In vizor

Floreștenii se revoltă după ce Primăria Florești dă 5000 de euro pentru un site unei firme cu „zero angajați”: „Au 27 de contracte cu statul! Sunt abonați la banii publici”

Locuitorii din Florești au atras atenția asupra unei situații, aparent banale. Oamenii au remarcat cum Primăria Florești pune la bătaie aproximativ 5000 de euro pentru a-și face un nou site. Totul frumos până acum, nimic special (în condițiile în care site-ul actual e vechi de 6 ani).

Problema pentru locuitorii din comună o reprezintă lipsa de transparență a instituției publice. 

„Primăria Florești își reface site-ul. O inițiativă de lăudat la prima vedere, pornind de la faptul că site-ul actual are 6 ani de când a fost creat. Adevărata știre e însă alta: Primăria Florești tocmai a alocat suma de 28 000 LEI + TVA, prin încredințare directă, unei firme (OUTIT SOLUTIONS SRL) care are 0 angajați și sediul într-un apartament la etajul 4 al unui bloc din Cluj-Napoca, conform datelor de la Registrul Comerțului. Ce e și mai interesant e că reprezentanții firmei de mai sus nu au fost în stare nici măcar să își realizeze propriul site, având doar o pagina ce conține un script care anunță că site-ul se va lansa peste … 0 zile, neavând nici link-urile de social media funcționale”, a scris Flaviu.

Mai mult, cetățeanul din Florești a remarcat cum firma OUTIT SOLUTIONS „e abonată la banii publici”, fiind ocupată în ultima perioadă să își ofere serviciile mai multor primării din zonă. „Aflăm că firma OUTIT SOLUTIONS e abonată la banii publici, cu 27 de contracte, toate alocate prin achiziții directe și cu 500 000 LEI încasați de la stat, până acum. Sper că noul site al primăriei va fi orientat către transparentizarea informațiilor de interes public și va oferi cetățenilor o mai bună experiență de utilizare. Oare va apărea în perioada următoare și un nou site de campanie al actualului primar? Desigur, fără nicio legătura cu contractul de mai sus. #resetfloresti”, a continuat bărbatul.

Postarea a strâns mai multe comentarii de la oameni care, la rândul lor, sunt revoltați de modul de operare al Primăriei Florești. 

„Dă de gândit este faptul că modificările din contract durează maxim două-trei zile în cazul în care site-ul are la bază un framework, altfel să zicem că îi o treabă lejeră de câteva săptămâni pentru un om. La care se mai adaugă un hosting de maxim 100 de euro. În consecință prețul pare cam umflat”, a completat Cristian, strâmbând din nas la prețul oferit pentru un site aparent banal. Desigur, aici se poate iniția o dezbatere, pentru că prețul unui site variază (astfel că 5000 de euro nu e neapărat o sumă exagerată).

Cine sunt misterioșii OUTIT SOLUTIONS? 

Totuși, în centrul atenției rămân cei de la OUTIT SOLUTIONS. O firmă care a crescut precum Făt Frumos după ce a prins mai multe contracte cu instituții publice.

În 2017, observăm cum OUTIT Solutions avea o cifră de afaceri de 116.160 LEI, și un profit de 30.015 LEI. Brusc, în 2018 firma și-a înmulțit cu PATRU cifra de afaceri (418.144) și a obținut un profit de 248.815 LEI! 

Nu e de mirare, în condițiile în care primăria din Așchileu Mare a plătit 2500 de lei pentru un sistem DELL care la un site de profil costă 1200 LEI. Nu e configurația 100% identică (diferă 8GB RAM DDR3 de exemplu, însă la a dubla prețul e cale lungă).

De asemenea, pe lângă „site-ul nou” de 5000 de euro, firma OUTIT Solutions va dota Primăria Florești cu „echipamente și componente IT” în valoare de 21.350 lei. Dar și cu o stație „grafică sistem complet” de 6900 LEI. 

Mai adăugăm, tot pentru clientul fidel Primăria Florești și „servicii de întreținere a sistemelor” pentru 5750 lei. În încheiere, remarcăm cum Primăria Cavnic și-a făcut site pentru 9000 lei cu ajutorul OUTIT SOLUTIONS.

Rămâne de văzut dacă Primăria Florești va răspunde problemelor ridicate de către floreșteni sau va ignora situația. 

Mai jos aveți site-ul „oficial” al firmei care face la rândul ei site-uri:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *