In vizor

Fostul subprefect Mihnea Iuoras, retinut in dosarul sefului ANI

Fostul subprefect al Clujului, Mihnea Iuoras, va fi dus astazi, de la 11.30, cu propunere de arest preventiv in fata judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in acelasi dosar in care seful demisionar al ANI, Horia Georgescu, este cercetat pentru fapte de coruptie. Informatia a fost confirmata de mai multi membri PNL Cluj.

UPDATE

DNA a confirmat ca Mihnea Iuoras este cercetat penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu. Redam mai jos comunicatu; remis in urma cu putin timp:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pe o durata de 24 ore, incepand de la datele de 16, respectiv 17 martie 2015, a inculpatilor:

– IUORAS MIHNEA-REMUS si POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA, vicepresedinte, respectiv membra a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

– CANANGIU CONSTANTIN-CATALIN, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 2 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,

– VISOIU GHEORGHE, expert evaluator, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, comise in forma complicitatii, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

– NISTOR NECULAI, HANU ALEXANDRU-FLORIN si DRULA DORIN-CORNEL, experti evaluatori, la data savarsirii faptei, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, comisa in forma complicitatii, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand de la data de 16.03.2015, pana la data de 14.05.2015, fata de inculpata ZAAROUR INGRID, presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul A.N.R.P, la data faptelor, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar inculpata Zaarour Ingrid trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemata,
b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei,
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemata,
d) sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei decat cu incuviintarea prealabila a organelor judiciare,
e) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar,
f) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

Inculpatei Zaarour Ingrid i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care-i revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

in cauza, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii: NICOLESCU THEODOR-CaTaLIN, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, si BACIU REMUS-VIRGIL, cu privire la savarsirea a 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand ca inculpatii IUORAS MIHNEA-REMUS, POPA-MOCANU INGRID-LUCIANA CANANGIU CONSTANTIN-CATALIN, VISOIU GHEORGHE, NISTOR NECULAI, HANU ALEXANDRU- FLORIN SI DRULA DORIN-CORNEL sa fie prezentati la data de 17 martie 2015, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Potrivit stiripesurse.ro, astazi vor fi propusi pentru arest preventiv inca sapte persoane, printre care si Mihnea Iuoras, cel care a fost vicepresedintele ANRP in vremea in care Horia Georgescu ar fi comus faptele de abuz in serviciu. Pe langa Horia Georgescu, procurorii DNA cer arestul preventivsi pentru alti fosti membri ai Comisiei de Stabilire a Despagubirilor de la ANRP, evaluatori si experti contabili. Cei sapte inculpati sunt Mihnea Remus Iuoras, fost subprefect de Cluj, fost vicepresedinte al ANRP, Ingrid Luciana Popa Mocanu, fost vicepresedinte ANRP, fosta consilier a vicepremierului Gabriel Oprea, Constantin Catalin Canagiu, consilier parlamentar, Gheorghe Visoiu, Alexandru Florin Hanu, Cornel Dorin Drula si Neculai Nistor, arata stiripesurse.ro

Mihnea Iuoras este, in prezent, prim-vicepresedintele PNL Cluj-Napoca. Ziar de Cluj scria inca de ieri ca acesta a “supervizat” activitatea lui Horia Georgescu la ANRP.

Mihnea Iuoras a fost vicepresedintele ANRP in perioada 1 octombrie 2007 – 6 martie 2009, fiind numit de Calin Popescu Tariceanu in aceasta functie la frageda varsta de 27 de ani. In aceeasi perioada, ANRP era condusa de Ingrid Zaanour, fosta sefa de cabinet al lui Calin Popescu Tariceanu si protejata acestuia. In lumina anchetei DNA din prezent, Ingrid Zaanour a fost audiata la randul ei de catre procurorii anticoruptie.
Iuoras a fost si el numit vicepresedinte al ARNP de acelasi Calin Popescu Tariceanu. Mai mult, el a fost coleg cu seful ANI – cercetat acum de DNA – in aceeasi Comisie Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor.
In 17 iulie 2007, ANRP anunta ca Mihnea Iuoras a fost numit in functia de vicepresedinte al ANRP, cu rang de subsecretar de stat. El a condus Directia pentru Acordarea Despagubirilor in Numerar, din cadrul autoritatii.

Pentru ce este cercetat seful demisionar al ANI

“In cursul lunii ianuarie 2015, Guvernul României – Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la faptul ca, in perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

    Concret, in perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, din care facea parte si inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, a dispozitiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei precum si unele masuri adiacente, in care imobilele pentru care se solicitau despagubiri fusesera supraevaluate.

    Valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ).
    Din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor 3 dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc. privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare.

    In doua cazuri evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, „comparabile” constând in anunturi de vânzare publicate online sau in ziare, fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare.
    Concluzionand, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor 3 dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire”, arata procurorii DNA intr-un comunicat de presa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version