Din oras

FOTO La un pas de tragedie. Busculadă în care au fost implicați sute de studenți la Facultatea de Drept din Cluj: „Toată lumea se împingea în toată lumea, înjurături, panică.”

O situație incredibilă are loc aproape zilnic la Facultatea de Drept a UBB de pe Universității. Sute de studenți și profesori se înghesuie pe o singură intrare, într-un hol strâmt, iar șansele ca unul dintre ei să fie călcat în picioare sau să i se facă rău sunt foarte mari.

Un clujean atrage atenția pe grupul Clujul Civic asupra acestor evenimente mult prea dese ce se pot tranforma rapid într-o tragedie.

„Doresc să atrag atenția asupra busculadei periculoase care are loc în mod repetat în clădirea Facultății de Drept a UBB, de pe str. Universității, nr. 11. După cum se vede în imaginile primite astăzi din surse multiple, și din relatările celor prezenți, sute de studenți (dar și câțiva profesori) au rămas blocați datorită porții, holului și scărilor mult prea înguste pentru un așa trafic infernal.

În jurul orei 14, pentru aproximativ 30 de minute (!), fluxul mare de oameni din două direcții diferite (cei care ieșeau din săli și voiau să plece acasă, respectiv cei care intrau venind de afară) a generat un blocaj, toată lumea se împingea în toată lumea, nimeni nu voia să cedeze, strigăte, înjurături, panică etc.
În mod normal, cei care ies din clădire au prioritate față de cei care intră. Așa se face cam în orice loc prevăzut cu uși de acces. Dacă pe studenți îi putem scuza pentru că nu știu să gestioneze astfel de situații, nu același lucru îl putem spune despre portarii prezenți la fața locului sau despre cei care conduc/administrează clădirea. E greu de crezut că nu știu ce se întâmplă, dar nimeni nu a luat nicio măsură până acum (cum spuneam, situația nu e nouă). Afară, poliția locală încerca să prevină lumea să meargă pe carosabil (deoarece și trotuarul era umplut ochi). Iar în clădire înghesuiala se continua în sus pe scări până la etajul 2.
Dacă are loc un incendiu? (Scenariul de la Colectiv se poate repeta oricând.) Sau dacă trebuie să ajungă un echipaj de ambulanță la cineva din interior? Sau dacă lumea începe să se calce în picioare din cauza simplei presiuni a celor din jur, cum s-a demonstrat în repetate rânduri că se poate întâmpla la concerte, evenimente etc. cu căi de acces deficitare?

Vă rog să-mi spuneți cine ar trebui sesizat în acest caz. M-am gândit la ISU, conducerea facultății și inspecția muncii, dar orice alte sugestii sunt binevenite. Aș vrea să n-am dreptate, dar dacă situația continuă așa, cred că e doar o chestiune de timp până se întâmplă o tragedie. Cum o evităm?”, atrage atenția clujeanul.