Atât proiectul de modernizare a Turnului Pompierilor, cât și cel privind reabilitarea tronsonului doi al străzii Tipografiei, două obiective interconectate, se află în prelungiri, cu termene depășite. La cum arată situația pe teren, acestea nu vor fi încheiate curând: un ciot al străzii Tipografiei a rămas de izbeliște, după 8 (opt!) licitații eșuate, rupt din evul mediu. Firmele specializate nu s-au înghesuit deloc să intre pe felie, pentru a moderniza această uliță, iar aceste lucrări nici nu vor fi posibile până la recepția lucrărilor de la Turnul Pompierilor. Acest ultim obiectiv – turnul – împarte strada Tipografiei: tronsonul 1, recent reabilitat și care pleacă din strada Regele Ferdinand până la turn și tronsonul 2, de la Turnul Pompierilor spre strada Brassai Samuel, rămas nemodernizat, într-o altă dimensiune temporală.
Imaginile surprinse pe strada Tipografiei, tronsonul doi, sunt cât se poate de elocvente: ciotul de uliță arată ca după un bombardament, plin de denivelări și mizerie. Starea jalnică a străzii este sporită și de barăcile și deșeurile rezultate în urma lucrărilor de la Turnul Pompierilor. Trotuarul este blocat, iar gunoaiele sunt peste tot.
Delăsarea acestei străzi cu un obiectiv de însemnătate istorică a fost accentuată și de includerea inițială a proiectului de modernizare a străzii la pachet cu Turnul Pompierilor, după care modernizarea străzii Tipografiei a fost inclusă într-un alt proiect: cel de modernizare a străzilor Regele Ferdinand, Sextil Pușcariu, Emile Zola, scuar CEC.
Totul pe bani europeni, dar cu o birocrație specific românească.
În aceste condiții, strada arată cam așa:
Astfel, după 8 licitații eșuate, până la urmă autoritățile vor moderniza cum vor putea acest ciot de uliță, fie și cu ajutorul firmelor „de casă”, numai să se spele pe mâini.
Dar atunci când, într-un final, tronsonul 2 al străzii Tipografiei va fi modenrizat, cel mai probabil că tronsonul 1 al aceleiași străzi va necesita noi lucrări de modernizare.
Cel puțin așa arată tabloul modernizării străzilor din Cluj-Napoca pe bani europeni, dar cu metode românești.
Licitații și o modernizare amânată la nesfârșit
Primăria a licitat de opt ori proiectul de modernizare a străzii Tipografiei, tronsonul doi: abia în decembrie 2020, autoritățile înregistrau primele oferte pentru modernizarea acestui ciot de uliță, după 8 licitații consecutive ce au făcut ca valoarea proiectului să fie dublată.
De la peste 900.000 lei la aproape 2 milioane de lei pentru modernizarea tronsonului cuprins între străzile Dávid Ferenc și Frédéric Joliot-Curie din proiectul de modernizare a străzii Tipografiei, tronsonul 2.
Lucrarea se referă la tronsonul cuprins între străzile David Ferenc și Joliot Curie. Inițial tronsonul urma să fie refăcut ca parte a proiectului de reabilitare a Turnului Pompierilor, dar în 2019 a fost inclus în alt proiect finanțat din fonduri europene, alături de celalalte tronsoane ale străzii Tipografiei și de străzile Regele Ferdinand, Emile Zola, Sextil Pușcariu și scuarul CEC Bank, de pe str. Cuza Vodă.
Obiectivele proiectului – proiectate în viitor
Prin proiect se propune reamenajarea spațiului, astfel încât vor dispărea anumite locuri de parcare existente în lungul străzii, iar principalul obiectiv este realizarea unui acces facil și protejat al pietonilor la Turnul Pompierilor, amplasat pe acest tronson.
Amenajarea străzii se va face utilizând pavaje din granit și dale din piatră de granit de 10 cm grosime, cu diverse dimensiuni în plan, dispuse astfel încât să marcheze diversele zone funcționale ale străzii.
Se vor amenaja 10 parcări în capătul de est al străzii, parcări destinate riveranilor. De asemenea, amenajarea se va face continuu, fără delimitări de tip trotuar între zona carosabilă și cea pietonală.
Alte dotări prevăzute în acest spațiu sunt patru suporturi pentru biciclete, doi tei argintii, fiecare cu grilaj de protecție și două zone de odihnă cu șezut din lemn cu esență tare și soclu din beton placat cu mozaic frecat pe bază de ciment alb și marmură albă.
Iluminatul stradal va fi completat și de un iluminat arhitectural, fiecare arbore având și un proiector de lumină dispus în grilajul de protecție.
Modernizarea Turnului Pompierilor – un proiect eșuat
Lucrările de modernizare a Turnului Pompierilor, promise de autorități din 2012, reluate în 2018, au primit multiple amânări.
Ultima prelungire a termenelor de încheiere a lucrărilor a avut loc în toamna anului trecut, când a fost stabilită o nouă dată pentru finalizarea proiectului: februarie 2021.
Pandemia de coronavirus și starea de urgență nu par să fie reprezentat decât un pretext convenabil, astfel încât modernizarea obiectivului de însemnătate istorică a fost iarăși întârziată.
Nici în starea de urgență nu s-a lucrat mai nimic pe acest șantier.
CITEȘTE ȘI: Turnul Pompierilor, ciuruit de virusul nemuncii pe bani publici, a ajuns rușinea Clujului
Acum, în ianuarie 2021, liniștea apăsătoare de pe șantierul Turnului Pompierilor ne face să bănuim că nici acest ultim termen fixat – februarie 2021 – nu va fi respectat.
Cel mai probabil, edilul Clujului, domnul Emil Boc, va anunța amenzi și includerea pe așa-numita „listă a rușinii” a firmelor care nu respectă termenele de execuție a lucrărilor.
Dacă e să fim sinceri, în Cluj nu e nici o rușine să te afli pe „lista rușinii”. E doar praf în ochi.
„Mai bine nu mă întrebați, îs atâta de supărat. Supărat, dar…”, a declarat primarul Boc în privința lucrărilor întârziate de modernizare a Turnului Pompierilor. Obiectivul trebuia redat clujenilor în 8 decembrie 2020.
Dar a fost amânat până în februarie 2021.
„Reabilitarea Turnului Pompierilor (fonduri europene, a fost concurs internaţional)
Termen de realizare: februarie 2021. Au fost probleme legate de structura de rezistenţă, a fost nevoie de lucrări complexe de consolidare”, se arată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca la secțiunea Proiectele aflate în derulare la Cluj-Napoca.
În noiembrie 2020, Ziar de Cluj semnala emiterea autorizației de prelungire a șantierului Turnul Pompierilor: 24 de luni de la data începerii efective a lucrărilor.
CITEȘTE ȘI: Modernizarea Turnului Pompierilor intră în „prelungiri”
Contractul de finanțare a proiectului „Revitalizarea «Turnului Pompierilor»” a fost semnat în 13 noiembrie 2018.
Suma asigurată de Uniunea Europeană este 9.293.437,75 lei (91%), iar aportul Primăriei Cluj-Napoca, în calitate de beneficiar al investiției, este de 922.099,65 lei (9%), pentru un total de 10.215.537,40 lei.
Finanțarea vine prin Programul Operațional Regional 2014-2020, fiind semnat în cadrul Axei 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural – pentru proiecte nefinalizate.
Turnul Pompierilor, vechea clădire din centrul Clujului, ar trebui să devină un punct de informare turistică la parter şi un punct de belvedere la etaj.
Din păcate, scriptic și formal, proiectul de modernizare a tronsonului 2 al străzii Tipografiei a încăput dintr-un proiect cu finanțare europeană într-altul, dar nici reabilitarea acestui ciot de uliță nu a fost realizată, iar cel mai probabil nici modernizarea Turnului Pompierilor nu se va încadra în termenele stabilite de autorități.
În continuare, cele două proiecte rămân interconectate: până când lucrările de modernizare a Turnului Pompierilor nu se vor fi încheiat, nici strada Tipografiei nu va fi reabilitată.