Din oras

FOTO – Stadiul lucrărilor la Parcul Feroviarilor. Anul acesta „Clujul Verde” e un morman maro de pământ excavat

După ce, timp de două decenii, Primăria a lăsat în paragină vechile parcuri comuniste ale Clujului, în ultima vreme, în tandem cu noile investiții imobiliare private, s-a hărnicit să le reabiliteze, deodată pe toate, doar „calitatea vieții” (celor care își permit mii de euro/mp în noile ansambluri rezidențiale) trebuie crescută cumva. Până la finalizarea șantierelor însă clujenii au puține posibilități de evadare dintre betoanele și excavările urbei, fiind nevoiți să ia mașina și să polueze până la Beliș sau la Tarnița, dacă vor să schimbe verdele strident al pistelor de biciclete cu cel natural.

Parcul Feroviarilor a zăcut uitat de municipalitate, cât timp zona nu a fost una de interes imobiliar. Parcul, al cărui proiect de modernizare a fost de mult așteptat de clujeni, a fost preluat de Primăria Cluj-Napoca încă din anul 2017. Proiectul Parcului Feroviarilor a fost contractat de municipalitate prin concurs de soluții, la peste 550.000 de lei, în 2018, câștigător fiind biroul de proiectare al arhitectului Vlad Rusu. Teoretic, lucrările ar fi trebuit să debuteze în septembrie 2021. Tot atunci, arhitectul Vlad Rusu semnala lipsa fondurilor pentru realizarea acestui obiectiv de investiții.

„Concursul de soluții pe care noi l-am câștigat a fost organizat în 2018.

În 2020, noi am predat proiectul tehnic și de atunci au fost înregistrate niște proceduri de achiziție a lucrărilor de execuție, s-a stabilit constructorul.

Și așteptăm, în lipsa unui buget, din câte înțeleg, pentru acest proiect. Aceasta este principala motivație pentru care lucrurile acolo nu au demarat”, declara Vlad Rusu.

Proiectul a demarat, în final, din fonduri bugetare, cu posibilitatea de a atrage finanțare nerambursabilă pe parcurs, după cum a declarat primarul Boc în 16 septembrie 2021:

„Și o veste foarte bună: săptămâna viitoare voi semna contractul de aproape 10 milioane de euro pentru Parcul Feroviarilor. (…)

Am așteptat adjudecarea, procedurile legale au fost respectate, acum finanțarea: o să avem de la bugetul local în prima parte și după ce se vor deschide liniile de finanțare europeană, inclusiv linia de la fondul de mediu, pentru că am discutat cu ministrul Tanczos Barna să putem avea complementar asigurată finanțarea.

Dar vom începe pe bugetul local, pentru că dacă nu pornesc acum, pierdem licitația și trebuie să o luăm de la capăt.

Și atunci mi-am asumat să începem pe bugetul local cu găsirea surselor de finanțare.”

„Miercuri, 15 decembrie 2021, a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor de «Revitalizare și activare Parcul Feroviarilor». Momentan, finanțarea va fi asigurată din bugetul local, urmând ca, după deschiderea liniilor de finanțare europeană, să fie accesată și finanțare din fonduri comunitare.

Spațiul propus spre modernizare cuprinde Parcul Feroviarilor, strada Parcul Feroviarilor și malurile râului Someș. (…)

Durata lucrărilor este de 20 de luni de la momentul emiterii ordinului de începere. Valoarea proiectului este 36.974.045,91 lei fără TVA, executantul fiind asocierea NORD CONFOREST (Leader), ECO GARDEN CONSTRUCT SRL”, putem citi pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.

Primăria nu a mai așteptat după banii europeni, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 3 ianuarie 2022, pe banii clujenilor. Data finalizării execuției: 3 septembrie 2023.

Așadar, vara acestui an și a anului viitor, Parcul Feroviarilor va fi în șantier. „Clujul Verde” e, simultan, în vechile parcuri ale orașului, „Clujul Maro”, culoare specifică pământului răscolit de cupa excavatoarelor.

Stadiul lucrărilor, în luna aprilie, în Parcul Feroviarilor:








Înainte să fie fain în „Clujul Verde”, e maro. Ce nu s-a făcut în patru mandate, se face acum, în al cincilea. Mai bine mai târziu, decât niciodată, dar ar fi fost preferabil ca parcurile să fie reabilitate din timp, la timp, pe rând, și nu toate deodată.