Din oras

Floresti, sat fara caini. Jungla urbanistica din Bronx de Floresti

Floresti este cunoscuta pe plan national ca fiind comuna cu cea mai mare dinamica a populatiei din Romania. In decurs de doar 9 ani, intre 2002 si 2011, comuna Floresti si-a triplat numarul de locuitori si implicit numarul de imobile construite. Astfel de la o populatie in 2002 de 7.470 de locuitori s-a ajuns, potrivit ultimului recensamant din 2011, la o populatie de 21.832. Neoficial, pentru ca o parte a populatiei nu si-a facut mutatia de adresa din Cluj-Napoca, se vorbeste ca in Floresti locuiesc aproape 40.000 de oameni. Recent s-a votat in plenul Consiliului Local, in ciuda avertizarilor arhitectului sef al judetului, infiintarea unei comisii de urbanism care sa se ocupe mai in amanunt de emiterea autorizatiilor de construire, astfel incat respectarea regulilor urbanistice sa fie aplicate. In conditiile in care Primaria a emis pe banda rulanta autorizatii de constructie in anii precedenti, Ziar de Cluj va arata ce a insemnat pana acum viziunea urbanistica a alesilor locali din comuna.

Potrivit deciziei luate in ultima sedinta a Consiliului Local Floresti, pe unitatea teritorial administrativa a comunei urmeaza sa fie infiintata o Comisie Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism. Cum hotararea votata de majoritatea consilierilor floresteni contravine Legii 350/2001, cel mai probabil urmeaza ca Institutia Prefectului sa atace in contencios administrativ decizia luata.

 

Ani de zile in Floresti s-a construit haotic, fara respectarea normelor si fara a se tine seama de vreo norma urbanistica. Se gasesc case langa blocuri, blocuri intre case, strazile sunt atat de inguste incat nu pot trece doua masini una pe langa alta, 

Dezvoltatorii imobiliari, mana in mana cu lupii pusi paznici la oi, mai exact cu consilierii locali care votau pe banda rulanta autorizatii de construire, au facut din comuna cu cel mai mare potential urbanistic din tara un adevarat haos estetic. Blocuri, la niciun an de la darea in folosinta, sunt modificate haotic de catre proprietari. 

Infrastructura retelelor de canalizare, mult sub nivelul de plutire si al necesitatilor zecilor de mii de oameni, face ca la fiecare ploaie strazile satului sa devina adevarate canale de navigatie, transformand Florestiul intr-o mica Venetie. Amenajarile in regie proprie ale populatiei strica aspectul estetic al ansamblurilor imobiliare lasand vizitatorilor o „rana” pe retina.

Bronx de Floresti, cum este supranumit ansamblul Multiserv de locatari, a devenit unul dintre exemplele negative in materie de estetica urbanistica a Florestiului. Construit in apropierea fermei de pui, locatarii se confrunta cu problema mirosului odata la fiecare 3-4 luni. O parte din locuitori s-au resemnat ca ferma nu se muta si au inceput sa isi faca mici modificari la apartamentele cumparate in rate pe cate 30 de ani, extinzandu-si spatiile de locuit prin inchiderea balcoanelor. Astfel, incet, dar sigur, balcoanele inchise la intamplare, cu sau fara autorizatie de construire, au transformat in doar 7 ani un ansamblu imobiliar decent intr-unul care ar face invidios pe orice cetatean din cartierul Bronx din New York.

Extinderea spatiului de locuit al multor familii a determinat adevarate ineptii urbanistice, cel mai bun exemplu fiind extinderea unui apartament la parterul blocului, modificare in urma careia conducta de gaz ce deserveste apartamentele vecine este aproape ingropata intre plafonul balconului si noua anexa gospodareasca.

Asteptam cu nerabdare un raport al comisiei de urbanism din cadrul Primariei Floresti care sa explice cum sunt posibile aceste constructii si modificari haotice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *