Din oras

FIRMA CARE AMENAJEAZĂ MALURILE SOMEȘULUI a izbutit o nouă poluare cu ulei a apei în Cluj-Napoca. ABAST tace chitic, ei au problemele lor: cu numiri politice, cu sechestrări de persoane, cu mușamalizări de poluare voluntară…

O nouă poluare cu ulei de la utilajele care lucrează în cartierul Grigorescu la amenajarea malurilor Someșului a fost constată de Organizația pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului – OPMCB Cluj, Organizația susține că Apele Române (ABA Someş-Tisa) refuză sa spună ce măsuri au aplicat și de ce nu sancționează firma de casă a ptimăriei.

”Aflam atunci ceea ce bănuiam, că un utilaj a fost defect. Dar amenda? Dar modul dezastruos în care se lucrează?

Poate pentru că nu se cade să facă asta tocmai la o lucrare a Primăriei municipiului ”cu festival și muzica de calitate” și organizare exemplară a șantierelor.

Abia aseară am primit această filmare făcută în jurul orei 15, care indică o undă de ulei sau motorină (hidrocarburi), cel mai probabil provenind de la utilajele care lucrează la amenajarea cursului Someșului în orașul comoară. Din nou, după doua luni, iar asta doar din ce știm noi.

Dacă în luna mai, inspectorii din cadrul Apele Române au prelevat probe relativ repede și au fost făcute analize de laborator, care au confirmat cele observate subiectiv, colegii lor care trebuiau sa aplice și sancțiuni, se pare că ”au uitat” sau nu au fost la fel de rapizi.

Acum două luni am primit un răspuns sec și trunchiat atunci când am solicitat și avizele lucrării și planul de șantier. Ne-au trimis la Primărie”, arată reprezentanții organizației.

https://www.facebook.com/watch/?v=872972314090672

Păi, vorbim de firma ACI Cluj (lider) în asociere cu SOCOT SA – Simacek Facility Services. ACI muncește pe brânci la Cluj-Napoca – până și Polivalenta n-a terminat-o la timp de se lăuda Boc că reziliază contractul. Între timp, s-au îmăcat și oferetele neconforme au devenit conforme.

Plus că ABAST Cluj are propriile necazuri. În ianuarie 2021 aveau ascandal între Valentin Avram (foto jos, fost fotomodel), numit politic șef serviciu interimar, aflat în război cu fosta iubită, Floriana Rus, fosta șefă a serviciului

În martie 2021 aveau alt scandal: De data aceasta directorul Administrației Bazinale Someș Tisa, Ovidiu Vișan, a fost demis. Vișan a fost acuzat că la începutul lunii ianuarie a sechestrat o angajată (te pomenești că tocmai pe Floriana Rus) și a încercat să mușamalizeze o poluare voluntară a Someșului Mic. Pe funcția ocupată de Vișan a fost desemnat director intermiar, pe o perioadă de 30 de zile, directorul de investiți și exploatare, Ioan Curt. Contactat telefonic Ioan Curt a confirmat faptul că a fost numit director interimar pentru 30 de zile dar nu poate să afirme dacă Ovidiu Vișan (foto jos) va părăsi instituția.

În 2022, Florina Rus (foto jos), angajată a Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, a câștigat definitiv procesul cu Apele Române, după ce a pierdut pe nedrept un post de șef serviciu pentru a face loc unui alt angajat susținut de PNL, Valentin Avram, care ar fi contestat examenul susținut de către Florina Rus, acuzând-o pe aceasta de fraudă.