In vizor

Fotografiile Mihaelei Noroc, care au facut inconjurul lumii, sunt tinute in cutii la Muzeul de Arta din Cluj

Scris de 214

Cel mai mediatizat proiect fotografic romanesc din ultimii ani, Atlasul Frumusetii, a fost privat de admiratia publicului clujean, la Photo Romania Festival. Din lipsa spatiilor, organizatorii festivalului au reusit sa expuna toate cele 37 de lucrari ale artistei Mihaelei Noroc doar in ziua vernisajului. In rest, fotografiile au fost tinute in cutii si numai trei dintre ele au fost expuse pe durata festivalului.

Mihaela Noroc a calatorit cu Atlasul Frumusetii in intreaga lume. Ea a surprins frumusetea femeilor din 37 de tari si le-a importalizat, iar proiectul sau fotografic a ajuns sa fie mediatizat pe intreg mapamondul.
In 21 mai, expozitia ei a ajuns si la Cluj-Napoca, in cadrul Photo Romania Festival. Vernisajul a fost unul de mare succes, artista le-a vorbit celor prezenti despre calatoria sa, care a durat 15 luni si cum a ales chipurile feminine imortalizate, apoi, in Alasul Frumusetii.

Numai ca, imediat dupa vernisaj, fotografiile nu au mai fost expuse. Nu mica le-a fost dezamagirea celor care au dorit sa vizioneze expozitia in celelalte zile de festival, atunci cand au gasit abia trei dintre lucrari expuse, intr-o sala mica din Muzeul de Arta. Intr-un colt al salii, o parte din restul fotografiilor au fost tinute in cutii.

Scuza pe care o invoca organizatorii Photo Romania Festival este aceea ca nu exista spatii expozitionale suficient de calitative, pentru astfel de lucrari.

“Si pentru expozitia Atlasul Frumusetii, dar si pentru altele nu exista spatii expozitionale suficient de calitative, in afara Galeriei IAGA, din Piata Muzeului, care este privata. Din pacate, acolo nu am putut expune pentru ca era ocupa. Am avut multi fotografi care au refuzat sa vina la Photo Romania Festival, din aceasa cauza. Este una dintre marile probleme ale Clujului. E ingrozitor pentru noi, care am avut 70 de expozitii in acest an, sa le cerem artistilor sa expuna in sali improprii.
Majoritatea expozitiilor le-am organizat intr-un spatiu privat, langa Teatrul National, un spatiu pe care un investitor privat incearca sa il ofere comuntatii. Concluzia acestei editii este ca nu vom mai organiza atatea expozitii pentru ca nu sunt conditii”, a punctat directorul Photo Romania Festival, Catalin Ballog Belu.

Acesta a mai spus ca in ceea ce priveste lucrarile Mihaelei Noroc, au ajuns la Cluj dupa o expozitie din Bucuresti, dupa Noaptea Muzeelor, iar in aceste conditii, singura varianta a fost alegerea ultimei sali libere din Muzeul de Arta, cea in care sunt expuse in prezent cele trei fotografii.

O alta problema cu care s-au confruntat organizatorii festivalului de fotografie a fost aceea a lipsei de deschidere din partea autoritatilor locale. Ei spun ca au cerut autorizatii primariei clujene pentru a expune pe garduri, pe diferite strazi din oras, insa nu le-a fost acceptata solicitarea.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 18 hours Sport
  Primul şoc în Superliga: U Cluj vrea să îl dea afară pe Erik Lincar și negociază rezilierea contractului!
 • Acum 20 hours FOTOGRAFILA
  Chiar nimeni nu vede chixul “regazonării” de pe Cluj Arena, “orezăria” de acolo? Tișe: “Stadionul este pregătit pentru fotbal”. Doar că “maronul” de pe teren este la fel de vizibil ca şi cel din comunicat
 • Acum 20 hours Analiza
  În Cluj-Napoca există zi de Oser (“Osăr) şi zile de “OSĂ”: Boc dă asigurări că se face Aquapark la Cluj-Napoca. Săptămâna viitoare “OSĂ” anunţe “veștile bune”
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Concert de noapte la utilaj greu pe Clinicilor. Legea e facultativă la Cliuuuj
 • Acum 24 hours Politica
  Guvernul vrea mai multe femei în funcţii de conducere la companiile de stat. „Femeile au nevoie de această şansă”, spune Firea
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Nu trebuie să scoți pe gură cuvinte rasiste, e suficient să ai o atitudine de gen: La ora dezbaterii publice pe justiţie socială de la festivalul de la Pata Rât, primarul Emil Boc intra live pe Facebook cu perechi dansând tango în Cazino
 • Acum 1 day Politica
  O GROAZNICĂ LOVITURĂ PENTRU AGRAMAȚII DE PE REȚELELE DE SOCIALIZARE: Gramatica va deveni probă la “Bacalureat” (sic!)
 • Acum 1 day Eveniment
  Incendiu foarte puternic la un restaurant: focul se manifestă pe o suprafață de 2000 de metri pătrați
 • Acum 1 day In vizor
  Ia uite cum îi curta Partidul Comunist Chinez pe scuteciștii și uaseceriștii României…
 • Acum 2 days General
  Untold, Eco Garden și administrația publică locală își bat joc de U Cluj, de suporteri și de oraș. Priviți pe ce ”orezărie” sunt chemați jucătorii clujeni să se bată cu cei de la Sepsi
 • Acum 2 days Sanatate
  CLUJ: 2000 de cazuri depistate într-o săptămână. De ieri, până azi, încă aproape 400 de cazuri noi
 • Acum 2 days In vizor
  Podului Locomotivei ”OSĂ” fie modernizat ”în curând”. Deocamdată, după 5 ani de la demararea proiectului, mai sunt de obținut câteva avize
 • Acum 2 days PubliNews
  Muzică, film, teatru și bunătăți mediteraneene – surprizele din acest weekend în Iulius Parc
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE