In vizor

Fostul prefect, Gheorghe Vușcan, ACUZAT de fraudă POSDRU: NU este semnătura mea!

Scris de 1,456

 

Fostul prefect al Județului Cluj, Gheorghe Vușcan, apare pe o sesizare făcută celor de la DLAF pentru modul în care a colaborat pe POSDRU. Aparent, acesta și-ar fi pus numele pe o foaie de raport, în schimbul unei sume de bani, susținând că a publicat o lucrare autentică de merit. Însă toate aceste aspecte sunt puse la îndoială de declarația sa, dată la Ziar de Cluj, prin care arată că documentul publicat de noi nu a fost completat de el. 

 

Subiectul principal consta în faptul că mulți profesori universitari din cadrul UTCN au ajuns în atenția Departamentului pentru Lupta Antifraudă în urma unor sesizări făcută de cei de la GRAUR, experți în plagiate și fraudă pe fonduri europene.

„În timpul unei acțiuni specifice, realizată la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca am constatat și apoi am documentat modul, cu totul nelegal, de a justifica sumele primite de angajați cu titlul de ”subvenție” prin rapoartele individuale realizate în cadrul proiectului cofinanțat prin Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investește în oameni”!(…) la care au participat 48 de universități de stat”, susțin cei de la GRAUR.

Astfel a început o procedură prin care au fost analizate persoanele de pe lista cu cei curpinși în proiect. Mai exact, profesorii universitari de la UT Cluj-Napoca. Fiecare dintre cei ce au primit bani prin POSDRU au completat un raport individual prin care justificau perioada în care au întocmit articole științifice sau cărți.

 

Sesizare la antifraudă

Pe principiul “îți dăm bani să bifezi ceva în agenda ta”, fostul prefect al Clujului, Gheroghe Vușcan (cadru didactic la UTCN), a participat cu o serie de articole, deloc revoluționare, precum ar fi cerut proiectul pompos. Să ștergem cu o radieră ultima propoziție și să mergem de la premisa că distinsul profesor a construit lucrări autentice, și nu plagiate, a prezentat și publicat aceste lucrări/cărți întocmai pentru a justifica sumele primite pentru un astfel de demers corect. Drept urmare, cei de la DLAF se vor pronunța pe sesizarea făcută împotriva lui Vușcan pentru fraudă POSDRU.

„Constatăm că niște persoane au primit fonduri publice niște sume fixe denumite generic „subvenții”. Potrivit tuturor uzanțelor care se referă la modul de decontare a sumelor primite spre utilizare, pentru orice fel de fonduri, este firesc ca decontul să fie realizat prin apel la documente certe și verificabile(…). ”Subvenția” proiectului în cazul Universității Tehnice Cluj-Napoca reprezintă de fapt sume acordate cu scopul suplimentării veniturilor individuale fără nici un fel de efect pentru modernizarea sistemului de învățământ. În acest fel se justifică bănuiala legitimă că întregul proiect cu deplină cunoaștere a tuturor factorilor implicați este o inmensă infracțiune de deturnare de fonduri. Gravitatea imensă a faptelor rezidă și din faptul că în proiect sunt incluși toți angajații Ministerului Educației atât preuniversitar ”se arată în sesizarea făcută către Departamentul pentru lupta antifrauda – DLAF.

 

 

Mită mascată în recompensă universitară ?

Ziar de Cluj a intrat în posesia unor documente ce atestă că nu doar Gheorghe Vușcan se află pe lista neagră a suspecților de fraudare a proiectelor POSDRU. Alături de acesta se află alți profesori din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, persoane care au primit sume de bani completând un formular prin care susțineau că au făcut cercetări. Unele dintre publicațiile pe care aceștia susțin că le-au întocmit în cadrul POSDRU erau ori lucrări mai vechi, ori articole făcute din copy-paste de la alte lucrări publicate, modificate ici-colo. „Raportul Individual de dezvoltare profesională” completat și semnat de fiecare dintre cei ce și-au primit banii este de fapt o foaie superficială care nu atestă în complet procedura efectuată de aceștia. De ce? Simplu…fără explicații  nu poți face verificări.

În altă ordine de idei, faptele acestor profesori universitari sunt pe atât de grave pe cât sfidează întreg conceptul pomposului proiect POSDRU: „Personalul didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat- promotor al învățăturii pe tot parcursul vieții”.

De fapt, proiectul a fost conceput pe activități(articole, cărți, participarea la evenimente profesionale) care nu au fost niciodată verificate din punctul de vedere al existenței și al relației lor cu resursele de finanțare preliminate”, explică profesorul universitar Dorin Isoc.

 

Gheorghe Vușcan: Nu e semnătura mea!

Dat fiind că la ora publicării materialului nu am reușit să obținem o declarație de la Vușcan, fostul prefect a revenit în această seară cu precizări. Potrivit celor declarate de acesta, documentele pe care apare numele lui sunt false.

 

„E o mizerie in ceea ce ma priveste. Nu e semnatura mea. Nu stiu cine și-a permis să facă mizeria aceasta. Îmi este afectată imaginea. Nu am luat bani, nu am făcut astfel de șmecherii. Nu am completat acel formular. Voi cerceta cine și-a permis să facă asemenea demersuri în numele meu. Nu am spus nimănui să solicite vreo sumă fie ele POSDRU sau din alte surse. Și ultima carte mi-am  prezentat-o din  bani proprii. Nici măcar sponsorizări nu am acceptat. Poate m-ar fi ajutat cu câteva mii de lei  pentru ca să scot 250 exemplare. E o mare mizerie pe care cineva mi-a înscenat-o. Tot timpul m-am ferit să fac lucruri care nu sunt conforme cu legea, cu atât mai puțin să solicit bani  pe POSDRU. Știu că erau finanțări și în Universitatea Tehnica Cluj-Napoca. Peste 50!”,a declarat Gheorghe Vușcan.

În altă ordine de idei, fostul prefect ne-a asigurat că va face demersuri pentru a afla cine a completat acel raport în numele său. 

Pe această cale, Ziar de Cluj va începe o anchetă cu privire la autenticitatea acestor rapoarte-decont pentru a stabili atât pentru ce s-au dat acei bani, cât și în buzunarul cui au ajuns în realitate!

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 8 hours In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 10 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 18 hours Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 19 hours Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 19 hours Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 22 hours Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 2 days In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 2 days In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 2 days In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 2 days Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE