Reportaj

FOTO Costumul popular german, reinterpretat de creatoarea de modă Irina Silaghi, a cucerit clujenii la Herbfest 2017

La cea de-a șasea ediție a Festivalului de Toamnă al Economiei Germane, Herbstfest 2017, cel mai apreciat ”ingredient” nemțesc a fost o prezentare de modă. “Dirndl Show Irina Silaghi” le-a făcut cunoștință clujenilor cu portul popular german reinterpretat de creatoarea de modă Irina Silaghi astfel încât să poată fi purtat și în viața de zi cu zi. Fiecare ținută din colecție a fost lucrată manual și a ajuns pe catwalk împreună cu o poveste.

Herbstfest este deja un festival- tradiție în Cluj-Napoca, la care participanții se distrează trei zile cu muzică bavareză, dansuri și specialități din bucătăria germană. Elementul inedit la marea petrecere nemțească  din această toamnă a fost o prezentare de modă în cort. Creatoarea de modă Irina Silaghi și-a prezentat piesele la care a lucrat un an de zile.

Pe podium nu au urcat modele profesioniste, ci femei obișnuite din Cluj care activează în domenii diferite. Artiste, medici, profesori, o învățătoare, chiar și un IT-ist au arătat publicului ținute compuse dintr-o fustă cloche, cămaşă, şorţ şi corset. Fiecare femeie care a urcat pe catwalk și-a personalizat cu ajutorul Irinei rochia dirndl în funcție de apartenență, preferință de culoare și tradiții din familie.

Creatoarea de modă clujeancă a adaptat portul tradițional german la diferite culturi, în care ”modelele” au rădăcini: slovacă, ucrainiană, maghiară sau românească.

dirdnl

Una dintre ținutele cele mai apreciate de către public, a fost un dirndl adaptat la cultura maghiară. Compus dintr-o fustă de bumbac roșie și un corset roșu cu alb, portul a îmbinat cu succes tradiționalul cu modernul. 

Pe interior rochia a fost accesorizată cu crinolină de tull, iar pe exterior cu un șorț verde din voal de vâscoză, cusut manual. Pe fustă s-au regăsit și motive florale: un șir brodat de lalele galbene, care, în cultura maghiară, reprezintă fertilitatea. Fiecare piesă din colecția cu nume greu de pronunțat a fost însoțită de un accesoriu de păr: cununi cu flori și spice. Clujenii care au văzut ținutele create de Irina Silaghi au fost foarte impresionați, în special de fustele colorate din catifea sau mătase.

dirdnl show

”Fiecare ținută e frumoasă, în felul ei. Mi-au plăcut mult broderiile de pe fuste. Eu aș fi tentată să port la serviciu o fustă din catifea, dar nu mă văd purtând și corsetul”, a afirmat o tânără.

Povestea proiectului a început în 2016 când Irina Silaghi și-a dat seama că femeile ar purta o ținută tradițională în viața cotidiană, dacă elementele ei ar fi adaptate la zilele noastre.

”Proiectul acestei colecții a început exact acum un an, în 2016, în octombrie când Irina Silaghi și-a propus realizarea unei colecții de 16 rochii dirndl , reinterpretate. Ea și-a propus ca portul popular german dirndl să mai fie îmbrăcat, să nu fie doar la festivaluri, ci și în viața de zi cu zi”, au transmis organizatorii momentului fashion.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *