In vizor

Foamea de imagine a primarului Boc și presiunea mediatică pentru organizarea festivalului UNTOLD, indiferent de costuri. Pierderile nu ar trebui numărate în bani, ci în vieți omenești

Festivalul Untold e în goană de imagine. Iar cel care face lobby pare să fie chiar edilul clujean. Și Emil Boc este antrenat în propria goană după reclamă, iar clujenii află cum că municipiul Cluj-Napoca ar putea pierde milioane de euro: de parcă în vara 2020 nu va mai muri nimeni de COVID-19, iar singura formă de venit pe care o poate înregistra orașul este pusă pe seama festivalurilor. Întrebarea corectă ar fi care Cluj ar pierde bani dacă nu se va organiza ediția din acest an a festivalului Untold? Să fie vorba de Clujul din preajma Primăriei și al firmelor „prietene”? Clujul mândriei ardelenești sau Clujul orgoliului personal al primarului Emil Boc?

Un fel de zădărnicire a combaterii bolilor, da’ cu muzică. Sau, dacă vreți, o altfel de operațiune „sparanghelul”

În condițiile în care românii sunt îndrumați să nu-și prea facă planuri de concediu pentru această vară, edilul clujean Emil Boc lansa recent idea susținerii festivalului Untold din fonduri europene.

După ce clujenii au fost lipsiți de Parcul Mare din oraș din cauza restricțiilor impuse de Guvernul liberal-militar prin ordonanțe militare, primarul municipiului Cluj-Napoca ar fi dispus să mai închidă o dată parcul pentru a-l pune la dispoziția organizatorilor Untold.

Să ne-nțelegem: propunerea formulată de Emil Boc e cât se poate de găunoasă în condițiile în care primarul dispune de suficientă autoritate pentru a face presiune în acest sens. Un primar precum Emil Boc, fost premier, se lasă antrenat într-un joc mediatic periculos, iar afacerea Untold nu pare a fi decât o altă ipostază a afacerii „sparanghelul”: după ce zeci de mii de clujeni au fost blocați în propriile case, Primăria ar fi dispusă să investească bani europeni nu în proiecte majore, de infrastructură ale Clujului, precum lansarea unui program FUNCȚIONAL de bike-sharing și realizarea de piste pentru bicicliști, după cum fac statele Uniunii Europene, pentru a facilita deplasarea la serviciu și distanțarea socială, ci se arată gata pentru a învesti fonduri europene în festivaluri. Și circ. 

Ar fi de prisos, probabil, să spunem că până și proiectul extinderii transportului public în comun, cu finanțări uriașe de la bugetul public local, susținut de Emil Boc, se dovedește a fi depășit în condițiile unei crize post-izolare, dar care păstrează pericolul epidemiologic al infectării cu noul coronavirus în alte și alte valuri… Bunăoară, fondurile europene pe care Emil Boc este pregătit să le investească în festivaluri precum Untold ar putea fi utilizate pentru creșterea infrastructurii pentru traficul alternativ, precum mersul pe bicicletă. În condițiile în care transportul public nu va fi ferit de anumite riscuri privind infectarea cu noul coronavirus, chiar și după încheierea perioadei de izolare forțată la domiciliu. 

Prin urmare, în ce învestim fondurile europene la Cluj? În festivaluri sau în realizarea pistelor pentru biciclete? 

E un proiect care merită luat în seamă de consilierii locali. 

Dar iată ce afirma recent edilul clujean:

„E putin probabil să mai aibă loc un festival ca Untold, dar subliniez că autoritățile trebuie să vină cu măsuri ca formă de sprijn pentru această industrie care oferă locuri de muncă.

Industria aceasta e o sursă importantă pentru PIB.

Din fonduri europene se poate asigura sprijin pentru susținerea acestui sector important”, a declarat Emil Boc, citat de g4media.

CITEȘTE ȘI: Boc nu a mișcat un deget pentru firmele din Cluj, dar vrea bani europeni pentru UNTOLD și TIFF

În cazul unor festivaluri din alte țări s-a luat DEJA decizia amânării lor pentru anul viitor. 

CITEȘTE ȘI: Adio festivaluri de muzică în 2020! Cele mai mari evenimente din Europa, ANULATE. În mod cert, Untold, Neversea și Electric Castle vor avea aceeași soartă

În cazul unui festival precum Untold, din nefericire, într-un mod neinspirat, primarul Clujului preferă să facă uz de autoritatea sa pentru a face presiune mediatică, dar și birocratică pentru a finanța acest festival din fonduri europene.

Ocultând orice detalii privind riscul major la care ar fi supuși participanții, dar nu numai. 

Românii vor trebui să respecte în continuare anumite restricții, dure, în privința organizării nunților, botezurilor, înmormântărilor, a concediilor, dar vor putea participa la un festivalul de tipul Untold.

Nu se încadrează acest demers la zădărnicirea combaterii bolilor? 

Tot aici trebuie să spunem că evenimentele care includ participarea a cca 150-200 de persoane, precum nunțile, au fost puternic afectate de criza provocată de coronavirus. O întreagă industrie a fost scoasă din țâțâni. Oricum ar fi, sub amenințarea sancțiunilor liberal-militare usturătoare, românii vor fi nevoiți să se conformeze.

Chiar și într-o atare situație, Emil Boc este dispus să-și exercite autoritatea, făcând uz de propria notorietate, pentru a finanța festivalul Untold din fonduri europene. 

Să presupunem, prin absurd, că acest demers al edilului clujean ar fi realizabil, iar festivalul ar putea fi organizat: cum vor reuși organizatorii Untold să asigure măsurile de protecție și distanțarea socială pentru zecile de mii de participanți? 

Cel mai probabil că întreg orașul, nu doar Parcul Mare și zona stadionului Cluj Arena, ar fi paralizat. 

Din nefericire, cu nerușinare, presa de casă pune problema în termeni total greșiți, manipulând opinia publică: Clujul ar pierde milioane de euro în cazul suspendării festivalului Untold, dar omite să spună câte vieți omenești ar fi pierdute după un asemenea bâlci. 

Prin urmare, suntem martorii unui angajament periculos al primarului clujean de a pune presiune mediatică pentru ca Untold să nu fie anulat, alimentându-și în acest fel foamea de imagine din bani publici, indiferent de costuri. 

Întrebarea corectă este care Cluj ar înregistra pierderi în cazul anulării festivalului Untold?

Este potrivit să ne amintim că în toamna anului trecut, organizatorii festivalului UNTOLD anunțau la finalul ediției 2019 că 1,3 milioane de lei vor fi investiți în reamenajarea Parcului Central, iar o altă grămadă de bani ar fi rămas în buzunarele clujenilor. 

Despre faptul că Primăria Cluj-Napoca a renunțat să mai recupereze un prejudiciu de peste 6 MILIOANE de lei, se discută mai puțin.

Cum ar veni, organizatorii și-au burdușit buzunarele cu cca 1.269.797,14 EURO, iar în schimb au ales să „investească” în Parcul Mare cca 1.3 milioane de LEI. 

CITEȘTE ȘI: UNTOLD a „investit” în comunitatea clujeană după ce Primăria a renunțat să recupereze prejudiciul de 1.3 MILIOANE DE EURO

Merită reținut faptul că înainte de a „investi” bani în comunitatea clujeană, organizatorii Untold au prejudiciat municipiul cu cca 1.300.000 de EURO, bani la care Primăria Cluj-Napoca și primarul Municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, au renunțat de bunăvoie, refuzând să recupereze prejudiciul și solicitând Tribunalului Cluj anularea Deciziei 17/2016 prin care Camera de Conturi Cluj semnala gravele abateri financiare operate de către administrația locală clujeană în demersul acesteia de a iniția un festival pentru public, dar care să reprezinte o sursă de venit financiar doar pentru anumite cercuri de interese.

Acum, în condițiile în care un nou val pandemic va lovi din plin România, iar nivelul de testare al populației este sub orice critică, organizarea unui asemenea festival ar însemna înainte de toate pierderi în vieți omenești. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version