultatele unor politici falimentare de prezenta in piata clujeana: furatul de angajati, forta de munca volatila, licitatul la misto, cu orice pret, ca sa se ia proiectul, un soi de dumping falimentar ce a ucis o gramada de actori din segmentul acesta de business.

Si mai am secrete a va arata. O explicatie importanta pentru lipsa de anvergura a firmelor de constructie din Cluj este si regia mare a firmelor. Practic, dezvoltatorii imobiliari puternici din oras prefera sa lucreze cu echipe mici, specializate, pe principiul „punct ochit, punct lovit”. Si asta ca sa stea in raza de 400 euro per metru patrat construit. Aici insa, avem de a face si cu un paradox: la nivel de comparatie, 400 euro per mp construit la Cluj nu ar fi mult in comparatie cu 600 euro/mp la Bucuresti. Insa acolo acest pret este posibil (si e si acceptat) pentru ca, IN REALITATE, metrul patrat vandut in Bucuresti e mai scump cu mult ca la Cluj pe proiectele de anvergura (spre 2000 euro). 

De aceea, firmele de constructii din Bucuresti sunt puternice, fiindca au loc pe plaja preturilor.

O vreme, la Cluj, a existat moda ca firmele de constructii sa dezvolte si parte imobiliara. Asa s-a intamplat cu ACI, asa s-a intamplat cu multe dintre ele. In fapt, a fost o amagire. Dezvoltarea imobiliara e o nisa grea, unde trebuie talent si unde esenta businessului o constituie terenul si locatia lui. Multe din firmele de constructii clujene au dezvoltat pe terenurile cumparate in anii 90 proiecte rezidentiale, dar, dupa ce le-au terminat si s-au bucurat temporrar de profit, au picat inapoi in caruselul pierderilor.

 

ACI vrea, dar nu mai poate

 

De departe, cea mai mare cadere o are ACI Cluj, pe vremuri lider al pietei. Nimeni nu intelege ce se intampla acolo, ACI Cluj are in spate actionari de seama, oameni de afaceri care sunt de succes in alte firme. Aproape mai mult ca sigur, picajul ACI in mocirla pierderilor si a diminuarii cifrei de afaceri se datoreaza fratilor Aschilean, cei ce si-au asumat dintotdeauna partea executiva a businessului. 

Dupa cum vedeti, pe 2018, ACI e praf. Mai mult, acum doua luni, Consiliul de Administratie a aprobat prelungirea a trei credite si facilitati ce insumeaza 10 milioane de dolari:

1. prelungirea cu 12 luni a facilitatii de credit de 20.000.000 lei, cu sublimite si a garantiilor aferente, in baza contractului de credit nr. 50020/2017, contractat la Raiffeisen Bank;
2. prelungirea cu 12 luni a plafonului global de exploatare de 15.000.000 lei, cu sublimite si a garantiilor aferente, in baza contractului de credit nr. 073516/2016, contractat cu Banca Transilvania;
3. prelungirea cu 12 luni a liniei de credit multiscop de 11.500.000 lei, cu sublimite si a garantiilor aferente, in baza contractului de credit nr. CLUJ3/439/2014/18.11.2014, contractat la UniCredit Bank;

 

TCI se tine bine, chiar daca nu e wow

 

Rivalul modest al lui ACI, TCI, condus de Dorin Olteanu, s-a descurcat onorabil pe 2018:

 

… dupa cum o surpriza placuta e firma lui Nelu Bene, Napoca Constructii. Cu toata perioada dificila prin care a trecut, Bene e ca Old Shatterhand, trag toti in el si nu moare.

Muuult mai bine s-a descurcat Sabin Funar, fiul fostului primar de Cluj, cel care, cu discretie, si-a dezvoltat un business serios in constructii, in dezvoltare imobiliare si in segmentul hotelier: Total Invest a marcat profit de 3,2 milioane de lei pe 2018.

 

 

Departe de ochii lumii, bistriteanul Ioan Scuturici si-a facut la Cluj un mic imperiu. MIDICONS a marcat 6 milioane de lei profit in 2018, fiind este specializată în realizarea de hale metalice. Poate nu ar fi rau ca domnul Scuturici sa bage 3 lei si in siteul web. Nu de alta, dar suntem in 2019…

Insa, de departe, regele profitului este Bogdan Irsik de la societatea Wincon. Aproape 2 milioane de euro profit pe 2018. 

Augustin Sarmasan de la Mono Constructii a reusit si el un an bun, remarcabil pentru un 2018 care a fost haotic in piata de constructii:

 

Kesz Constructii ramane gigantul ascuns al Clujului. Din pacate, nimeni nu intelege de ce nu declara profit, mai ales ca au reputatia de a fi seriosi. Poate la anul. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version