Justitie

Fiul primarului Matei acuzat că a amenințat Baroul Cluj. Presiunile ar fi fost făcute după ce avocații au refuzat să se asocieze cu fiul primarului

Ionuț Matei, fiul primarului Cristian Matei este acuzat de Baroul de Avocați Cluj că a formulat amenințări și presiuni, după ce asociația profesională a avocaților a refuzat să se implice într-o afacere imobiliară dezavantajoasă ce a fost propusă de fiul primarului.

”Imediat după refuzul de realizare a asocierii propuse, (…, Ionuț Matei-nr) a început să aducă Baroului o serie de amenințări referitoare la plângeri și sesizări pe care le va formula și respectiv cu privire la sancțiuni pe care Baroul le va primi din partea serviciilor din cadrul Primăriei municipiului Turda, condusă de tatăl său”, se menționează în documente juridice depuse în cadrul unui proces civil, de la Judecătoria Turda.

În urma negocierilor eșuate dintre Barou și fiul primarului, administrația locală a aplicat amenzi contravenționale, una după alta fără a identifica în clar sancțiunile contravenționale și amenzile.

Potrivit infoaries.ro, Baroul Cluj a dat în Judecată Poliția Locală care a aplicat amenda și a câștigat procesul. Detaliile privind presiunile formulate de fiul primarului sunt menționate atât în cererea de chemare în judecată cât și în preambulul Hotărârii judecătorești pronunțătă în primăvara acestui an.

Ionuț Matei a considerat informațiile privind presupusele amenițări drept hilare. ”Asta e chiar amuzant”, a comentat acesta, fără a face alte precizări suplimentare pe marginea subiectului.

Baroul Cluj deține în proprietate pe teritoriul municipiului Turda, începînd din 1954, un teren intravilan, în suprafață de 1069 mp., situat pe strada Axente Sever, nr. 19. Terenul fost dobândit în proprietate prin lege, iar asupra acestuia au fost realizate locuințe sociale care au fost utilizate conform hotărârilor Baroului Cluj, de către persoane defavorizate din municipiul Turda, până în cursul anului 2017.

La începutul anului 2018, după ce locuințele sociale au fost evacuate, terenul Baroului Cluj a fost identificat ca fiind un teren cu potențial ridicat pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar, de către fiul primarului municipiului Turda, Ionuț Bogdan Matei.

”Pentru a determina Baroul Cluj să pună la dispoziție terenul în vederea realizării proiectului imobiliar vizat, în cursul anului 2018 a început o ofensivă asiduă asupra Baroului Cluj, prin care pe de o parte, Primăria municipiului Turda soma Baroul să realizeze lucrări de împrejmuire și îngrijire a terenului, iar pe de altă parte, fiul primarului municipiului Turda, în calitate de asociat al unor societăți comerciale, propunea Baroului Cluj, diferite parteneriate și forme de asociere, pentru dezvoltarea în comun a unui proiect imobiliar”, se arată în cererea de chemare în judecată.

Astfel, în cursul anului 2018, Baroului Cluj i-a fost propusă realizarea unei asocieri cu societatea MIB VISION S.R.L., administrată de Ionuț Bogdan Matei, fiul primarului Municipiului Turda, prin care asupra terenului societatea să construiască două imobile — clădiri de birouri și spații comerciale. Baroul Cluj a analizat oferta făcută de către societatea coordonată de fiul primarului și a declinat-o deoarece a apreciat că nu este avantajoasă.

Asociația profesională a avocaților precizează că imediat după refuzul de realizare a asocierii propuse, administratorul societății MIB VISION SRL, a început să aducă Baroului o serie de amenințări referitoare la plângeri și sesizări pe care le va formula și respectiv cu privire la sancțiuni pe care Baroul le va primi din partea serviciilor din cadrul Primăriei municipiului Turda, condusă de tatăl său.

În mod paradoxal, pe durata negocierilor purtate cu societatea controlată de fiul primarului, pe adresa Baroului Cluj au sosit mai multe somații prin care Primăria municipiului Turda pretindea să fie realizate lucrări de igienizare a terenului, fără să fie întocmit vreun proces verbal de constatare a contravenției și fără să fie aplicată vreo sancțiune. După sistarea negocierilor, Baroul Cluj a fost sancționat prin două procese verbale aplicate pentru aceeleași contravenții. Avocații au constatat încălcări ale legislației, procesele verbale nu individualizau sancțiunea iar unul dintre ele prevedea sancțiuni pentru aceeași contravenție.

Baroul Cluj nu a cedat presiunilor

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Turda în noiembrie 2019, Baroul Cluj a solicitat instanţei constatarea nelegalității procesului-verbal sau înlocuirea sancțiunii amenzii contraveționale cu sancțiunea avertismentului.

După eșecul negocierilor cu fiul primarul, Baroul Cluj a început realizarea demersurilor necesare obținerii autorizației de construire a unui gard împrejumuitor al terenului. Ulterior acestor demersuri, Baroul Cluj a început o nouă etapă de negocieri în ceea ce privește edificarea unor construcții pe imobilul anterior menționat, cu o altă societate din Turda care nu este apropiată de familia primarului Cristian Matei. La data de 16.09.2019 s-a formulat și înregistrat în fata Primăriei municipiului Turda, cererea nr.19614, pentru emiterea certificatului de urbanism în scopul construirii împrejmuirii terenului situat în Turda, str. Axente Sever, nr. 19. La data de 25.09.2019 a fost emis de către Primăria municipiului Turda, Certificatul de Urbanism nr.359, care potrivit mențiunilor din cuprinsul său poate fi utilizat pentru obținerea autorizației de construire împrejmuire.

Instanța a admits plângerea contravenţională formulată de Baroul Cluj, împotriva procesului-verbal de contravenție al Poliţiei Locale Turda iar amenda de 3000 de lei a fost anulată.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version