Din oras

Florin Piersic revendica localul "La Margelatu" de la fostul cinema Republica. Directorul RADEF: "Totul depinde de Emil Boc"

In ianuarie 2016, cand va implini 80 de ani, Florin Piersic ar merita sa fie omagiat de orasul sau prin acordarea dreptului de a administra cafeneaua „La Margelatu”, aflata in holul cinematografului care ii poarta numele. Demersul este sustinut potrivit evz.ro de Florin Ille, impresarul marelui actor si asociat in firma acestuia, in ideea in care fostul primar Sorin Apostu i-ar fi promis asta inainte de a parafa „botezul” fostului cinema Republica. Oana Buzatu, reprezentant al municipalitatii si in acea perioada, sustine ca nu a existat nici o discutie in acest sens. Unitatea este detinuta si administrata de RADEF Romaniafilm, iar directorul Mihail Tintea sustine ca Primaria trebuia sa preia de mult cinematograful „Florin Piersic”, cu tot ce implica acesta, inclusiv cafeneaua „La Margelatu”.

Potrivit lui Florin Ille, la data la care s-a intrunit Consiliul Local (CL) si Primaria a solicitat dreptul asupra denumirii cinematografului care atunci se numea Republica, directorul Romaniafilm era Iurascu. 

„In acel parteneriat in care intra Primaria, Romaniafilm si noi, am avut o discutie si o intelegere care stabilea niste termeni: domnul Piersic ofera si isi pune la dispozitie numele si brandul in schimbul acelui spatiu care este o cafenea. Noi am fi vrut sa facem o cafenea in genul celor de la Paris, din jurul Ambasadei Romaniei si promisiunea din partea celor doua parti implicate a fost acordarea folosintei gratuite domnului Piersic si a urmasilor, plus inca 12 zile pe an sa folosim in mod gratuit sala de spectacole. Nici una din parti nu si-a indeplinit promisiunea din anume considerente. La vremea respectiva era o mare lupta intre Consiliul Judetean (CJ) Cluj, reprezentat de Alin Tise si domnul Sorin Apostu. Cum toata lumea era interesata din punctul de vedere al capitalului politic si al intereselor, nu le judec eu – materiale, politice sau personale – noi am ajuns in situatia in care aceste promisiuni fata de Florin Piersic nu au fost onorate. Acel parteneriat a fost incheiat in cele din urma cu CL, care se si obliga in respectiva asociere sa doteze acel spatiu. Parteneriatul intre CL si SC Piersic SRL era de asa natura, incat, din acel spatiu, in parteneriatul care implica investitia in mobilier, un procent din investitii sa ii revina CL, deci nu era un transfer de proprietate, ci un drept de folosinta gratuit, ceea ce nu s-a intamplat”, a declarat Ille, pentru Ziar de Cluj. 

„Macar in al 12-lea ceas, Florin Piersic sa fie repus in drepturile care i se cuvin”

Marea dorinta a artistului ar fi, astfel, sa primeasca acest drept de folosinta din momentul aniversarii sale de anul viitor. 

„In 27 ianuarie 2015 domnul Piersic va implini 80 de ani. Este momentul in care contractul pe care Calin Aschilean si Laci Horvath il au cu RADEF expira. La varsta pe care actorul nostru o va implini s-ar putea sa se faca un act de dreptate. Sa se repare acesta omisiune facuta fata de un cetatean de onoare al  Clujului care nu a cerut nimic acestui oras. Sa i se acorde in aceiasi termeni stabiliti la vremea respectiva contractul pentru acel spatiu”, a precizat impresarul. 

Acesta a mai invocat in sustinerea demersului sau faptul ca atat fostul primar Apostu, cat si Marius Iurascu au probleme cu justitia. 

„Trebuie sa se faca lumina intr-o situatie de bun simt si cei indreptatiti sa sara in sprijinul unui om de buna credinta care este un simbol. Dansul a primit oferte din partea presedintiei si a guvernului Romaniei sa isi sarbatoreasca cei 80 de ani la Bucuresti, dar el a spus nu, sunt cetatean de onoare al Clujului, il vom sarbatori aici si va fi un eveniment la nivel national. Noi vom ajunge sa promovam Capitala Culturala pentru care candideaza si Timisoara, si Iasiul. Acest eveniment va intregi si va completa proiectele pe care le avem cu domnul Piersic in ceea ce priveste Capitala Culturala Europeana Cluj-Napoca”, a subliniat Florin Ille. 

Detaliile intelegerii la care acesta face referire au fost consemnate in sedintele de CL, potrivit acestuia. 

„Eu am semnat, contractul l-a luat domnul Iurascu, pentru ca, dupa parafare, sa ni se spuna ca a disparut, si multe altele. In tara asta, in loc ca putinele valori pe care le avem sa fie respectate si apreciate, sunt calcate in picioare, din varii interese: politice, materiale sau de grup. Ar fi un act de dreptate, un lucru firesc. Macar in al 12-lea ceas, la cei 80 de ani pe care ii va implini, Florin Piersic sa fie repus in drepurile care i se cuvin. Nu ii va da in judecata. Domnul Piersic este o persoana de bun simt, care, totusi, mai traieste cu speranta ca in tara asta mai exista oameni adevarati. Care, macar o data, cu ocazia acestui eveniment, sa spuna „da, domnule, am gresit fata de dumneavoastra”. Ca sa ajungi la 80 de ani sa te judeci cu cineva, e o chestie de educatie. Eu cred ca totusi demersul nostru sa sensibilizeze niste oameni care vor sa faca un bine”, a aratat Ille. 

Conducerea RADEF sustine ca cinematograful se afla in domeniul public local

Mihai Tintea, noul director RADEF are insa un alt punct de vedere. 

„Din punctul meu de vedere l-as ajuta cu mare placere si ii urez succes domnului Piersic, numai ca la ora actuala situatia e in felul urmator: conform Legii 303/2008 cinematografele de drept de la publicarea acelei legi in Monitorul Oficial au trecut in domeniul public local si in administrarea primariilor. Faptul ca nici pana in ziua de azi Primaria din cluj n-a solicitat predarea cinematografului e treaba Primariei. Nu era treaba noastra. Eventualele contracte de inchiriere sau de concesionare in mod normal si legal nu le mai pot face eu, pentru ca, practic, noi administram cinematograful in conditiile in care ar trebui sa fie administrat de Primarie la ora actuala. Ceea ce poate sa faca domnul Florin Piersic, cu care ne-am cunoscut si personal acum 10-12 ani de zile, este sa ia legatura cu domnul primar Boc si sa ii solicite sa ne contacteze. Noi avem o comisie de predare a salilor de cinematograf numita prin hotararea consiliului de administratie si, in momentul in care suntem solicitati sa predam cinematograful, cu mare placere, conform prevederilor Legii 303, o vom face. Daca Primaria, care are obligatia prin lege sa mentina activitatea de film acolo va face un contract de inchiriere si cu domnul Florin Piersic pentru restaurant, e treaba Primariei. Totul depinde de Emil Boc. Eu, la ora actuala, nu mai pot sa imi permit sa mai inchei vreun contract pe spatiile aferente cinematografului, pentru ca, repet, e in domeniul public local. Ca de fapt nu s-a predat inca, asta e partea a doua”, a declarat Tintea, pentru Ziar de Cluj. 

Despre faptul ca cei de la Primarie sustin ca cinematograful „Florin Piersic” nu a fost pe lista celor care puteau fi preluate de catre ei, directorul RADEF spune ca „ne pasam lucrurile de la unii la altii”. 

„In mod normal, daca primaria preia cinematograful, intr-adevar poate sa faca contract cu Romaniafilm, ca sa ne ocupam noi in continuare de exploatarea salii, asa cum era si pe vremea raposatului nea Nicu: cinematografele erau ale primariilor, iar Romaniafilm era exploatand unic pe tara pentru ca avea echipamente si personal calificat. Nu e nici ilegalitate faptul ca nu a fost inca preluat, pentru ca legea nu prevede nici o sanctiune, ci ca ar fi trebuit ca cinematografele sa fie predate in termen de sase luni zile, lucru putin probabil, pentru ca erau 200 si ceva de cinematografe. Nu e nimic ilegal, dar aceasta tergiversare a facut ca Romaniafilm sa se ocupe in continuare de sala respectiva. Puteam foarte bine sa o inchidem si sa spunem ca atunci cand o preluati sa fiti sanatosi. Adevarul este, totusi, ca am obtinut si noi niste incasari, niste beneficii din exploatarea salii, din organizarea unor evenimente plus ca acolo e sufletul TIFF-ului, am tot respectul fata de domnul Giurgiu si de munca titanica pe care o face pentru acest festival. Deci nu e o ilegalitate, dar primaria ar putea sa se hotarasca o data si o data sa o preia, asa cum spune legea. Nu exista posibilitatea legala de a refuza preluarea. Deci, normal, asta ar fi procedura la ora actuala: Primaria ar trebui sa ne solicite predarea salii, sa ne comunice comisia si numarul de telefon la care pot fi gasite aceste persoane, noi ii contactam, incheiem procesul verbal de predare-primire, exact cum prevede legea. Si, daca spuneti ca acel contract cu managerii restaurantului expira, Primaria poate sa decida sa nu il mai prelungeasca si sa faca contract de inchiriere cu domnul Florin Piersic. 

Oana Buzatu: „Nu exista in Primarie nicio hartie care sa ateste o asemenea intelegere”  

Oana Buzatu, purtator de cuvant al Primariei Municipiului Cluj-Napoca si in perioada in care Sorin Apostu a fost primar a declarat raspicat ca „nu s-a spus niciodata sa i se dea lui Florin Piersic in administrare cafeneaua respectiva”. 

„Pot sa spun asta cu siguranta, pentru ca acea cafenea nu ne-a apartinut niciodata. Tot spatiul de acolo este in proprietatea si in administrarea RADEF Romania. In momentul finalului lui 2010 si inceputul lui 2011 discutiile purtate cu Florin Piersic s-au referit la acceptarea de catre acesta a schimbarii numelui din Republica in Florin Piersic. El si-a dat acordul public, intr-o conferinta de presa care a avut loc in Sala de Sticla si tot atunci s-a discutat si ca numele cafenelei de la intrare sa fie „La Margelatu” si el a fost informat si a fost foarte, foarte incantat. Iar la momenul iunie 2011 cand s-a inaugurat cafeneaua, la fel, discutiile erau, asa cum scrie si intr-o stire pe Antena3, negru pe alb, ca acel local nu este al lui Florin Piersic. A fost incantat de cafeneaua care poarta numele personajului sau preferat, s-a semnat pe un perete si a promis ca o sa bea o cafea de cate ori va trece pe acolo”, a precizat ea. 

Despre afirmatia directorul RADEF in legatura cu preluarea cinematografului de catre primarie, Buzatu a declarat ca acest proces de preluare s-a facut printr-o hotarare de guvern „care a dat in administrare toate incintele cinematografice administratiilor locale, ca le vor, ca nu le vor, in toate orasele din Romania”. 

„La Cluj, pe lista care facea parte integranta din hotararea aceasta de guvern erau explicit cele pe care noi le-am preluat. Daca era si Republica, il preluam fara probleme, dar nu s-a pus niciodata problema oficial in felul acesta. Ca au existat intentii sau nu, nu pot confirma. Ceea ce pot sa confirm este ca nu exista nici un act, cum exista pentru celelealte, prin care Primaria sa preia acest cinematograf. Deocamdata suntem in situatia in care am avut un parteneriat cu RADEF in care noi am amenajat zona de acces care facea parte din domeniul public, ei au investit cu fondurile pe care le aveau atunci si a fost un acord intre RADEF si proprietarii spatiului cafenelei ca aceasta sa poarte numele personajului Margelatu. Noi am luat parte la asta asigurand comunicarea, i-am adus pe toti la deschidere si le-am multumit. Acolo s-a oprit contributia noastra, pentru ca nu e al nostru. Daca exista cea mai mica discutie sau initiativa strict tehnica pentru asa ceva ar fi existat un document in acest sens. Daca ar fi cerut acest spatiu, ar fi existat o cerere inregistrata. Daca expira contractul actualilor manageri, nu este treaba Primariei. Daca RADEF le prelungeste lor contractul sau incheie altul cu domnul Piersic, nu e problema noastra. Noi am vrut atunci sa facem o actiune de comunitate, avem intre noi un actor cunoscut si iubit, asa ca sa ii aratam aprecierea. El a apreciat asta atunci. Au fost niste discutii cu el si inainte de conferinta de presa si a fost foarte bucuros. Nu exista in Primarie nici o hartie care sa ateste o asemenea intelegere”, a spus Oana Buzatu.  

Actorul Florin Piersic nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere personal in acest context.

Foto: ziuadecj.realitatea.net, e-wow.ro, evenimentelezilei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *