In vizor

Fostul director al SRI Virgil Magureanu si fiul lui Virgil Ardelean – fost sef al DGIPI, audiati la DNA

Fostul director al SRI Virgil Magureanu si Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean, fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din MAI, au fost audiati miercuri, in calitate de martori, de procurorii DNA in dosarul mitei de la Hidroelectrica, anunta Agerpres. In acest dosar au fost arestati Ioan Mihaila, membru in Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, acuzat de dare de mita, si Eugen Bradean, director comercial al aceleiasi societati si membru al Directoratului, acuzat de complicitate la luare si dare de mita.

Presa locala din Cluj Napoca a scris ca Alin Ardelean ar fi fost asociat cu Rares Criste, administratorul firmei Energon, specializata in comercializarea energiei electrice. Energon a fost la un pas de a beneficia de un contract urias de furnizare de energie care ar fi prejudiciat Hidroelectrica cu aproximativ 90 de milioane euro.

Potrivit DNA, in luna octombrie, Ioan Mihaila i-a promis lui Remus Vulpescu, membru in Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA, suma de 1,4 milioane euro pentru ca acesta din urma, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vanzare a energiei electrice catre firma ‘Energon Power and Gas’ din Cluj, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei – aproximativ 262.980.000 euro), acestea reprezentand conditii defavorabile pentru societatea in cauza.

DNA sustine ca promisiunea de dare de mita s-a facut cu ajutorul lui Bradean iar suma promisa urma a fi disimulata sub aparenta unui contract de comision care ar fi fost incheiat de o firma off-shore si firma achizitoare a energiei electrice. „Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizata intre Adunarea Generala a Actionarilor, Consiliul de Supraveghere si Directorat. Astfel, toate contractele de vanzare a energiei electrice peste cantitatea totala contractata de 500 Giga Watti Ora (Ghw) trebuie aprobate in Consiliul de Supraveghere, din care facea parte Ioan Mihaila. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizarii Directoratului din care facea parte si Eugen Bradean”, sustin procurorii anticoruptie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *