Din oras

Fostul cinema Favorit s-a reinventat. Reabilitat si izolat fonic, e gata sa gazduiasca evenimente, chiar si gratis

Urania Palace e numele celui mai nou spatiu cultural al Clujului. Si cel mai vechi, pentru ca aici au rulat primele filme din Transilvania. De la sfarsitul acestei saptamani, fost Cinema Favorit va gazdui concerte, petreceri, proiectii si multe altele. Cel care l-a pus la punct este Claudiu Marginean, intre altele patronul fostului local Roland Garros care promite ca il va oferi fara bani „pentru activitatile de cultura si atat”. 

Batranul Favorit are acum „haine” noi, dar numele este cel pe care i l-a dat primul sau proprietar, Urania. I-a ramas si functiunea de sala de spectacole, scop pentru care palatul a fost si construit, in 1910. 

„Spatiul era intr-o conditie foarte proasta cand l-am preluat. Batea vantul prin el, era un adapost pentru porumbei. Redam orasului o sala de spectacole care a fost construita in acest sens, a fost primul cinematograf din Transilvania. Omul care a construit sala avea pasiunea filmului, a si facut cateva filme pe care le-a proiectat aici. Pe vremea aia era o tehnologie foarte noua. Si sala e construita in acord cu tehnologiile avangardiste ale vremii. Exista aici beton armat, ceea ce abia se inventase pe vremea aia. E o sala care merita pusa in valoare, pentru ca, la fel cum se intampla cu multe altele in perioada asta post-comunistaau fost lasate de izbeliste si au facut obiectul unor ping-pong-uri financiare”, a declarat Marginean, pentru Ziar de Cluj. 

Lucrarile de reabilitare a spatiului pe care l-a inchiriat au inceput in luna martie a acestui an. 

„Am investit o gramada de munca, din luna martie lucram aici. Platim chirie. Nimeni nu ne ajuta, din contra, dar am reusit si ii dam drumul. Din weekendul acesta o sa inceapa tot felul de activitati”, a adaugat acesta. 

Astfel, la sfarsitul acestei saptamani Urania Palace va gazdui un festival de goa, dupa care, in 31 octombrie va avea loc concertul prin care trupa Omul cu Sobolani va aniversa 18 ani de la infiintare. 

„Intre timp ma ocup sa aduc trupe de teatru si altfel de manifestari pe care le vom anunta cand se confirma. Am vorbit si cu Tudor Giurgiu, sala e buna pentru orice, si pentru cinema. Cine considera ca se poate manifesta aici e binevenit. Pentru party-uri si lucruri de acest fel o sa incasam si ceva bani pentru cheltuieli, dar, pentru activitatile de cultura si atat o punem la dispozitie gratuit. E o sala pe care o punem la dispozitia oamenilor, asa ca cine are nevoie poate sa vina sa discute cu noi, si la preturi de subzistenta. Pe mine mai intereseaza sa platesc cheltuielile si atat, nici vorba de profit. Ideea e sa reusim sa subzistam, sa putem plati chiria, curentul si cheltuielile”, a mai spus administratorul. 

Practic, sala va putea gazdui manifestari diverse, de la proiectii, la spectacole sau concerte. 

„Se pot tine chiar si concerte de muzica simfonica, sustinute de formatii mici, sau muzica de camera. Am izolat spatiul asa incat nu se aude zgomotul de pe strada. Se pot sustine orice fel de manifestari artistice. Sala are o capacitate de vreo 200 de persoane asezate, sau vreo 800 in picioare. Depinde de tipul de eveniment. E o scena de 50 de metri patrati, nou construita, cu tot ce trebuie”, a mai spus Marginean. 

Cladirea fostului cinematograf Favorit, sau 23 august, cum se numea in anii comunismului a fost ridicata in 1910, dupa model vienez de catre Andras Udvardi, descris pe pagina de Facebook a spatiului cultural drept „pasionat fierar si producator de film”. Scopul acestui spatiu era sa ofere divertisment pentru garnizoana habsburgica stationata in Clujul acelor ani. Potrivit unui articol din Ziua de Cluj, fiica proprietarului, Emma Udvary, a fost asistenta medicala in Primul Razboi Mondial, dupa care, pentru a evita urmatoarea conflagratie mondiala, familia ei a emigrat in Argentina. Andras Udvardi si sotia sa nu si-au mai vazut apoi niciodata urmasii. Cladirea a fost nationalizata, iar dupa Revolutie nepotii proprietarului nu au stiut de posibilitatea de reintra in posesia cladirii prin retrocedare. Dupa cum a relatat Marginean, ulterior cladirea s-a impartit, asa ca cea pe colt revenea mai multor proprietari. A fost retrocedata, dupa care a fost cumparata de un trust de investitii. 


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version