In vizor

Fotografiile Mihaelei Noroc, care au facut inconjurul lumii, sunt tinute in cutii la Muzeul de Arta din Cluj

Cel mai mediatizat proiect fotografic romanesc din ultimii ani, Atlasul Frumusetii, a fost privat de admiratia publicului clujean, la Photo Romania Festival. Din lipsa spatiilor, organizatorii festivalului au reusit sa expuna toate cele 37 de lucrari ale artistei Mihaelei Noroc doar in ziua vernisajului. In rest, fotografiile au fost tinute in cutii si numai trei dintre ele au fost expuse pe durata festivalului.

Mihaela Noroc a calatorit cu Atlasul Frumusetii in intreaga lume. Ea a surprins frumusetea femeilor din 37 de tari si le-a importalizat, iar proiectul sau fotografic a ajuns sa fie mediatizat pe intreg mapamondul.
In 21 mai, expozitia ei a ajuns si la Cluj-Napoca, in cadrul Photo Romania Festival. Vernisajul a fost unul de mare succes, artista le-a vorbit celor prezenti despre calatoria sa, care a durat 15 luni si cum a ales chipurile feminine imortalizate, apoi, in Alasul Frumusetii.

Numai ca, imediat dupa vernisaj, fotografiile nu au mai fost expuse. Nu mica le-a fost dezamagirea celor care au dorit sa vizioneze expozitia in celelalte zile de festival, atunci cand au gasit abia trei dintre lucrari expuse, intr-o sala mica din Muzeul de Arta. Intr-un colt al salii, o parte din restul fotografiilor au fost tinute in cutii.

Scuza pe care o invoca organizatorii Photo Romania Festival este aceea ca nu exista spatii expozitionale suficient de calitative, pentru astfel de lucrari.

“Si pentru expozitia Atlasul Frumusetii, dar si pentru altele nu exista spatii expozitionale suficient de calitative, in afara Galeriei IAGA, din Piata Muzeului, care este privata. Din pacate, acolo nu am putut expune pentru ca era ocupa. Am avut multi fotografi care au refuzat sa vina la Photo Romania Festival, din aceasa cauza. Este una dintre marile probleme ale Clujului. E ingrozitor pentru noi, care am avut 70 de expozitii in acest an, sa le cerem artistilor sa expuna in sali improprii.
Majoritatea expozitiilor le-am organizat intr-un spatiu privat, langa Teatrul National, un spatiu pe care un investitor privat incearca sa il ofere comuntatii. Concluzia acestei editii este ca nu vom mai organiza atatea expozitii pentru ca nu sunt conditii”, a punctat directorul Photo Romania Festival, Catalin Ballog Belu.

Acesta a mai spus ca in ceea ce priveste lucrarile Mihaelei Noroc, au ajuns la Cluj dupa o expozitie din Bucuresti, dupa Noaptea Muzeelor, iar in aceste conditii, singura varianta a fost alegerea ultimei sali libere din Muzeul de Arta, cea in care sunt expuse in prezent cele trei fotografii.

O alta problema cu care s-au confruntat organizatorii festivalului de fotografie a fost aceea a lipsei de deschidere din partea autoritatilor locale. Ei spun ca au cerut autorizatii primariei clujene pentru a expune pe garduri, pe diferite strazi din oras, insa nu le-a fost acceptata solicitarea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *