PORTRET

Florina Petrea, solistă la 16 ani: ,,Cu toții iubim ceea ce facem și vrem ca AltFive să ajungă una dintre trupele mari din Cluj”

Florina Petrea e o tânără artistă de 16 ani, elevă la Liceul de Coregrafie din Cluj, un spirit pasionat de domeniile artei, practicând din fiecare câte-un pic, dar mai mult teatru și muzică. Ea scrie, pictează, compune, interpretează piese dramatice la școală, dar mai presus de toate cântă într-o formație de liceeni, AltFive, pe care, împreună cu colegii ei, vor să o impună în viitor drept una dintre marile trupe ale Clujului. 

Florina are cântatul și jucatul în sânge de mică, scena fiind mediul ce o face fericită:

,,Ceea ce m-a atras la teatru și la  muzică au fost reacțiile pe care le poți stârni și puterea pe care o ai atunci când ești pe scenă. Mi-a plăcut de la început sentimentul pe care l-am avut atunci când am cântat în fața publicului, pentru că am simțit că asta e ceea ce vreau să fac și ceea ce îmi place. Simțeam o combinație de fericire cu extaz, cu adrenalină. Eu cred că cei care practică arta, orice artă, sunt niște oameni mai speciali, pentru că au puterea de a rămâne cumva în mințile celorlalți, și de a le aduce bucurie sau tristețe.”

Arta dramatică i-a schimbat modul de a gândi

Florinei a început să îi placă actoria de la 13 ani, fiind atrasă în special de ceea ce vedea la  televizor. Mergea și la teatru, și așa s-a decis, pe clasa a opta, să continue școala prin a-și cultiva înclinațiile la Liceul de Coregrafie ,,Octavian Stroia”, secția de artă dramatică.

Artista în devenire consideră că liceul i-a schimbat modul de a gândi, oferindu-i mai multă încredere în sine, și curajul de a spune ceea ce crede, și de a se exprima mai mult ca solistă, prin mișcare scenică:

,,Deși cântam, eram destul de rezervată și eram mai rușinoasă, și multă lume mi-a zis asta. Când eram pe scenă nu interacționam deloc cu publicul și mă uitam mai mult în pământ, știam că pot mai mult, dar eram foarte închisă.

La un moment dat, după ce am intrat la liceu, am devenit mai liberă, mai încrezătoare, și consider că m-a ajutat foarte mult lucrul ăsta, pentru că într-o trupă trebuie să interacționezi foarte mult cu oamenii, să îi faci să se simtă bine și să nu se plictisească.”

Liceul i-a oferit Florinei și posibilitatea de a-și dezvolta pasiunea pentru teatru, devenind, din simplă spectatoare, actriță în scenete reale.

Florina Petrea cântă de la 7 ani

Pasiunea sa pentru muzică a debutat mai devreme decât cea pentru teatru. De la 7 ani, Florina cânta la Radio Cluj și a început să meargă la concursuri, unde s-a clasat încă de la început pe primele locuri. Inițial a cântat solo și, relativ recent, a intrat într-o trupă susținută  de Rock Academy:

,,Am fondat o  trupă din pasiune pentru muzică și pentru scenă și am participat la primul concurs, Jaxx Rock Battle, după doar 5 luni. Am câștigat locul II, și participăm  în general la evenimentele care se organizează în Cluj. Trupa e formată din mine, Tudor Pop, Ana Iosip Pop, Mihnea Ciceu și David Kiss și cântăm rock alternativ. Avem deocamdată 3 piese proprii și publicul chiar a primit mult mai bine piesele noastre decât cover-urile.”

Florina a susținut și concerte caritabile, pentru copiii cu sindrom Down, încă de dinainte de a se forma trupa, iar acum, AltFive are planificat un concert de strângere de fonduri pentru copiii cu schizofrenie.

Deși e pasionată de muzică, tânăra artistă acordă atenție în continuare, în egală măsură, și școlii, și repetițiilor pentru actorie:

,,Consider că fiecare acțiune pe care un om o  face în timpul lui liber merită o anumită atenție, dar nu trebuie să neglijezi lucrurile pe care le ai de făcut, serioase, adică să înveți la școală bine, și nu dedic mai mult timp repetatului cu trupa decât repetatului pentru actorie sau învățării unui rol.”

Repetatul cu trupa, deși are pondere egală în activitățile Florinei, nu e tocmai o joacă. Ea face cam 4 zile pe săptămână repetiții, a câte 3 ore, la Rock Academy. Efortul însă e răsplătit, pentru că AltFive susține săptămânal concerte în Cluj-Napoca, sau în diverse localități din județ.

Pasiunea pentru scris și compus

De când a intrat în trupă, Florina și-a descoperit și pasiunea pentru compus, iar de curând a început să scrie și o carte:

,,Îmi place să îmi transpun gândurile în piesele mele: cele de a te exprima și de a fi liber, de a nu te lăsa influențat de societate și de a lupta pentru ceea ce îți dorești. Mă inspiră Hayley Williams, stilul  nostru muzical e aproape la fel și seamănă și cu mine. Ea e idolul meu și am vrea să cântăm cu trupa și în alte țări, dacă se poate; piesele noastre sunt în limba engleză.

Eu am compus versurile la cele 3 piese pe care le avem. Deși cântăm cu trupa AltFive doar de 7 luni, avem deja surprinzător de mulți susținători, și nu doar de vârsta noastră, ci de toate vârstele. Pagina de Facebook AltFive am făcut-o acum două luni și avem deja peste 800 de fani.”

Summer Party pentru elevi și studenți la începutul vacanței de vară

În eforturile lor muzicale adolescentine, AltFive au fost ajutați de către cei de la Rock Academy, Costi Cămărășan, Dudu Isabel, Richard Bordea, Rada Stan și Alina Herghiligiu, care i-au promovat, le-au găsit concerte, și i-au învățat ce înseamnă muzica, făcută la modul profesionist:

,,Fără ei, cu siguranță nu am fi ajuns unde suntem, sau cel puțin să ajungem să cântăm la  Zilele Clujului, în Piața Unirii și la diverse alte manifestări din oraș.

Vrem să organizăm pe  viitor mai multe evenimente, având în vedere că Clujul este Capitala Tineretului, și vrem să facem ceva inovator, ce nu au mai făcut și alte trupe, cumva să ne distingem față  de alții, și să organizăm ceva pentru toți tinerii, să vină la concertele noastre, să facem petreceri.”

Membrii trupei AltFive au în plan să organizeze un eveniment pentru elevi și studenți, un ”Summer Party”, chiar la începutul vacanței de vară, în Flying Circus Pub, unde vor cânta ei și încă o trupă.

Vrem să ajungem una dintre trupele mari din Cluj

După ce va termina liceul, Florina va merge probabil la Conservator, dar opțiunile rămân încă deschise. Ei îi place arta în general, și vrea să urmeze o carieră prin care să ajute oamenii, chiar și la modul artistic. Își dorește să învețe să cânte la un instrument și să-și vadă picturile expuse. Tânăra artistă se regăsește  în tot ceea ce înseamnă creație, indiferent de natura acesteia:

,,Am multe desene, sute; îmi place să desenez și să pictez ce simt și ce gândesc, felul în care văd eu unele lucruri, și seara uneori mă eliberez când desenez, sau când scriu, sau cânt. Prin asta îmi pun amprenta în ceea ce fac. 

Oamenii mă descriu ca fiind foarte veselă și zâmbitoare tot timpul, am multă energie și îmi place să văd același lucru la oamenii din jurul meu, dar, deși lumea mă percepe așa, uneori sunt melancolică, sunt foarte schimbătoare. Când sunt  cu oamenii sunt foarte sociabilă, dar am nevoie și de unele momente să fiu singură, și să mă regăsesc, să creez, să desenez, să scriu.”

Împreună cu AltFive, Florina vrea să participe la cât mai multe concursuri, evenimente, și să fie în inimile cât mai multor fani, pentru cât mai mult timp:

,,Nu vrem să ne oprim aici. Vrem să fie un proiect pe termen lung, și vrem să ajungem una dintre trupele mari din Cluj, pentru că cu toții iubim ceea ce facem.”

video: YouTube.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *