In vizor

Fost polițist preocupat de retrocedări în Sălaj și Cluj cere Curții de Apel să-l salveze de condamnarea la 7 ani de închisoare. Dan Radu a petrecut 21 de luni în arest preventiv

Dosarul fostului subprefect din Sălaj întocmit de procurorii DNA a ajuns pe rolul Curții de Apel Cluj. Instanța de fond, l-a condamnat pe Băican Lucian- ex prefectul județului Sălaj la trei ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani și luare de mită în urma anchetei ce arăta că acesta împreună cu afaceristul Dan Radu s-au ocupat de retrocedări ilegale ale unor terenuri din județele Cluj și Sălaj. Spre deosebire de fostul prefect, afaceristul a primit o pedeapsă mai dură: 7 ani de închisoare cu executare. De asemenea, pe durata procesului, magistrații l-au meținut în arest preventiv timp de 21 de luni. 

 

 

Dosar pe repede-înainte

În  2015, procurorii DNA Cluj au început rechizitoriul prin care, un an mai târziu, au  reușit să îi trimită în judecată pe Dan Radu și Lucian Băican. Un an mai târziu, Tribunalul Sălaj a decis să îi condamne pe amândoi pentru trafic de influenta, spălare și dare de mită.

Pe scurt, anchetatorii susțineau că Dan Radu, cu ajutorul lui Băican atât din funcția de subprefect cât și din cea șef al Serviciului Fond Funciar i-ar fi  facilitat accesul la informații despre anumite terenuri ce erau nerevendicate.

Ulterior Dan Radu avea rol de intermediar ale tranzacțiilor cu terenurile respective. Achita sume de bani în schimbul dreptului de proprietate, se ocupa de formalitățile de punere în legalitate a terenurilor și încasa bani din tranzacții cu acestea,

Doi ani de la începerea anchetei procurorilor, dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Cluj unde se îndreaptă spre o sentință finală.

 

 

Mi se aduce la cunoștință…dar nu e așa!

Audiat în instanță, fostul subprefect, Lucian Băican susține că procurorii au întocmit un rechizitoriu neconform cu realitatea.

„Mi se aduce în acuzare faptul că în calitate de subprefect, apoi șef serviciu Fond Funciar am ajutat la reconstituirea dreptului de proprietate a lui Haraszy. Însă, în calitate de subprefect nu aveam atribuții de reconstituire a dreptului de proprietate, semnam doar titlurile de proprietate întocmite și verificate de OCPI și se înaintau instituției prefectului în blocuri fizice fără a fi însoțite de documentații pentru a fi semnate de subprefect, respectiv prefect. În calitate de șef serviciu fond funciar nu participam la punerile în posesie și întocmirea sau verificarea documentațiilor. Punerea efectivă în posesie și verificare documentațiilor se făcea de către specialiștii din cadrul serviciului. Nu eu eram cel care stabilea amplasamentul terenurilor ce urmau a fi reconstituite” declara Lucian Băican.

Despre pedeapsa primită la fond, Claudiu Lucian Băican prin avocatul său Mudure Vlad Grigore, a cerut magistraților clujeni să fie achitat de acuzații pe motivul că nu ar exista probe la dosar ci doar afirmații nefondate ale procurorilor.

 

 

De la polițist la afaceri cu terenuri

Anterior afacerilor ce au atras atenția procurorilor de la DNA Cluj, Dan Radu a fost polițist în mai multe localități din Zalău. Potrivit declarației sale dată în instanță, acesta a renunțat la locul de muncă, iar din 2003 și-a început „cariera” de intermediar pe tranzacții cu terenuri.

”Începând cu anul 2003 am renunțat la locul de muncă pe care îl aveam pentru a activa ca întreprinzător în domeniul imobiliar, întrucât mai multe terenuri nu erau intabulate sau nu aveau o situație juridică clară. Astfel, am început să activez în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, fie oferind consultanță persoanelor pe care le reprezentam, fie prin cumpărarea terenurilor a căror situație juridică nu a fost reglementată. Printre persoanele de la care am cumpărat terenuri se numără și Sopler Alexandru, Kasyta Ileana, Nagy Francisc, Haraszy Iosif Gheroghe și Csoka Vasile. Imobilele au fost reconstituite pe raza localităților Zalău, Hereclean(n.red. unde Radu Dan a lucrat anterior ca polițist), Oradea și Cluj-Napoca” preciza Dan Radu.

 

Despre săvârșirea infracțiunilor de luare, respectiv dare de mită, procurorii susțin că „În perioada 2014 – septembrie 2015, pentru ajutorul acordat în reconstituirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor respective, inculpatul Băican Claudiu Lucian, în calitate de funcționar public, având funcția de subprefect al județului Sălaj și ulterior de șef al Serviciului de fond funciar din cadrul Primăriei municipiului Zalău, a primit de la inculpatul Dan Radu, foloase constând într-un teren în suprafață de 831 mp, în valoare de 69.056 lei, precum și materiale de construcții în sumă de 4.262,58 lei.
Pentru a disimula adevărata proveniență a acestor bunuri primite cu titlu de mită, inculpatul Băican Claudiu Lucian a încheiat contractul de vânzare cumpărare al terenului respectiv cu aceleași persoane interpuse, iar materialele de construcție au fost livrate de o firmă controlată de inculpatul Dan Radu, pe baza unor documente fictive.”

Însă Dan Radu susține că lucrurile erau altfel decât se preciza în rechizitoriu.

„Cu privire la darea de mită, l-am cunoscut pe Băican în urmă cu 20 de ani, când soția mea lucra ca asistentă socială, iar el era consilier juridic în primărie. Din 2003 m-am întâlnit cu el și colegii dânsului în instanțe, fiind adversari. După plecarea lui din primărie, am păstrat legătura. Eram interesat de modul în care orice comisie vede rezolvarea problemei reconstituirilor, ca sa pot să îmbunătățesc prestațiile față de instituțiile unde aveam cereri în soluționare(…). În anul 2013, Băican mi-a spus că dorește să își ridice o casă familială. Mi-a spus că are mijloace financiare, și știind că mă ocup cu vânzări de terenuri, mi-a solicitat un teren în Zalău (…). Spre sfârșitul anului i-am arătat un teren pe care socrul meu îl cumpărase de la Haraszy, într-o zonă bună. L-am convins să achiziționeze acel teren și mi/a dat 1.000 euro avans” explică acesta.

În prezent, prin sentința dată de Tribunalul Sălaj, Dan Radu are sechestru pe mai multe terenuri și clădiri. Prin avocatul clujean Anatol Pânzaru, afaceristul din Sălaj a făcut apel la sentința ce îl punea în spatele gratiilor pentru nu mai puțin de șapte ani.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *