Justitie

Fostul ministru Sorina Pintea, încă sub măsura controlului judiciar. Maramureșanca sesizează Curtea Constituțională pentru modul în care a fost ”operată” de SRI

Fostul ministru al Sănătății, maramureșanca Sorina Pintea, a ajuns în fața magistraților de la Tribunalul Cluj, după ce s-a dispus trimiterea acesteia în judecată pentru fapte de corupție. Inițial, acheta a fost demarată de către cei de la DNA București. Ulterior, trimiterea în judecată a acesteia s-a făcut la Tribunalul Maramureș, înstanță pe raza județului unde Pintea are domiciliul. Printr-o solicitare de strămutare, dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Cluj, unde se judecă în primă fază în camera prelimnară. Magistrații i-au menținut interdicția de a-și exercita atribuțiile la Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Mun. Baia Mare.

Sorina Pintea, un an de control judiciar

În luna februarie a anului trecut, cei de la DNA București emiteau un comunicat prin care anunțau că Sorina Pintea, ex-ministru al Sănătății era cercetată pentru comiterea infracțiunii de luare de mită în formă continuată. Anchetatorii întăreau acuzațiile printr-un flagrant: „În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială. Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite. În data de 28 februarie 2020, după primirea sumei de 120.000 lei, activitate ce ar fi avut loc în biroul inculpatei din cadrul spitalului, s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.

Iniţial, pe 29 februarie, Sorina Pintea a fost arestată preventiv de Tribunalul Bucureşti, însă a fost eliberată din arest pe 6 martie, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, instanţă care a plasat-o sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Măsura a fost ultima dată menținută la Cluj.  Printre condițiile impuse prin controlul judiciar se numără interdicția de a lua legătura cu martorii principali ai acuzării și interdicția de a-și exercita atribuțiile de manager al Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Mun. Baia Mare, locația unde Pintea ar fi fost prinsă în flagrantu luând mită. 

„În temeiul art. 348 C.proc.pen. şi art. 207 C.proc.pen., constată legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar luată faţă de inculpata P.S. Menţine măsura controlului judiciar (cu conţinutul final din urma completării obligaţiilor) luată faţă de inculpata P.S. prin Încheierea Penală nr. 81/CO-DL/06.03.2020 a Curţii de Apel Bucureşti, prelungită ulterior prin ordonanţele procurorului şi menţinută ulterior prin încheieri ale judecătorilor de cameră preliminară. În temeiul art. 215 alin. 1 şi 2 C.proc.pen., pe durata controlului judiciar inculpata va respecta în continuare următoarele obligaţii:

– să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţă ori de câte ori va fi chemată. – să informeze judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de orice schimbare de locuinţă;

– să se prezinte la organul desemnat cu supravegherea sa (IPJ Maramureş) conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată. În temeiul art. 215 alin. 2 lit. d şi e C.proc.pen., pe durata controlului judiciar inculpata va respecta în continuare următoarele obligaţii:-să nu comunice direct sau indirect cu numiţii C.M., B.M., N.O., B.D, C.M.D., C.M.S. și O.D. și să nu se apropie de aceștia;

– să nu exercite funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Mun. Baia Mare”, se arată în ultima soluție pronunțată de Tribunalul Cluj.

Pintea a contestat decizie, însă Curtea de Apel Cluj a menținut controlul judiciar prin soluția dată în 8 martie.

 

Clarificări pe marginea anchetei SRI

Paralel cu măsura controlului judiciar, magistrații de la Tribunalul Cluj i-au admis cererea Sorinei Pintea de a fi sesizată Curtea Constituțională a României cu privire la anumite ”intervenții” ale Serviciului Român de Informații în dosarul său. 

„ Încuviinţează cererea formulate de apărătorul ales al inculpatei privind întocmirea unei adrese către SRI. În temeiul art. 29 alin. 4 din Legea 47/1992 sesizează Curtea Constituţională a României cu excepţiile de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 161 alin. 2 lit. h C.proc.pen. (cu privire la sintagma „obiecţiile şi explicaţiile persoanelor care au participat la efectuarea percheziţiei”) şi art. 168 alin. 12 C.proc.pen., excepţii ridicate de către inculpata Pintea Sorina prin avocaţi aleşi în faza camerei preliminare”, se arată la dosar. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *