In vizor

Fotografiile aeriene ale unor cercetatori clujeni au descoperit asezari vechi de 8.000 de ani

Un proiect international de aero-arheologie la care iau parte si specialisti de la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) a scos la iveala localitati foarte vechi, necunoscute pana acum. Se utilizeaza o metoda mai putin folosita in Romania, fotografierea din avion, iar scopul este descoperirea unor vestigii preistorice pe suprafata Transilvaniei.

Actiunea are loc in cadrul unui proiect international de aero-arheologie, care se deruleaza în Transilvania, cu participarea unor specialisti si institutii de profil din Hunedoara, Alba, Mures si Cluj, sub coordonarea lui Zoltan Czajlik, cercetator la Universitatea „Eotvos Lorand” din Budapesta. In urma studierii fotografiilor facute din avion, au fost descoperite asezari vechi de 8000 de ani pe teritoriul unor orase din Hunedoara.

“Sunt asezari noi, pentru arheologi toate sunt informatii valoroase, aflam date noi despre aceste teritorii. Metoda fotografierii din avion e noua la noi, desi francezii o folosesc de 100 de ani”, a precizat Bereki Sandor, unul dintre specialistii implicati.

Intre urmele arheologice pretioase descoperite in acest fel se numara, potrivit publicatiei ziarulhunedoreanului.ro.  cele din zona Magura Uroiului, care ar demonstra ca in perioada Regatului Dac, ar fi gazduit o mina de andezit, iar mare parte a structurilor religioase de la Sarmizegetusa Regia au fost construite din piatra extrasa de acolo.

Descoperirile au aparut deja in publicatii de specialitate si la conferinte internationale, iar fotografiile aeriene au facut obiectul unor expozitii care a trecut prin Targu-Mures, Alba-Iulia si Budapesta. Proiectul de fotografiere aeriana arheologica a Transilvaniei, initiat de Universitatea „Eotvos Lorand”din Budapesta, a inceput în 2009 si este derulat in colaborare cu Muzeul National al Unirii din Alba-Iulia, Muzeul Judetean Mures si UBB din Cluj-Napoca.

Un proiect similar, derulat de aceasta data de cercetatori de la Academia Romana, Filiala Cluj-Napoca a demarat in toamna anului trecut si are ca scop studierea civilizatiei celtice din Transilvania prin prin metode inovative, mai putin utilizate la noi. Intre acestea, imortalizarea din avion a unor zone in care au fost descoperite necropole ale celtilor si cautarea altora noi. Specialistii vor mai efectua analize geofizice, chiar si datari cu faimosul C14, precum si mineralogice. Proiectul se numeste “Metode alternative in cercetarea si interpretarea necropolelor in a doua epoca a fierului in Transilvania” si este un grant individual de cercetare. Sunt studiate necropole din judetele Mures, Bistrita-Nasaud si Arad.

“Am facut primele fotografii aeriene si analize, partea de geofizica, urmeaza ca primele rezultate sa apara prin aprilie”, a dezvaluit Bereki, de aceasta data director de proiect.

Foto: ziarulhunedoreanului.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *