Din oras

Fostul șef al FPS, Radu Sârbu și două profesoare de la UBB Cluj își construiesc clinică medicală pe Calea Turzii. Vecini nemulțumiți și locuri de parcare puține

Un imobil cu subsol, parter și patru etaje se va construi pe Calea Turzii nr. 50. În clădire vor funcționa spații medicale, tehnico-medicale și birouri. Beneficiarii proiectului sunt Cristina Rodica Pușcaș, Monica Maria Coroș (amândouă cadre didactice la Facultatea de Business din cadrul Universității Babeș Bolyai Cluj-Napoca) și Radu Ovidiu Sârbu, fost președinte al Consiliului de Administrație al Fondului Proprietății de Stat și director al FPS Cluj. Vecinii viitoarei clinici medicale s-au opus începerii construcției, dar cu toate acestea PUD-ul va intra în ședința de Consiliu Local de săptămâna viitoare.

Clădirea cu patru etaje va fi construită pe un teren de 400 mp, situat pe frontul vestic al Căii Turzii, delimitată de construcții la nord, sud și est.

„Prin PUD se propune construire imobil cu funcțiuni de spații medicale și tehnico-medicale și birouri S+P+4E, cu evidențierea modalității de conformare la prevederile PUG în ceea ce privește utilizarea funcțională, amplasarea, echiparea și configurarea clădirii, staționarea autovehiculelor, posibilitățile maxime de ocupare și utilizarea terenurilor respectiv: retragerea față de limita laterală nordică minim 4.5m; amplasarea față de limita laterală sudică: pe limita de proprietate, adiacent calcanelor învecinate și retragere de 2,5 metri (curte de lumină) în dreptul curții învecinate; retragerea față de limita posterioară: minim 10 metri; accesul auto și pietonal: din Calea Turzii; staționarea vehiculelor: în interiorul parcelei, 6 locuri auto de parcare la subsol și 6 locuri velo amenajate la sol”, se arată în proiectul de hotărâre de Consiliu Local pentru PUD.

Vecinii au fost total nemulțumiți de imobilul cu patru etaje care urmează să fie construit lângă proprietățile lor.

“Pe latura sudică, în cazul realizării construcției propuse cu subsol, nu pot fi întrunite condițiile tehnice care se impun pentru realizarea de subzidiri (având în vedere faptul că spațiul este foarte îngust, construcția propusă este prevăzută cu subsol, în timp ce casa proprietatea subsemnaților nu are subsol, având regimul de înălțime P+1E+M). Este obligatorie întocmirea unui studiu de însorire care să stabilească în mod obiectiv dacă mai sunt îndeplinite condițiile de însorire minimă conform prevederilor legale, având în vedere regimul de înălțime propus exagerat, considerăm noi. Pe latura vestică reținem un gard, care efectiv s-ar prăbuși în timpul realizării săpăturilor la imobilul vecin propus”, a declarat unul dintre vecini.

„Prin realizarea construcției propuse, regim de înălțime S+P+3E se pune în pericol stabilitatea și structura de rezistență a construcției proprietatea noastră de la nr. 48. Sunt necesare ample lucrări de subzidire și consolidare talaz, dar frontul mic al parcelei de la nr. 50 nu permite asemenea lucrări în spații înguste. În caz de avizare favorabilă PUZ în forma actuală, subsemnații proprietari ai imobilului vecin de pe Calea Turzii nr. 48 declarăm că ne rezervăm dreptul de a acționa în instanță atât inițiatorii documentației PUD cât și Primăria municipiului Cluj-Napoca”, a afirmat un alt vecin al viitorului imobil.

Oamenii au subliniat și faptul că locurile de parcare sunt insuficiente. Se așteaptă la aglomerarea zonei din cauza mașinilor care vor fi parcate pe străzile adiacente și pe trotuare.

„Numărul de locuri de parcare este insuficient la o clădire de P+3E; numărul de locuri de parcare este insuficient pentru spațiile medicale, pentru cei care vin la cabinetele medicale. Mașinile vor fi parcate pe Calea Turzii și pe străzile învecinate pe trotuare”, a arătat unul dintre vecini.

Beneficiarii proiectului au declarat că nu se justifică nemulțumirile vecinilor, au prezentat documente doveditoare. În ceea ce privește locurile de parcare, proprietarii viitorului imobil vor crea doar 6 locuri de parcare și consideră că acestea sunt suficiente.

„Accesul pietonal şi auto se păstrează dinspre Calea Turzii, iar maşinile se vor parca exclusiv în incinta proprietarului, în parcarea de la nivelul subsol al clădirii nou propuse. Accesul în parcare subterană se va realize cu un lift elevator. Întoarcerea autovehiculelor se va face în interiorul parcării subterane. Ieșirea autovehiculelor de pe parcelă se va face cu fața. Parcările propuse vor fi în număr de 6, dimensionate după normele în vigoare. Necesarul de locuri de parcare a fost calculat luând în considerare 1 loc la 80 mp – arie utilă de birouri fără acces public”, se arată în documentația trimisă către Primărie.

Radu Ovidiu Sârbu, unul din cei trei beneficiari, a fost președinte al Consiliului de Administrație al Fondului Proprietății de Stat și director al FPS Cluj. În urmă cu trei ani, acesta a fost implicat într-un scandal imobiliar, cu iz penal. Potrivit Gazeta de Cluj, fostul șef al BNR Cluj, Grigore Bâce, a făcut o plângere penală împotriva lui Radu Sârbu și a soției lui, Patricia, pentru distrugere. Cu toate acestea, procurorii au dat neînceperea urmăririi penale, iar judecătorii au menținut această soluție, în pofida faptului că, potrivit lui Bâce, soții Sârbu i-au distrus acestuia o locuință. De remarcat este faptul că, soția lui Sârbu, chiar dacă este casnică, și-a cumpărat o locuință în centrul Clujului de aproape jumătate de milion de euro.

Radu Sârbu a fost inculpat într-un proces penal care a avut ca obiect vânzarea frauduloasă a unui hotel din București. Însă, în 2014, a fost achitat de instanța de fond a Tribunalului bucurești împreună cu ceilalți inculpați.Dosarul a fost tergiversat din anul 2001, când a Sârbu pierdut funcția de șef al FPS, care administra Hotelul București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *