Anchete

Fostul șef al lui Mircea Hrudei, prim-procurorul de la Huedin, țepuit în târgul de mașini de la Gilău

 

 

Prim-procurorul de la Huedin susține că a fost țepuit de un samsar de mașini din Târgul Gilău. Aparent, acesta ar fi achiziționat un autoturism la un preț mai mare decât valoarea acestuia și totodată cu kilometrajul modificat.

Vorbim de Petru Secan, șeful procurorului Mircea Hrudei, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Huedin. Transferat la Cluj pe funcția de prim-procuror la Huedin, Secan însoțit de alți doi prieteni  s-a dus în târgul de mașini de la Gilău pentru a-și achiziționa un autoturism.

Și-a ales însă o mașină care avea kilometrajul modificat pentru a păstra aparența că mașina ar fi mai puțin uzată.

 

 

Mașină de 15.000 de euro

Dat fiind faptul că după ce și-a luat mașina a aflat că samsarii i-au dat-o cu 100.000 de kilometri mai mult decât arăta în bord, procurorul a apelat la colegii săi anchetatori și a formulat o plângere penală pentru înșelăciune.

Audiat în faza de judecată, Secan povestește ce s-a întâmplat când și-a cumpărat mașina cu pricina.

 

„ În luna decembrie 2014 eram în căutarea unui auto pe care intenționam să-l achiziționez și vroiam să mă încadrez în prețul de 15.000 euro. M-am deplasat la p-ța auto din Gilău însoțit de finul Meu Gligan Ionuț și de Boca Adrian nepotul soției. Urmărind ce mașini sunt de vânzare la un moment dat l-am văzut pe inculpat care negocia cu cineva pentru vânzarea unui autoturism Volswagen Tiguan. Observând că persoanele cu care se negociază au abandonat negocierile, am intrat în discuție cu inculpatul Păcurar Vasile.  Mi-a prezentat mașina. Mi-a spus că km afișați în bord 147.000-148.000 sunt reali. Am întrebat dacă are o carte service. Mi-a spus că nu are carte service dar că deține un card service cu toate reviziile. M-am înțeles cu cei care mă însoțeau din semne înțelegând că acest lucru e foarte bun. Am convenit prețul de 12.800 euro, am stabilit împreună cu inculpatul să ne deplasăm, la inițiativa sa, la reprezentanță. Am urcat în Tiguan eu și cu inculpatul și ne-am deplasat la reprezentantă Volswagen de la ieșirea din Cluj. Întrucât era o barieră coborâtă am oprit în față acesteia, inculpatul a spus că merge să vadă dace este deschis, s-a întors după un minut afirmând că este închis. În acel moment era o zi de sâmbătă. Observând că monitorul de pe bord nu afișează senzorii de parcare, inculpatul s-a oferit să se deplaseze împreună cu mine la reprezentantă înștiintandu-mă că senzorul e problemă întrucât fusese anterior la reprezentanță. A afirmat că are acolo o cunoștință și că se poate deplasa cu mine(…)a făcut o rezervare în acest sens. L-am contactat, spunându-i că m-am decis să merg la reprezentanță(…)a revenit cu un apel spunându-mi că a fost la reprezentanță dar că este până de curent și nu se poate face nimic în aceea zi. Instinctual am realizat că este o problemă” s-a plând Secan. 

Fără a mai aștepta după ”programările” samsarului Păcurar, prim-procurorul de la Huedin a luat situația în mâini și s-a dus la service pentru face o inspecție totală a mașinii.

„După verificarea mi s-a spus că mașină are dat kilometrajul înapoi cu 110.000 km, afirmând că la ultima revizie din august 2014, auto avea circa 240 și ceva de mii de km. L-am contacta pe inculpat., i am spus că este o problemă a rămas să ne întâlnim să rezolvăm problema dintre noi la solicitarea acestuia. M-a anunțat că nu se poate întrucât urmează să plece în străinătate. Ulterior, am reușit să ne întâlnim iar, în contextul în care aflasem de la niște prieteni că la km reali ai mașinii prețul nu putea depăși sumă de 11.000 euro, am convenit cu inculpatul să facem o evaluare extrajudiciara a mașinii cu un expert stabilit de comun, convenind să plătim în mod egal contravaloarea expertizei. La propunerea mea, am stabilit de comun acord că d-nul Moldan Ioan să face evaluarea, lucra care s-a și întâmplat” mai povestește procurorul .

 

După toate acestea, procurorul i-a făcut plângere penală lui Păcurar și ulterior, când acesta a fost trimis în judecată pentru înșelăciune, Secan a cerut să fie parte civilă în proces. În cererea formulate, procurorul cere daune morale și materiale.

Între timp, însoțit de avocat, Păcurar i-a propus lui Secan să se împace, inclusiv să i se returneze suma integral plătită pentru mașină în schimbul predării acesteia. Însă, procurorul de la Huedin a refuzat fiind mulțumit de mașină și investind în ea. Doleanța lui Secan era ca Păcurar să fie tras la răspundere în fața legii.

„Mai bine să fiu eu cel păgubit și să plătească în fața legii” i-ar fi spus Secan lui Păcurar.

„În aprilie 2015, inculpatul, prin avocatul sau, s-a prezentat Huedin, unde eram eu și acolo s-a oferit sa-mi dea 14.000 euro în schimbul restituirii autoturismului, însă eu am refuzat, întrucât investisem în autoturism, în anvelope, făcusem ITP-ul, radiasem un alt auto să-mi păstrez acele numere. Pe lângă aceste aspecte am și afirmat că decât sa-i restitui mașina, iar el să se ducă în piață și să înșele pe altcineva mai bine să fiu eu cel țepuit și el va raspunde pentru fapta sa” declară Secan.

În mai 2015, Păcurar a fost condamnat în instanță pentru înșelăciune la un an și șase luni de închisoare cu suspendare și plata a 12.250 lei daune materiale (11.250 lei – diferenţa de preţ, respectiv 1.000 lei – contravaloarea raport de evaluare extrajudiciară).

Decizia a rămas definitivă, săptămâna aceasta, când completul de judecători de la Curtea de Apel Cluj au decis respingerea apelurilor formulate de apărătorul lui Păcurar și reprezentantul Ministerului Public.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *