Din oras

Florinel Budisan, seful Jandarmeriei, in fata unei duble provocari: Cluj – Capitala Tineretului si Capitala Protestelor

Scris de 888

Colonelul Florinel Budisan conduce Inspectoratul Judetean de Jandarmi Cluj din toamna anului trecut, dar si-a petrecut 21 de ani in fruntea mai multor structuri ale Jandarmeriei. Anul trecut, jandarmii clujeni au avut, in medie, 17 interventii pe zi, intr-un oras cu proteste in fiecare sfarsit de saptamana. 2015, anul Capitalei Europene a Tineretului, este o  noua provocare pentru unitatea din Cluj, care numara cateva sute de angajati.

Florinel Budisan si-a petrecut intreaga cariera in randul jandamilor. Dupa finalizarea studiilor militare, in 1983,  a lucrat la Statul Major al fostei Brigade de Jandarmi Cluj. In 1994, era numit comandantul Batalionului 71 Jandarmi Zalau, dupa care a condus Inspectoratul Judetean de Jandarmi Salaj. Aproape 14 ani adunati s-a aflat la conducerea Jandameriei din Salaj.

S-a intors la Cluj-Napoca in 2008, in fruntea Gruparii de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca. Acum, conduce Inspectoratul Judetean de Jandarmi, care aduna cateva sute de angajati.

Jandarmii sunt cei care mentin Ordinea Publica, dar participa si la toate manifestatiile de protest, culturale, sportive sau religioase. Florinel Budisanu a fost, pana in septembrie 2014, comandantul Unitatii de Jandarmi Mobile, asa ca preluarea conducerii Inspectoratului Judetean de Jandarmi Cluj nu a fost o surpriza.

“Cele doua unitati se completeaza reciproc: Inspectoratul Judetean de Jandarmi are zona de competenta judetul Cluj, pe linia misiunilor de Ordine Publica si Paza si Protectie institutionala. Gruparea de Jandarmi Mobila Cluj-Napoca este o unitate teritoriala, cu zona de competenta pe judetele Cluj, Salaj, Maramures, Satu Mare si Bihor”, spune comandantul.

In 2014, jandarmii de la IJJ Clu au fost solicitati la 6.400 de manifestari publice, de la spectacole artistice, sociale, proteste sau pichetari, adica mai tot ce s-a petrecut in spatiul public. O medie de 17 manifestari pe zi, daca e sa impartim la numarul zilelor dintr-un an. In noul context al Capitalei Europene a Tineretului, jandarmii clujeni vor fi prezenti la si mai multe manifestari publice.

Reporter: La ce fel de misiuni sunt solicitati jandarmii, in ultimii ani?

E vorba de segmentul de Ordine Publica, si aici intra asigurarea Ordinii Publice si restabilirea ei, la nevoie. Ne dam concursul colegilor de la Politie pe mentinerea Ordinii Publice, adica acele misiuni care se desfasoara pe timp de 24 de ore, unde intalnim acele patrule mixte si sistemul integrat. De asemenea, participam la manifestatii de protest, cuturale, sportive, religioase, suntem titularii acestor misiuni. Apoi, asiguram paza si protectia institutionala, de la Palatul de Justitie (parchetele, instantele de judecata), sau celelalte institutii ale Statului. Functionam si ca forta de sprijin atunci cand se intampla catastrofe sau calamitati naturale.

A existat intotdeauna o problema, legat de dotarea Jandarmeriei. Cat de vechi este parcul auto la Cluj?

Asa este, dar in ultima perioada s-au facut progrese. Urmeaza ca, in perioada urmatoare, sa fim dotati cu mijloace de transport noi. Nu de mult am primit doua autoturisme pentru misiuni operative si se vor mai face astfel de achizitii. Intr-adevar, este loc de mai bine, dar s-au facut progrese.

Jandarmii nu au o imagine foarte buna, mai ales in randul membrilor galeriilor echipelor de fotbal. Cum faceti fata acestor situatii?

Noi credem ca am colaborat bine cu organizatorii, in general. As spune ca nu facem decat sa aplicam legea. Sigur, uneori, destul de rar, se mai intampla ca cei care sunt in mijlocul eveimentelor respective, la adunari sau chiar in galeriile sportive, sa fie nemultumiti. Dar noi incercam, de fiecare data, ca la instructaje, la consfatuiri, sa explicam angajatilor ca trebuie sa aplicam legea conform prevederilor, fara exagerari, fara sa facem abuzuri.

Foto: monitorulcj.ro

In Cluj-Napoca s-a dezvoltat un spirit civic mai puternic decat in alte orase din tara si sunt foarte multe manifestari publice. Chiar vinerea trecuta a fost un protest. Ce inseamna pentru Jandarmerie un astfel de eveniment? S-au facut studii despre cat costa Statul Roman o zi de protest?

Spre exemplu, protestul de saptamana trecuta a fost autorizat, nu s-a intamplat niciun incident, oamenii au avut aprobare. Ca si efective, depine de amploarea fiecarui protest. Noi o luam ca pe o misiune de asigurare a Ordinii Publice, nu facem calcule: cat costa carburantul, ce forte dispunem la fata locului.

Spre exemplu, vineri am avut 50-60 de jandarmi la cateva sute de manifestanti.

Aveti un an plin in fata, care sunt prioritatile pentru 2015?

Avem doua partide de fotbal in perioada urmatoare, ale Universitatii Cluj cu CFR Cluj. Acestea sunt <> ca si activitate. Din fericire, am gestionat bine astfel de evenimente in ultimii ani, chiar daca cele doua galerii de fotbal sunt si la aceasta data mai patimase.  Cu cei mai multi dintre organizatori avem o relatie foarte buna.
Bineinteles, in 2015 nu va fi simplu. Clujul este Capitala Europeana a Tineretului, vom fi chemati la foarte multe evenimente, sa asiguram Ordinea Publica. Noi suntem prezenti la orice eveniment unde se aglomereaza persoane. In perioada urmatoare, vom fi prinsi, printre altelele, la activitatile din zona lacasurilor de cult, avant in vedere ca urmeaza Pastele.

Jandarmii nu au sarbatori….

Sfarsiturile de saptamana sau perioada sarbatorilor pentru noi sunt foarte aglomerae. Nu ne plangem, dar este chiar adevarat. Ne-am obisnuit si nu ni se mai pare deplasat daca avem o misiune sambata.

Ati avut plangeri fata de angajati de-ai dumneavoastra, cazuri de agresiune sau de “exces de zel” din partea jandarmilor?

De-a lungul timpului au mai fost. Cetatenii care fac plangeri arata in detaliu ce s-a intamplat, isi arata punctul de vedere. Noi nu ii spunem <>, mai degraba ca actioneaza <>. Cel putin, de cand sunt la comanda, nu am avut situatii de condamnare a jandarmilor, pentru o interventie de genul acesta. Ca s-au mai facut plangeri, este un gest democratic.

Peste 30 de ani de cariera in Jandarmerie

Colonelul Florinel Budisan (56 de ani) este originar din Cluj-Napoca. El a fost incadrat in Ministerul de Interne in 1983. A absolvit atat Facultatea de Arme si s-a specializat la Scoala de Ofiteri, cat si Facultatea de Drept, iar in 2012 a obtinut diploma de Doctor in domeniul “Ordine publica si siguranta nationala”. Din 2008 si pana anul trecut, a condus Gruparea de Jandarmi Mobila Cluj-Napoca. In septembrie 2014, a fost imputernicit Inspector sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Cluj.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 7 hours Analiza
  Marțafoii Clujului, Alin Tișe și Emil Boc, au trimis la STS o adresă smiorcăită, de ciudă că Clujul a pierdut Cloud-ul Regional. Sunt Tișe și Boc izolați de PNL?
 • Acum 11 hours FOTOGRAFILA
  VIDEO/FOTO: Cluj-Napoca, ca un patinoar. N-a făcut ”OSĂ” Boc patinoar pe lacul din Parcul Central, a făcut iarna în tot orașul
 • Acum 18 hours Politica
  De la semnarea Proiectului în valoare de 60 de milioane de euro pentru digitalizare în regiunea de Nord-Vest a României a lipsit președintele CJ Cluj
 • Acum 20 hours Politica
  Rafila, reacție la dosarele de șpagă din sistemul medical: ”E inacceptabil ca personalul să primească bunuri materiale în schimbul serviciilor pe care le oferă. Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane”
 • Acum 21 hours Din oras
  MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ
 • Acum 1 day Sport
  BUN SABĂU, BUNI JUCĂTORII U CLUJ! FC U Craiova – U Cluj 5-0, în etapa a 24-a din Superliga. Mai bine antrena Șurubaru, și așa ia bani degeaba
 • Acum 2 days In vizor
  FELICITĂRI, FAINE LUCRĂRI! ”Dottore” Bode a fost bun și ca ministru al Transporturilor
 • Acum 2 days PubliNews
  TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcții, a încheiat 2022 cu afaceri de 711 milioane lei, dar profitul a scăzut cu 64%
 • Acum 2 days Justitie
  CUM SĂ-ȚI PASEZI RESPONSABILITATEA, ROMÂNEȘTE: CA Cluj dă vina pe parchet pentru că violatorul din Cășeiu a fost eliberat: ”Judecătorul, sesizat cu 54 de minute înainte să expire reținerea”
 • Acum 2 days General
  Bărbatul care a violat o minoră în Cășeiu și nu a mai fost arestat că judecătorul a întârziat la serviciu, a fost prins de polițiști
 • Acum 2 days Din oras
  Până să se unească Cluj-Napoca cu Floreștiul, grație Supercom, s-a unit cu Pata Rât
 • Acum 2 days Politica
  Petre Daea: “Vaca trece prin mari greutăți. A devenit dușmanul planetei, e responsabilă că avem atâta poluare. România are 2 milioane de vaci și 9 milioane de mașini, și unele au două țevi”
 • Acum 2 days In vizor
  Începând de anul acesta, Educaţia din România va fi analizată în raportările pe baze de date ale OCDE “Education at a Glance”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE