Din oras

Florin Stamatian: "Eu naşterea la domiciliu am combătut-o de când a apărut ideea"

Florin Stamatian este şeful clinicii de Ginecologie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi unul dintre cei mai cunoscuţi ginecologi şi obstetricieni din oraş. De asemenea, Florin Stamatian este şi unul din cei mai mari promotori ai naşterii naturale, în defavoarea cezarienelor la cerere.

În ceea ce priveşte cazul mamei care a născut la domiciliu un copil care a primit scor APGAR 2, în cadă, iar bebeluşul a decedat la scurt timp după ce a ajuns la spital, Stamatian spune că a fost un caz izolat.

„Anul acesta am avut cam 10 cazuri, tot anul, dar raportat la peste 2.000 de naşteri nu e mult. Totuşi, nu e bine să fie în 2016 naşteri la domiciliu. De-obicei, naşterile la domiciliu provin din naşterile nedispensarizate (care nu au fost urmărite de medic – n.r.).

Nu suntem nici primii în lume cu astfel de naşteri, nici nu avem cele mai multe, sunt accidente care se întâmplă. Eu povestea asta am combătut-o de când a apărut ideea. Nu este sănătos, dacă naşti la domiciliu nu poţi să intervii la urgenţele obstetricale.

Există fenomenul, în mod normal nu ar trebui să existe deloc, cauze pot fi multiple. Este un fenomen care nu a avut succes la românce, naşterea la domiciliu”, spune Stamatian.

La multe naşteri la domiciliu intervine şi faptul că nu avem drumuri. „La fel s-a întâmplat şi cu femeia care a născut la Bucureşti în maşină, că nu a mai ajuns la spital”, completează Florin Stamatian.

Şeful de la Ginecologie I susţine că în clinică nu a fost nicio pacientă internată după naştere la domiciliu deliberată, iar combaterea acestui fenomen se face prin educaţie. „Ar trebui să existe pregătire psihoprofilactica pentru naştere, ar trebui să fie urmărite mai bine gravidele de către medicii de familie, ar trebui să aibă cel puţin 3 consulturi ginecologice”, precizează specialistul.

Cât despre prezenţa unei doula sau a unei moaşe agreate de mamă, din afară, Florin Stamatian zice că nu e de acord.

„În România nu există în nomenclator meseria de doula. Nu există. Ceea ce face ea este ilegal. La naştere, în sala sunt două moaşe, doi medici rezidenţi, un ginecolog, un neonatolog, şi un anestezist, credeţi că doula lipseşte? Păi, dacă vine şi tovarăşul, şi mama, şi soacră cum credeţi că ar fi?”, glumeşte ginecologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version