In vizor

FOTO – CONDIȚIILE în care MĂMICILE și COPIII din Cluj trebuie să aștepte rezultatele pentru COVID-19: ”Afară era FRIG și ploua, fereastra NU se închidea și LIPSEA o parte din geam”

Mămicile din Cluj-Napoca reclamă faptul că toți copiii care se prezintă cu febră la UPU Copii sunt suspecți de COVID-19, drept urmare sunt trimiși la secția de Pneumologie Pediatrică să aștepte rezultatul analizelor, însă condițiile din acel spital sunt foarte proaste. Principalul motiv, la fel ca și în cazul altor clădiri ale Spitalului de Urgență pentru Copii, este că vorbim despre o clădire retrocedată, drept urmare nu se pot face lucrări de modernizare. 

Mămicile sunt nemulțumite de faptul că acum orice roșu în gât sau febră îi face pe copii suspecți de coronavirus. 

Mai multe mămici care s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Copii de pe strada Moților reclamă faptul că datorită protocoalelor impuse de pandemia de coronavirus, toate cazurile cu febră sau roșu în gât sunt cazuri suspecte de COVID-19, drept urmare trebuie făcute teste. Cât timp așteaptă rezultatul acestor teste, copiii și mămicile sunt internați în secția de Pneumologie a Spitalului de Copii aflată pe strada Victor Babeș. Acela este însă un spital încremenit în timp,cu mobilier vechi, uși crăpate și geamuri care nu se închid. 

Dragi părinții țin să vă anunț că aseară fetița mea de 3 ani si 7 luni a făcut febră. Azi dimineața m-am dus la urgență la UPU copii, cei de la UPU i-au făcut analize la fetiță și avea roșu în gât. Cei de la UPU mi-au spus că dacă fetița are febră e suspect de covid și m-au trimis secția de PENUMOLOGIE. Țin să vă avertizez să nu mergeți cu copiii la UPU. Așa condiții sunt aici in spital.

Exact acceasi problema am avut-o si noi cu bebe (avea 7luni) acum cateva saptamani, am stat internati fix in aceasi camera, acelasi pat, oribil! Afara era frig si ploua, fereastra nu se inchidea, si lipsea o parte din geam. Cand a venit doamna sa faca curatenie, i-am zis ca bebe a scapat o jucarie sub pat, a scos-o cu mopul in timp ce stergea pe jos si a aruncat-o pe perna langa copil!!!! Si alte multe lucruri urate ni s-au intamplat acolo in cele 12 ore. O sa va tina pana vine rezulatul COVID, apoi va lasa acasa.

Din păcate asta e procedura… Pana nu vin rezultatele de la test nu va lăsa acasă.. Asta dacă sunt negative… Pe noi ne-au internat dimineața la 5 și seara la 9 am plecat acasă în urma rezultatului negativ

Pana nu a venit rezultatul la covid nu ne-a facut nimic. Dupa ce a venit rezultatul am plecat zburand spre casa pe semnatura. Cred ca degraba nu mai merg la UPU

E jalnica secția de Pneumo la copilași, din pacate mergi sa te tratezi de ceva și vi acasa la.pachet cu încă 2 – 3 boli

Din păcate si eu am ajuns la UPU cu bebe de 2 saptamâni si la fel, am ajuns acolo la Pneumologie, am stat pana a doua zi ce a ajuns rezultatul de la test:(

 

În ciuda nemulțumirii generale cuazate de faptul că orice caz ajunge să fie suspect de COVID-19, mămicile recunosc implicarea personalului medical, care încearcă să le ofere cel mai bun tratament în situația existentă.

Sa stiti ca acea conducere si personalul de acolo isi fac treaba foarte bine, in conditiile respective. pt copiii cu afectiuni respiratorii e mai ok acolo decat sa stea cu altii cu enterocolite sau altele. din pacate am “testat” mai multe spitale si chiar am fost multumita. nu e la standarde de Cluj insa pe partea de tratament,tot respectul.

Dupa ce am fost tratata chiar deplorabil in spitale frumos amenajate, totusi aici am dat peste oameni. si da, este loc de mai bine. eu am ramas cu impresia ca fac multe cu putinul pe care il au acolo.

Din păcate, cadrele medicale și conducerea spitalului sunt conștiente și ele de situația din unele secții și au făcut nenumărate solicitări către Consiliul Județean Cluj. Autoritățile județene au alocat bani, au atras fonduri europene, însă acestea pot fi folosite doar pentru dotarea cu aparatură. Pentru clădirile vechi și insalubre singura soluție este construcția unui nou spital.

Consiliul Județean Cluj știe de mult timp de această situație, soluțiile însă întârzie

Desigur că, cea mai mare vină pentru condițiile dezastruoase din multe secții ale Spitalului de Copii o au autoritățile, în special Consiliul Județean. Alin Tișe declara la preluarea mandatului că va construi un spital de copii. După patru ani abia a reușit să găsească un teren pe care urmează să fie construit un nou Spital de Copii. Evident , acest proiect o să dureze, pentru că abia urmează studiile, licitația și mai apoi execuția. 

”Necesitatea dării în folosință, cât mai urgent, a unui Spital Pediatric Monobloc este justificată, în principal, de faptul că secțiile Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii își desfășoară activitatea în numeroase imobile situate la distanță mare unul de altul. Totodată, clădirile în cauză sunt vechi, într-o stare precară și o bună parte din ele revendicate, ceea ce face imposibilă repararea capitală și modernizarea lor” , recunoaște Consiliul județean necesitatea găsirii unei soluții pentru Spitalul de Copii.

Recunoașterea unei probleme este un prim pas spre rezolvarea acesteia, însă Consiliul Județean va trebui să urgenteze construcția unui nou Spital de Copii pentru ca micii pacienți să nu mai fie internați în aceleași condiții proaste.

Consiliul Județean a promis realizarea unui nou spital ce va prelua toate cele 14 structuri, respectiv 11 secții, două compartimente, Unitatea de Primiri Urgențe și stația de dializă ale actualului Spital de Copii, structuri ce funcționează în prezent în locații diferite din municipiul Cluj-Napoca, cu o distanță medie între acestea de cca. 4 km. 

Unitatea medicală nou-construită va avea un profil regional și va dispune de o capacitate de 700 de paturi, cu 200 mai mult comparativ cu cele existente în prezent. Construcția va avea o amprentă la sol cuprinsă între 7.000 și 10.000 de metri. Costurile investiției urmează a fi suportate integral din bugetul Consiliului Județean, prin bugetare multianuală.

În momentul de față, Spitalul Județean de Copii Cluj-Napoca deservește, practic, întreaga regiune a Transilvaniei, circa 60% din numărul total al pacienților provenind din județele limitrofe. 

Citește și:

Tișe se laudă cu dotarea Spitalului de Copii, dar mamele îi bat obrazul pentru sala de așteptare: ”Dacă vii cu copilul la spital, acolo la urgențe, în sală iei și alte boli”

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *