Anchete

FIRUL ROSU al afacerii "UNTOLD". Festivalul a inceput cu o frauda!

Afacerea SHARE este o inovatie economica „de manual”, cum nu s-a mai vazut pana acum in paletarul cu exemple de inginerii financiare ce au ca sursa banul public. Este o afacere complicata, cu multe detalii si chichite. Va siguram ca nu suntem la finalul acesti povesti. Dar tinem mortis astazi sa facem un indexar al faptelor si evenimentelor din afacerea SHARE pentru ca orice procuror clujean ocupat si care nu ar avea timp sa o ia de la capat cu acest caz, daca ar fi interesat, sa inteleaga in cateva pagini cum a inceput totul, care e FIRUL ROSU al „afacerii” si ce suspiciuni rezonabile avem noi, ca jurnalisti, sa credem ca in dosarul SHARE avem elemente multiple sa credem ca asistam la un adevarat grup infractional organizat compus din inalti functionari ai Primariei si niste „externi’, sefi de ONG-uri ce sug de ani de zile din bani publici si care au pus bazele unui adevarat patent economic reusind sa organizeze un eveniment cu bani publici din care sa scoti bani 100% privati

 

Contextul

 

Titlu de Capitala Europeana a Tineretului 2015 a fost contextul perfect ca generatia “baietilor destepti” din ONG-urile studentesti sa profite de finantari publice, pentru a organiza evenimente care sa se transforme in afaceri profitabile. Cat de profitabile, aratam la sfarsitul acestui material.

Titlul de Capitala Europeana a Tineretului 2015 a fost castigat initial de Cluj-Napoca printr-un proiect al Grupului Pont, iar meritul castigarii acestui titlu i s-a acordat presedintelui Grupului Pont, Andras Farkas. Dupa castigarea titlului, in 2013, s-a infiintat Federatia SHARE, care avea rolul principal de a instrumenta toate programele Capitalei, in parteneriat cu primaria clujeana. La inceput, Federatia SHARE a beneficiat de finantari nerambursabile relativ modeste pentru pregatirea programului. Spunem modeste daca ne raportam la finantarile primite ulterior, la sfarsit de 2014 si in 2015, din partea Primariei Cluj-Napoca.

 

Pana in vara anului trecut, Federatia SHARE era controlata de Vlad Pop – presedinte si de artizanul proiectului, Andras Farkas. In luna iunie, insa, acesta din urma isi anunta demisia din federatie, aratand, intr-o scrisoare deschisa, ca gestul lui are legatura cu scaderea brusca a standardelor din asociatie. In realitate, demisia lui Farkas s-a datorat aducerii, in Federatiei SHARE, a lui Bogdan Buta.

 

Bogdan Buta era deja cunoscut ca un organizator de evenimente in Cluj-Napoca, evenimente care au beneficiat, in ultimii ani, de finantari publice nerambursabile, prin ONG-urile sale studentesti. Am putea spune ca el a „patentat” aceasta schema la Cluj-Napoca, de a organiza concerte si evenimente pentru tineri, cu bani publici, prin Organizatii Non-Guvernamentale. Am scris in nenumarate articole de finantarile de care ONG-urile lui Bogdan Buta a beneficiat de la primaria clujeana. Cel mai detaliat – AICI.

Am aratat in acest articol ca Bogdan Buta era, pe de o parte, directorul Federatiei SHARE si cenzorul Consortiului Organizatiilor Studentesti (COS) din Cluj, presedintele Student Plus – care emite cardurile studentesti OMNIPASS. Dincolo de asta, insa, principala afacere a lui Bogdan Buta este Dettra Organization SRL. Iar mai toate evenimentele organizate prin ONG-urile studentesti isi faceau deconturile la Dettra Organization SRL. Tineti minte acest nume de SRL – DETTRA – caci il veti mai intalni in curand…

Prin acest articol, vrem sa aratam ca toate drumurile duc la Dettra si la Bogdan Buta. Asa cum vom dovedi la finalul materialului, SHARE a finantat Untold Festival din bani publici, desi Untold, ca idee, brand si site web nu apartinea federatiei SHARE la momentul finantarii.

Este o idee absolut noua in afacerile postrevolutionare romanesti, una care il ridiculizeaza pana si pe un „creativ” ca SOV: sa organizezi ceva cu bani publici din care sa scoti bani 100% privati, asa ceva nu s-a mai auzit prin tarisoara noastra!

Pentru inceput vom arata, mai jos, firul rosu al finantarii de 1,8 milioane de lei, din bani publici, pentru a fi puse bazele Untold Festival. Un eveniment transformat, la final, intr-o afacere marca Bogdan Buta.

 

Primaria urgentelor. 2 DJ de club, prezentati ca „actiune culturala majora”

 

Cum spuneam mai devreme, pana la finalul anului trecut, SHARE a beneficiat de finantari modeste. Totusi, pe final de an, primaria clujeana decide sa aloce o suma importanta de bani acestei federatii intr-o sesiune de urgenta.

Astfel, in 14 noiembrie 2014, in mod cu totul „urgent”, Primaria Cluj-Napoca publica pe site-ul oficial, la sectiunea “Anunturi”, sesiunea de urgenta pentru acordarea de finantari nerambursabile de la bugetul local pentru proiecte si actiuni culturale majore in anul fiscal 2014.

Acelasi anunt este publicat, in aceeasi data, in Monitorul Oficial al Romaniei. 

Potrivit anuntului, proiectele trebuiau depuse in perioada 17 noiembrie – 2 decembrie 2014.

La exact o zi dupa data limita de depunere a acestor proiecte – a se observa ca nu s-a luat in considerare  o perioada de contestare, asa cum prevede regulamentul de finantare a ONG-urilor  – adica in 3 decembrie, primarul Emil Boc pune pe ordinea de zi proiectul de finantare pentru Federatia SHARE si alte cinci ONG-uri, cu suma totala de 2 milioane de lei.

In realitate, insa, Proiectul Hotararii nu a fost publicat pe Ordinea de Zi a Sedintei consiliului local din 03.12.2014. El este inclus la “Diverse”. O finantare de 2 milioane de lei este trecuta la “Diverse”. 

 

Cine din primarie si-a dat acordul pentru finantare

 

In 2 decembrie, adica data limita de depunere a proiectelor (ca o paranteza, proiectele se depun la Registratura primariei, adica in mod teoretic putea fi depus un proiect pana la ora 16.00), se intruneste Comisia de selectionare a finantarilor nerambursabile, in urmatoarea componenta: Anna Horvath, Ligia Bocse, Ioan Pop, Irimie Popa si Ioan Bildea. Alaturi de ei, din partea executivului primariei, au participat doua persoane cu drept de vot: Ovidiu Cimpean, director si Ioan Cristofor Filipas, sef birou. In cadrul sedintei s-a discutat alocarea celor 2 milioane de lei. Din Procesul Verbal al sedintei comisiei, aflam ca au fost depuse 18 proiecte. 

Acest Proces Verbal si cererile de finantare din partea celor 18 ONG-uri nu au fost facute publice inainte de a fi propusa finantarea in Consiliul Local.

Comisia, formata din persoanele mai sus mentionate, a votat urmatoarele finantari: Federatia SHARE – 1,8 milioane de lei, Grupul PONT – 50.000 de lei, Asociatia Studentilor Arhitecti din Cluj – 88.000 de lei, Asociatia Igen tessek! – 10.000 de lei, Asociatia Koloszvar2015 – 35.000 de lei, Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Clujean – 17.000 de lei. Toate finantarile se refereau la sustinerea financiara a Capitalei Europene a Tineretului.

Atat Comisia de buget-finante, cat si Comisia pentru invatamant isi dau aviz pozitiv, astfel ca proiectul este supus votului in 3 decembrie 2014. Din minuta sedintei, aflam ca toti consilierii locali au votat pentru aceasta finantare, cu exceptia lui Radu Moisin si Gered Imre.

 

500 000 de euro bani publici dati pe un „biletel” de 4 randuri

 

Federatia SHARE primeste 1,8 milioane de lei pentru “rezervarea artistilor internationali principali pentru programul 2015”, in baza unei cereri de finantare depuse la Primaria Cluj-Napoca in 2 decembrie 2014, adica exact in ultima zi in care se mai puteau depune proiecte si in aceeasi zi in care se activeaza Comisia de selectionare a finantarilor nerambursabile. In aceasta cerere de finantare, SHARE spune ca are nevoie de bani pentru “rezervarea si blocarea artistilor de top de talie internationala pentru proiecte strategice ale Cluj-Napoca – Capitala Europeana a Tineretului 2015″. 

 

La obiectivele proiectului este trecuta urmatoarea fraza: “rezervarea a 2 artisti din top 10 World pentru programul 2015”. Bugetul narativ depus in 2 decembrie are exact patru randuri. 

 

La dosarul cererii de finantare, ONG-ul depune si un extras de cont, din care reiese ca la data de 1 decembrie 2014, SHARE avea in cont un credit de 360.000 de lei. Cu alte cuvinte, acesti bani erau imprumutati, deoarece Federatia nu avea de unde sa dispuna de aceasta suma. 

 

8 decembrie – o zi speciala

 

8 decembrie 2014 este o zi plina, atat pentru oamenii „de legatura” din primarie cu SHARE, cat si pentru tinerii „intreprinzatori” din federatie. Este o zi de luni in care Primaria Cluj-Napoca si Federatia SHARE semneaza contractul de finantare nerambursabila, in valoare de 1,8 milioane de lei. Este semnat de Emil Boc, Stefania Ferencz, director la Comunicare, Alina Rus, seful Serviciului Juridic, Ovidiu Campean si Ion Cristofor, cei care au facut parte din Comisia de selectionare a finantarilor nerambursabile, Olimpia Moigradean, directorul Directiei Economice. Din partea Federatiei SHARE, semneaza reprezentantul legal Vlad Pop si reprezentantul financiar Bogdan Buta.

La aceasta data – 8 decembrie 2014 – Bogdan Buta nu avea cum sa fie reprezentantul financiar al federatiei, deoarece el isi daduse demisia din functia de director al SHARE in 29 noiembrie 2014!

Nu stim la ce ora s-a semnat acest contract de finantare in acea luni de 8 decembrie. Cert este ca, in aceeasi data, 8 decembrie 2014, pe emailul lui Vlad Pop ajung cele trei propuneri de aducere a artistilor la Untold. Totul se intampla la orele diminetii: prima oferta ajunge la 09.00 am – Broadway Budapest cu propunerea David Guetta si Dimitri Vegas&Like Mike pentru 936.000 de euro; a doua oferta ajunge la 09.42 din partea PFA-ului german European Event Service – 904.000 euro cu propunerea David Guetta si Avicii; a treia oferta ajunge la 10.45 am – 920.000 de euro, cu propunerea Avicii si Skrillex.

Ofertele sunt diferite intre ele, dar in „pasi” de fix 16 000 de euro. Nici mai mult, nici mai putin.

Bineinteles, la baza oricarei achizitii publice sta un Caiet de Sarcini. Marea intrebare la care trebuie sa raspunda cei de la SHARE este de ce acest document a fost intocmit DUPA ce s-au primit ofertele financiare de la cele trei firme. O intrebare la fel de grea este de ce caietul de sarcini nu a fost DATAT.

Vlad Pop, presedintele federatiei, ne-a declarat, telefonic, ca acel Caiet de Sarcini s-a intocmit in 11-12 decembrie, dupa semnarea contractului cu Primaria Cluj-Napoca, din 8 decembrie. Intrebarea este atunci: Pe ce baza s-au cerut si s-au trimis cele trei oferte? 

Bineinteles, in decembrie anul, trecut nimeni nu stia absolut nimic despre aceste contract. Se stia doar ca SHARE a primit 1,8 milioane de lei bani nerambursabili pentru rezervarea a doi artisti pentru Cluj 2015.

Nimeni din Primaria Cluj-Napoca nu a facut publica semnarea acestui contract din 8 decembrie 2014 intre Muncipiul Cluj-Napoca si SHARE, desi discutam de o tona de bani publici si de, cel putin pentru discutie, o motivare de finantare a unui proiect major.

 

Emil s-a grabit ca primarul la populisme!

 

Momentul in care tot Clujul afla ca este vorba de David Guetta si Avicii este noaptea de Revelion, cand pe Emil Boc il mananca rau in populism si nu se rabda sa se laude pe scena, in fata a zeci de mii de clujeni, anuntand in Piata Unirii numele celor doi artisti, cat si denumirea festivalului de muzica la care vor canta in vara lui 2015: Untold Festival. 

Sa tineti minte: la momentul anuntului lui Boc, facut la cumpana dintre ani, marca UNTOLD si site-ul web untoldfestival.com apartineau „persoanei fizice” Bogdan Buta cu care SHARE NU avea niciun fel de contract de copyright. Practic, Boc a anuntat un festival ce NU apartinea SHARE in acel moment. Desigur, mici detalii, dar care ne arata cat de tupeisti au fost toti cei implicati! Boc a rostit cuvintele UNTOLD FESTIVAL, marca apartinand unei persoane fizice, persoana fizica ce era in acelasi timp si responsabil financiar din partea SHARE in contractul de pe 8 decembrie 2014 cu primaria, desi intreaga opinie publica il stia DEMISIONAT!

Inainte de acest anunt, insa, toate platile erau facute, iar contractele incheiate, dupa cum urmeaza sa aratam mai jos, caci am mai gasit o zi speciala, absolut speciala…

 

12 decembrie 2014 – o zi-minune

 

Din 8 decembrie, ajungem in 11 decembrie, cand SHARE semneaza cu European Event Service, un PFA nemtesc, conditiile de aducere in Cluj-Napoca a celor doi DJ-i. Contractul prevedea plata unui avans de 50% din valoarea totala, adica 452.000 de euro. Adica FIX suma primita de Federatia SHARE de la primarie pentru rezervarea artistilor. 

Vineri, 12 decembrie, lucrurile sunt urgentate in primarie intr-un ritm nemaivazut in 25 de ani, pentru ca banii sa ajunga cat mai repede in contul SHARE. La aceeasi data, Federatia SHARE plateste PFA-ului nemtesc avansul de 452.000 de euro. De unde or fi avut cei de la SHARE 452 000 de euro resurse proprii, iata o alta intrebare! Adica un ONG pispiric sa aiba juma’ de milion de euro in cont din pamant din iarba verde? Cineva a luat niste imprumuturi serioase. fiindca fara banii platiti de SHARE in avans catre PFA-ul nemtesc si fara dovada de plata, SHARE nu putea merge la decontare spre primarie. Este clar ca cuiva ii ardea rau buza sa primeasca foarte repede inapoi banii imprumutati catre SHARE, este si motivul pentru care oamenii din primarie, condusi de Stefania Ferencz, director general fara concurs al institutiei, doar e mana dreapta a lui Boc, au facut eforturi incredibile sa deconteze suma! Atat de incredibile incat pana si sefii de la Trezoreria Cluj au fost sunati de la nivel inalt sa aprobe in mod exceptional aceasta plata! CINE a facut „lobby” in halul asta peste Trezoreria Cluj si Ministerul de Finante ca plata sa se efectueze in regim de ultramegahiper-urgenta?

Tot in 12 decembrie,  SHARE trimite Primariei Cluj-Napoca si Factura Fiscala. E trimisa la ora 12.00, prin curier, in conditiile in care vinerea institutia functioneaza pana la ora 14.30. V-am spus ca a fost o zi-minune in calendarul administratiilor locale din intreaga Romanie.

Factura SHARE ajunge prin curier, instant, la Cristofor Filipas, seful biroului Invatamant, Cultura Culte si minunea minunilor, primeste bun de plata la fel de instantaneu de la Ovidiu Campean. 

Odata factura recepionata de Cristofor Filipas si cu bunul de plata de la Ovidiu Campean, apare si mai instantaneu referatul semnat de directorul general Stefania Ferencz, care, probabil nevoindu-se de a sta dupa program intr-o zi de vineri din preajma sarbatorilor, pentru binele comunitatii, desigur, trimite, tot in aceeasi zi, catre Directia Economica, un referat prin care recomanda sa “dispuna” plata facturii. 

Totul intr-o zi de vineri, mon cher, zi scurta…

Luni, 15 decembrie 2014, institutia emite Ordonantarea de Plata catre Federatia SHARE, pentru plata banilor de la Primarie.

 

SEAP-ul si anuntul buclucas

 

Dupa anuntul lui Emil Boc facut in noaptea de Revelion, Ziar de Cluj descopera, in 7 ianuarie, pe SEAP anuntul de atribuire al contractului de 900.000 de euro catre PFA-ul nemtesc. Era prima data cand aflam ca atat costa aducerea celor doi artisti la Untold. Din anunt am aflat numele firmei castigatoare, nu insa si firmele care au trimis celelalte doua oferte. Am solicitat in repetate randuri aceste informatii atat Federatiei SHARE, cat si Primariei, dar au refuzat sa le furnizeze.

Cel mai socant lucru a fost sa vedem ca Emil Boc si soldatii sai ne ascund informatii despre cheltuirea banului public.

La presiunile presei, SHARE a publicat Caietul de Sarcini si numele celorlalte doua firme care au trimis oferte pe pagina de facebook a Capitalei 2015 si pe site-ul cluj2015 abia in 12 februarie 2015. 

Caietul de sarcini este nedatat. Putea fi „creat” oricand. Iar faptul ca NIMENI nu a fost interesat sa lamureasca timp de 40 de zile cine au fost participantii „selectati” ne indica faptul ca intre functionarii lui Boc si „tinerii” de la SHARE a existat o cardasie stransa in a ascunde cat mai multe detalii despre banii publici si documentele ce s-au facut pentru alocarea lor. Nu vom sti niciodata daca nu cumva unele documente au fost create pe baza intrebarilor presei pe masura ce oamenii de la SHARE si-au dat seama ca au „gauri”.

In urmatoarea zi, am aratat ca celelalte firme care au facut oferte financiare au venit de la DEAG, cu o experienta in industria muzicala de peste 35 de ani si o cifra de afaceri de peste 165 de milioane de euro in 2013, si o societate din Ungaria, Broadway, care a inregistrat in 2013 venituri de 3,6 milioane de euro. Contractul a fost castigat, in schimb, de un PFA nemtesc, controlat de un vechi colaborator de-al lui Bogdan Buta, fostul director SHARE, care a inregistrat in 2011 o cifra de afaceri de abia 100.000 de euro. 

Si mai suspect, una dintre oferte, de la gigantul DEAG, vine de pe un email de tip „web.de”, un soi de yahoo nemtesc.

 

O premiera in istoria caietelor de licitatie romanesti: conditia sa ai o pagina populara de Facebook

 

In acest context, o alta publicatie din Cluj-Napoca, CLUJUST.RO, noteaza ca acest Caiet de Sarcini este unul “cu dedicatie”, deoarece cuprinde criterii precum 70 de milioane de fani pe Facebook pentru cei doi artisti si minim patru premii la DJ Awards in ultimii 7 ani. O analiza simpla a conturilor de Facebook arata ca fara David Guetta in ecuatie, nicio  firma de evenimente nu ar fi putut castiga licitatia organizata de Federatia SHARE. Vezi analiza AICI.

Tot in luna ianuarie 2015, jurnalistii Liviu Alexa si Florin Danciu au dat in judecata Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, pentru modul discretionar prin care s-au alocat cei 1,8 milioane de lei Federatiei SHARE. Cei doi au cerut institutiei locale sa raspunda unei solicitari depuse inca din 19 decembrie 2014, privind cuantumul finantarilor nerambursabile de la bugetul local pentru organizarea de evenimente de masa cu participarea unor artisti a caror onorarii au fost finantate din bani publici. S-a mai solicitat si comunicarea deconturilor detaliate si indicarea exacta pe toate proiectele finantate cu o valoare mai mare de 30.000 de euro, daca au fost aplicate proceduri de achizitie publica. vezi AICI

In actul de chemare in judecata se mai solicita, in subsidiar, „restituirea la bugetul local a tuturor sumelor alocate de catre parate cu incalcarea prevederilor legale”.

Am vazut, pana acum, cum s-au pus bazele Festivalului Untold. S-a votat o finantare publica, fara ca alesii locali sa stie ce voteaza, apoi s-a realizat o cerere de oferte, de catre SHARE, iar contractul a ajuns la un apropiat de-al lui Bogdan Buta, Bella Primo, de la European Event Service. Toate astea pentru a pune bazele “afacerii Untold Festival”.

Vezi detalii despre prietenia comerciala dintre Buta si Primo Bello AICI.

 

3 dileme „financiare”

 

Priviti aceasta hartie igienica in valoare de o jumatate de milion de euro. Este factura acceptata de Controlul preventiv Financiar al Primariei de la baietii de la SHARE. O factura cu adresa gresita a SHARE, fara un CUI/CIF, fara vreun element de identificare fiscala. Tineti minte numarul facturii – 051.214. O sa revenim la el.

Pana atunci, sa intrebam si noi, ca ziaristii, cine a fost seful de Financiar care a acceptat un asemenea document la plata, in conditiile in care orice inspector de Camera de Conturi i-l va baga direct pe gat ca fiind neconform?

Apoi, de unde si pana unde European Event Service, un amarat de PFA nemtesc pe numele pensionarului Primo Bello, apare cu birouri in Elvetia, Spania, Anglia, Franta sau Germania? PFA-ul European Event Service din Germania este atat: un PFA. Este total diferit de firma European Event Service din Elvetia detinuta de o ruda de-a domnului Primo Bello. Sa tineti minte si acest lucru, caci, in butaforia generala creata de baietii destepti de la SHARE, cu o recuzita compusa din documente facute pe genunchi, sterse si nedatate sau, mai rau, gresite, s-ar putea sa credeti ca asemenea mici detalii sunt insignifiante. Nu sunt.

Mergem mai departe…

 

Acest ordin de plata valutara facut de SHARE catre Primo Bello si European Event Service este unul dintre cele mai dubioase documente din OPIS-ul cu documente prezentat la decontare in Primarie de catre Vlad Pop. Incompetentii de la SHARE au reusit, in primul rand, sa greseasca pana si cel mai important document de plata din viata lor, scriind eronat numarul facturii. Ea este 051.214, asa cum apare pe „hartia igienica” emisa de Primo Bello, si nu 051.124.

 

051.124 este o factura inexistenta. Plata facuta de SHARE s-a facut pentru o factura inexistenta, s-a operat ca atare, si alti incompetenti din Primarie au acceptat documentul la decontare si au dat bun de plata, in loc sa o analizeze si sa o refuze. In fapt, din graba de a le da lui Buta si Pop jumatatea de milion, functionarii din Primarie au facut inca o greseala, de data asta cea mai grava…

 

 

… si anume faptul ca nu au observat ca tara de destinatie a banilor nu e Germania, asa cum apare in anuntul de atribuire de pe SEAP in dreptul PFA-ului European Event Service, ci Danemarca.

Daca in cazul numarului de factura scris gresit este evident ca e o eroare facuta de un analfabet, in cazul tarii, lucrurile devin suspect de suspecte: Danemarca este trecuta de doua ori ca tara atat in dreptul beneficiarului, cat si la rubrica Banca Beneficiarului.

De ce s-au achitat, domnule Vlad Pop, 452 000 de euro catre o entitate comerciala din Danemarca, cand dumneavoastra trebuia sa achitati suma asta PFA-ului din Germania, asa cum arata documentul de atribuire al „licitatiei”? Ce manevra financiara este asta, dragi cititori? Nu va miroase groaznic a mismasuri financiare?

Domnule Emil Boc, cine sunt inteligentii de la Controlul Financiar Preventiv care au „uitat” sa anlizeze documentele fiscale cu care baietii de la SHARE au venit spre decontare? Amaratele de ONG-uri clujene care vin la decontare pentru cateva mii de euro sunt purecate de la A la Z si frecate pentru greseli minore. Aici s-au acceptat inadvertente majore, suspect de repede!

Un ordin de plata valutara ce contine asemenea „deficiente” ridica intrebarea rezonabila: este acest document real sau a fost masluit? Daca nu a fost masluit, de ce o jumatate de milion de euro a luat calea Danemarcei si nu Germaniei? Cine a imaginat acest scenariu financiar si de ce nimanui din primarie nu i s-a parut suspecta aceasta „redirectare” de cash?

 

Ce inseamna “afacerea Untold Festival”

 

Untold Festival este evenimentul lui Bogdan Buta. El a detinut atat domeniul untoldfestival.com, cat si marca Untold, inregistrata la OSIM. Evenimentul este organizat de Federatia SHARE si de Student Plus, ONG-ul lui Bogdan Buta. In concluzie, s-au alocat bani pubici pentru un eveniment privat.

Am aratat, in continuare, ca incasarile din vanzarea biletelor pentru Untold vor ajunge la 2,8 milioane de euro! Am si justificat aceste previziuni cu documente. In perioada 15 ianuarie – 4 martie 2015, Federatia SHARE a cerut de la Primarie vize de luare in evidenta pentru 63 000 de bilete in valoare de circa 12,5 milioane de lei. 

Federatia SHARE a incheiat colaborari cu doi operatori nationali de ticketing – EVENTIM si Bilete.ro. In baza unor comisioane, acesti doi operatori vand prin intermediul site-urilor lor bilete pentru organizatorii de concerte. In cazul Untold, lucrurile au mers nesperat de bine pentru baietii destepti de la SHARE: in nici doua luni, asa cum puteti observa in documentul publicat, primit de la o sursa din interiorul federatiei, EVENTIM a marcat in conturile ong-ului clujean nu mai putin de 3,5 milioane lei. Vezi AICI.

Ziar de Cluj a publicat inclusiv documente care atesta incasarile realizate de Federatia SHARE din vanzarea biletelor. Aceste documente financiare din interiorul SHARE arata ca numai de la punctele de vanzare din Cluj-Napoca se incaseaza pe zi sume cuprinse intre 3500 si 12 000 de euro, cu o medie de 4000 de euro zilnic. vezi AICI

Dar nu numai vanzarea biletelor este sursa de castig pentru Untold Festival. O mare parte din bani vin din contractele cu diferiti furnizori. Si mai interesant este faptul ca aceste contracte sunt incheiate cu firma lui Bogdan Buta, Dettra Organisation SRL, si nu cu Federatia SHARE. Asadar, toate drumurile duc la Dettra Organisation.

Exemplu concret: contractul semnat de Dettra Organisation si Durex, in valoare de 30.000 de euro. Bogdan Buta a incheiat cu agentia de comunicare a brandului Durex, marca celebra de prezervative, un contract de 30.000 de euro, reprezentand “servicii de promovare si publicitate a produselor marca Durex in cadrul evenimentului Untold”.

Contractul este semnat de Bogdan Buta, in calitate de administrator al SC Dettra Organisation SRL si Pastel AG SRL, agentia care reprezinta brandul Durex. Potrivit aceluiasi contract, un avans de 5.000 de euro din valoarea totala, trebuiau virati pana in data de 15 aprilie in conturile Dettra Organisation.
Acesti bani ar fi trebuit sa intre direct in conturile Federatiei SHARE. Restul de 25 000 de euro ar trebui sa se vireze in iunie. In schimb, ei sunt capusati de “baiatul destept” Bogdan Buta. vezi detalii AICI

 

Patru precizari extra

 

1. Pe holurile Palatului de Justitie Cluj se vehiculeaza intre avocati sau unii procurori ideea ca Bogdan Buta ar fi oarece neam cu fostul judecator Gheorghe Buta, un nume enorm in magistratura romaneasca. ba inca si Bogdan Buta la sa se inteleaga acest lucru prin mediile prin care se invarte. In afara de o asemenare de nume, nu exista nicio relatie de rudenie. Profesorul Gheorghe Buta, eminenta in stiinte juridice, nu are nicio legatura cu „profesorul” Bogdan Buta, eminenta in scamatorii financiare din bani publici.

 

2. A doua chestiune rontaita intre masele de opinia publica este faptul ca Buta ar fi fiul unui important ofiter SRI. Asa e, cu mici precizari: tatal lui e fost ofiter SRI, a fost ofiter la SRI Aiud, e lasat la vatra si astazi se joaca de-a detectivul, avand o firma de profil scapatata, pe sponci, asa cum arata registrul comertului. Culmea, se numeste tot DETTRA. In timpul liber, de pensionar, domnul Buta senior este innebunit sa afle cine e Alexa si cine il „monteaza” sa scrie impotrvia fiului sau, amenintand pe la prieteni ca se va ocupa el de jurnalist si ca isi va folosi relatiile din SRI sa il distruga. Ii uram succes!

 

3. De la publicarea unor documente interne financiare ale federatiei SHARE in ziarul nostru, lui Buta si lui Vlad Pop li s-a nazarit ca ne pot da in judecata pentru „intromisiune” in bucataria interna a Federatiei. Mai mult, la un cafei, cei doi „organizatori” spun ca ne vor face plangere penala pentru ca le-am spart serverele si am luat documente de acolo. Baieti, mai mulinati un pic. Sursa documentelor primite este inexpugnabila, nu o vom trada niciodata. Iar faptul ca voi aveti un tradator in organizatie e fix problema voastra. Uite, ca sa va dovedim ca sunteti sapati din interior, publicam acum inca o dovada ca Bogdan Buta, in acelasi timp si responsabil financiar al SHARE, dar si sef al firmei DETTRA, capuseaza in continuare federatia si proiectul UNTOLD. CAZUL Durex nu e singular. Lui Bogdan Buta ii cresc aripi financiare si de la Red Bull, asa cum arata documentele de mai jos:

Practic, Bogdan Buta capuseaza federatia SHARE sugand banii de promovare ce ar trebui sa intre in conturile Federatiei. 30 000 de euro de la Durex, 12 000 de euro de la Red Bull si cine stie cate alte contracte mai sunt facute, si iata cum poti ajunge milionar!

 

De vinerea trecuta asteptam raspunsurile Dianei Apan, purtatorul de cuvant al SHARE, pe care am rugat-o sa ne spuna cum este posibil ca un SRL oarecare sa capuseze federatia SHARE de zeci de mii de euro?! Am mai intrebat-o si de ce Federatia SHARE, care se pretinde atat de profesionista, nu a incheiat „pe direct” aceste contracte care o vizeaza in mod exclusiv, caci Untold e finantat din bani publici?

Diana Apan ne-a sunat marti sa ne spuna ca inca nu are un raspuns pentru noi, ca nu a reusit sa obtina de la Vlad Pop si compania niste lamuriri. Lucru care o transforma in fraiera de serviciu a Federatiei, care incaseaza castane de la presa, fiindca Vlad Pop si Buta isi bat joc de ea si o lasa „la primire”.

 

4. Un cititor destept ne-a oferit o alta perspectiva asupra neparticiparii la vot a consilierului Radu Moisin in momentul alocarii celor 1,8 milioane de lei catre SHARE din partea Consiliului Local. Si daca Moisin s-a abtinut fiindca era „incompatibil” cu votul? Radu Moisin si Bogdan Buta sunt cunostinte vechi. Ascensiunea in relatiile cu primaria a lui Buta a inceput exact in perioada in care Moisin a fost „primar cu forta” al Clujului…

 

5. In oras se aude ca cineva va depune in curand la DNA un denunt penal. Si nu, nu va fi in rem…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *