Din oras

Florestenii scapa de sobolani in aceasta saptamana

In urma articolului “Invazie de sobolani in Floresti, primarul vrea decretarea starii de urgenta” publicat vineri de Ziar de Cluj, oficialii primariei au inceput demersurile pentru  deratizarea comunei. Pe baza unei proceduri de urgenta si a selectiei de oferte in aceasta saptamana invazia de rozatoare va fi stopata.

Locuitorii comunei Floresti pot dormi linistiti in ceea ce priveste invazia de rozatoare din aceasta toamna, deoarece dupa articolul Ziar de Cluj autoritatile au demarat in aceasta dimineata lucrarile de deratizare.

“Am inceput inca de vineri, dupa publicarea articolului, sa receptionam serviciile de deratizare. Azi vom sti ce firma va face lucrarea. Tot ce va pot spune e ca pana la sfarsitul acestei saptamani vom scapa de sobolani. E o problema a florestenilor pe care incercam sa o rezolvam cat mai urgent.  Am inceput sa luam legatura cu asociatiile de proprietari, astfel incat sa se implice si acestea sa suplimenteze acele cutii cu otrava din jurul blocurilor” a declarat Horia Sulea, primarul comunei.

Asociatiile de proprietari prin firmele care administreaza imobilele fac actiunile de deratizare costurile fiind incluse in cheltuielile lunare si sunt aproximativ de 2 lei pe apartament. In Floresti exista peste 10.000 de apartamente, ceea ce face ca suma cheltuita in fiecare an de catre administratorii imobilelor sa fie de aproape 10 mii de euro.

“Noi facem in fiecare primavara si toamna deratizarea in jurul punctelor gospodaresti, iar la fiecare bloc exista acele cutii in care noi punem cate 30-40 de pliculete de otrava. Sobolanii le mananca si cam in 2-3 zile mor. Primaria a luat legatura cu noi sa mai facem inca o deratizare in aceste zile. Din pacate taiarea de fonduri de la bugetul local pe acest segment de cheltuiala nu va permite reprezentantilor primariei sa se faca deratizarea decat in zona Eroilor si Florilor, dar mai exista si alte zone cu blocuri unde locatarii au reclamat aparitia rozatoarelor.  E normal ca acuma sa se retraga inspre punctele de colectare a gunoiului si implicit catre blocuri  pentru ca pe camp nu mai au ce manca”, a declarat Cosmin Todea, directorul unei firme de administrare imobile din Floresti.

Peste 70 de boli pot fi transmise de sobolani si implicit de muscatura acestora, iar unele pot fi letale. Cea mai des intalnita boala transmisa de sobolani este leptospiroza. Microbul patrunde in organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare. Riscul expunerii la muscatura de sobolan sau la contactul cu urina acestuia din sol sau apa pot face ca, dupa o perioada de incubatie a bolii, persoana infectata sa aiba simptome de febra, hepatita, meningita sau chiar afectiuni renale deosebit de grave. In cazul in care persoana infectata nu se prezinta la doctor in timp util poate surveni chiar decesul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *