Din oras

Firmele de casa ale Primariei mai trec in palmares un contract de 2 milioane de euro

Scris de 390

Primaria Cluj-Napoca a adjudecat contractul pentru reparatii curente, de urgenta si intretinere la unitatile de invatamant preuniversitar in valoare de 8,2 milioane de lei acelorasi firme care au incasat si in anii trecuti bani seriosi din reparatiile facute la scoli si gradinite in Cluj-Napoca. Aceleasi Canion Impex, Rombianca Prestcom, Servinstal, Novas Construct si Constructii SRL vor “repara” bugetul local de aproape 2 milioane de euro si acum. Contractul este valabil pentru doi ani.

Interesant este ca aceleasi firme au semnat si in 2013 contractul cu Primaria pentru reparatiile traditionale de vara la scolile si gradinitele din oras. Astfel, municipalitatea a estimat contractul la 11,2 milioane de lei, dar, in urma licitatiei, valoarea s-a redus la jumatate – contractul fiind incheiat la valoarea de 6,1 milioane de lei.

Cheltuielile pe anul trecut cu functionarea Primariei Cluj-Napoca au insumat peste 3 milioane de lei. Aproape o treime din aceasta suma s-a dus catre firmele de casa ale administratiei locale pe “reparatii”, printre care si Canion Impex si Servinstal.

Numele firmei Canion Impex este mentionat si in raportul Curtii de Conturi din 2012 care a scos la iveala faptul ca a incasat bani de la Primaria Municipiului Cluj-Napoca pentru lucrari pe care de fapt nu le-a efectuat. Sumele au fost ulterior returnate, ca urmare a masurilor impuse de Curtea de Conturi. Este vorba de Contractul de executie de lucrari nr. 245037/30.08.2011 in care este prevazuta “vizarea de catre dirigintele de santier, acceptarea, plata si decontarea efectivă de catre Primarie, in a unor situatii de plata intocmite de S.C. Canion Impex SRL Cluj – Napoca pe luna mai 2012, majorate nelegal cu suma totala de 8.909,40 lei, reprezentand lucrari neexecutate si bunuri nelivrate, in cadrul contractului. Valoarea estimativa a operatiunilor care constituie abateri este de 8.909,40 lei, reprezentand materiale si manopera aferenta, care nu au fost regasite in teren cu ocazia inspectiei efectuate, la care se adauga o dobanda de 471,94 de lei.

In 2011, firma se afla in topul favoritilor pentru reabilitarea gradinitelor din stat din Cluj. Oferta depusa pentru lucrarile de extindere a lucrarilor la gradinita Licurici de pe strada Arinilor a fost de  1.140.347  lei. Numai in 2003 SC Canion Impex SRL a primit de la primaria clujeana 13,4 miliarde de lei vechi.
In 2013, firma a mai primit si contractul de fatadizare a Liceului Teoretic “Avram Iancu”. Contractul a inclus si lucrari de reparatii, executate de SC Servinstal SRL, iar suma totala atribuita a fost de 604.204 lei. SC Canion Impex SRL a mai luat peste 424.000 de lei in 2014 de la Universitatea Babes-Bolyai pentru reparatii curente. Societatea este detinuta de Vincze Attila Adrian, Kiss Gellert si Kiss Mihaly. In 2014 a avut o cifra de afaceri de 5,6 milioane de lei si un profit de 227.000 de lei.

Servinstal se ocupa de fantanile arteziene din oras inca din 2008. In martie 2014 firma a castigat un contract de peste 500.000 de lei pentru intretinerea cismelelor din oras. In baza altui contract de intretinere al fantanilor si cismelelor din Cluj-Napoca, Primaria a platit peste 240.000 de lei, in 2013, doar pentru reparatiile fantanii arteziene din Piata Avram Iancu. 217.000 de lei au fost platiti pentru “reparatii” si alte 32.000 de lei pentru “reparatiile curente” ale artezienei Avram Iancu. In 2012, Primaria Cluj-Napoca a platit tot firmei Servinstal 113.000 de lei pentru intretinerea si reparatiile tuturor fantanilor si cismelelor din oras.
Intretinerea fantanilor, cismelelor, precum si a flacarilor vesnice nu este singurul contract derulat de Servinstal cu municipalitatea clujeana. Servinstal a primit numai in 2014 peste 540.000 de lei pentru amenajarea cresei Albini si aproape 300.000 de lei pentru igienizari, reparatii acoperis si pardoseli, tamplarie PVC si amenajare grup sanitar la Liceul Teoretic Avram Iancu.

Servinstal Import Export este firma lui Ioan Pintican. Anul trecut a inregistrat un profit de aproape 850.000 de lei, la o cifra de afaceri de 3 milioane de lei.

Rombianca Prestcom este una dintre firmele preferate atat de UBB cat si de administratia locala. Anul trecut a incasat aproape 200.000 de lei de la Universitate pentru diverse reparatii. Firma de constructii detinuta si administrata de Vasile Rus a fost infiintata in 1993 si are sediul in Piata Unirii din Cluj-Napoca. In 2012, societatea a avut o cifra de afaceri de 2,6 milioane de lei. In 2008 si in 2010, insa, perioada in care Rombianca Prestcom SRL avea semnate mai multe contracte publice, multe dintre ele cu UBB Cluj, a avut o situatie financiara mult mai buna. Astfel, in 2008, cifra de afaceri a societatii detinuta de Vasile Rus a fost de 14,8 milioane de lei si profit de 6,7 milioane de lei. In 2010, cifra de afaceri a fost de 11,4 milioane de lei, si profit de 4,6 milioane de lei.
Numele lui Vasile Rus si al societatii apar mentionate pe lista donatorilor la partidele politice. Astfel, in 2011, Vasile Rus a donat catre UDMR 75.000 de lei. In 2008, Rombianca a donat 20.000 de lei in conturile PDL. Societatea a avut contracte si cu forul judetean in timpul administratiei PDL, dar si cu Primaria Cluj-Napoca pe partea de reparatii curente la scoli, de la care a incasat sute de mii de lei.

In 2013 asocierea Rombianca, Ando Construct si Canion Impex a luat aproximativ 2 milioane de lei din contractul de 4,4 milioane de lei incheiat cu Primaria pentru ,,Reparatii curente la imobile aflate in proprietarea Statului Roman. De asemenea, intr-un alt contract incheiat in 2013 cu municipalitatea pentru reparatii curente la unele unitati de invatamant preuniversitar , Rombianca a prins un lot banos. A incheiat un contract de 171.000 de lei, din totalul de 444.000. Cu un an mai devreme, tot la reparatii de scoli Rombianca si-a adjudecat trei loturi, in valoare totala de 162.000 de lei, iar in 2011 a reparat scoli si gradinite pentru 325.000 de lei.

Firma era atat de apropiata de municipalitate incat in 2011 a mai primit un contract de 216.000 de lei prin negociere fara anunt de participare cu Centrul Bugetar de Administrare Crese pentru “Finalizarea si remedierea lucrarilor incorect executate de firma S.C. TCI Contractor General SA”.

Rombianca a avut in 2014 un profit de 640.000 de lei la o cifra de afaceri de 3,3 milioane de lei.

Novas Construct Consultancy este firma lui Vasile Nosa, din Campia Turzii. La o cifra de afaceri de 1,1 milioane de lei, anul trecut a avut un profit de aproape 100.000 de lei. Pe langa contractele pentru reparatii la scoli si gradinite, firma a mai incasat 38.000 de euro de la Primaria Cluj-Napoca pentru dotarile necesare amenajarii sectiilor de votare anul trecut, inainte de alegerile europarlamentare. Suma platita a fost de 175.000 de lei pentru cabine, mese si scaune, precum si pentru urne.

Constructii SRL este controlata de Csaba si Istvan Kovaci si Ileana Flueras. In 2014 firma a avut un profit de aproape 300.000 de lei la o cifra de afaceri de 1,9 milioane de lei.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours PubliNews
  Brand Finance Banking 500, 2023: valoarea brandului Banca Transilvania trece de 500 de milioane USD
 • Acum 3 hours Politica
  Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, privește detașat măcelul PSD – PNL: ”Rocada din mai nu ne privește”. Dar, totuși, poate rămân oamenii lor în posturi… Se poate? Se poate?
 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  Zice Boc, că fără luminoasa sa viziune și administrare, Cluj-Napoca era un ghetou. Reforma de ”neghetou” a lui Boc se vede cel mai bine de la Pata Rât și din cartierele de blocuri plantate peste case prin Urbanismul de Cumetrie din ”bocărie”
 • Acum 5 hours Vocea ta
  OCHIOMETRIC, polițiștii Secției 2 Poliție Cluj-Napoca au apreciat că bunurile sustrase prin intrarea prin efracție într-un spațiu privat nu e cine știe ce valoare. Așa că nu s-au mai ostenit să ancheteze. Rugăm, onor conducerea IPJ Cluj, să ne explice și nouă de la ce valoare a bunurilor sustrase își mișcă polițiștii cururile de pe scaun să ancheteze un furt?
 • Acum 6 hours Din oras
  SUPERCOM e ca la lăudatul pom: E plin de gunoaie neridicate. Ca la lipsa de concurență cu care ne-a încălțat administrația publică locală. Boc ne zice să le mai dăm o șansă
 • Acum 6 hours In vizor
  În imaginarul lui Emil Boc, “Clujul, ca zonă metropolitană, nu a pierdut populație. E un model de dezvoltare”
 • Acum 8 hours Politica
  The Economist: “România are o democraţie “deficitară”, fiind pe ultimul loc în UE, după Ungaria”
 • Acum 8 hours Politica
  PSD cere demisia ministrului Deca, dacă nu îi redă secretarului de stat Lixandru atribuțiile retrase. Vasile Dîncu: “Cred că Doamna Ministru va avea înțelepciunea să revină asupra acestei decizii, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului”
 • Acum 10 hours Politica
  Poate aflăm cum de a fost “capabil” ministrul Energiei, Ionuţ Popescu, să facă pe genunchi ordonanţa prin care OMV Petrom a reuşit să se sustragă de la plata “taxei de solidaritate” în România
 • Acum 11 hours In vizor
  Șpaga generalizată din sistemul de sănătate, o tradiție din timpul comunismului
 • Acum 12 hours Din oras
  NUMAI ŞASE-S NOROCOASE: Aproape trei milioane de lei pentru “cotizații și contribuții” pentru șase entități care activează ca ONG – uri
 • Acum 1 day Din oras
  Municipalitatea a pus ”în discuție” un PUZ pentru culoarul de mobilitate nord, Pod Oașului-Răsăritului – Pod Ira. Este zona în care Prime Kapital va investi 330 milioane euro, ”după ce s-au luat în considerare planurile autorităților locale de modernizare a drumurilor și infrastructurii orașului”
 • Acum 1 day Vocea ta
  Dr. OSĂ și mr. NOSĂ: Mai puneți mult botul la OSĂ-urile lui Boc?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE