In vizor

Finanțele somează CJ Cluj să returneze 3 milioane de euro TVA pentru Stadionul Cluj Arena

Aceștia sunt o parte din banii cu care cei de la CJ Cluj s-au lăudat că i-au recuperat prin TVA returnat către RAADPP. Și i-au recuperat corect, dacă este să ne reamintim de o deciziie din iulie 2015, când Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Privat al judeţului Cluj a făcut obiectul unui control economico-financiar efectuat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ANAF – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, Serviciul de Inspecţie Economico-Financiară, Biroul de Inspecţie Economico-Financiară Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Compartimentul Cluj, pentru obiectivul „Stadionul Cluj Arena”. Controlul economico-financiar s-a derulat potrivit ordinului de serviciu nr. 201/15.05.2015,  iar inspecţia s-a efectuat în baza solicitării Guvernului României nr. 1062/07.05.2015 înregistrată la DGRFP Cluj-Napoca cu nr. 47075/07.05.2015. ANAF a ajuns atunci la concluzia că recuperările de TVA în valoare de 8 milioane de euro la obiectivul „Stadionul Cluj Arena” s-au efectuat corect. De menţionat faptul că RAADPP Cluj preluase obligaţiile şi răspunderile Consiliului Judeţean Cluj la acest obiectiv în februarie 2011, obligaţii şi răspunderi care au încetat în octombrie 2011, odată cu finalizarea lucrărilor. Activitatea RAADPP Cluj, ca parte în acest proiect, a fost verificată și la vremea respectivă de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, precum şi de Curtea de Conturi Cluj, care au acordat avize favorabile.

Cu toate acestea, în ședința de marți a Consiliului Județean Cluj, se va discuta un proiect de rectificare a bugetului pe anul 2017. Așa aflăm că aceeași Direcție Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca a transmis Consiliului Județean o decizie de impunere în sumă totală de 13,6 milioane lei (3 milioane de euro) din taxa pe valoare adăugată în sumă de 22,2 milioane lei dedusă de RAADPP pentru imobilul Cluj Arena. Această impunere vine după decizia președintelui Alin Tişe de reziliere a contractului de asociere cu societatea Cluj Arena privind administrarea stadionului. Dacă societatea Cluj Arena “avea viaţă” 20-25 de ani, cât e perioada de amortizare a clădirilor, nu trebuia să returneze niciun TVA. Dar intrând în faliment societatea creată pentru a ține în pâine pe banii clujenilor a sinecuriștilor politici a venit și impunerea.

Interesant este că Alin Tișe recurge la o șmecherie legală care s-ar putea să salveze CJ Cluj de la plata acestor bani. Conform Monitorul de Cluj, la o zi după ședința de consiliu în care se va aproba suplimentarea bugetului pentru plata acestui TVA, el va lua decizia ca stadionul să fie plătitor de TVA. Adică Consiliul Județean se va face plătitor de TVA pe partea de Cluj Arena exact pentru a scăpa de returnarea TVA-ului – așa se speră că se va lua în considerare la Finanțe că “curge”, în continuare, amortizarea la clădire.

Informația este “ascunsă” într-un alt proiect de hotărâre care privește majorarea tarifelor privind utilizarea stadionului.

“Începând cu data de 20 decembrie 2017 pentru imobilul stadion Cluj Arena se aplică taxarea operațiunilor în ceea ce privește taxa pe valoare adăugată”, se menționează în documentul citat.

Reamintim faptul că Direcția de Administrare și Exploatare a Stadionului Cluj Arena a propus instituirea unui tarif de utilizare a stadionului pentru evenimentele fotbalistice, în speță Cupa României, care se va percepe de la echipa gazdă în funcție de liga în care activează: 9.000 de euro/eveniment pentru echipele gazdă din Ligile 1 și 2 și 1.000 de euro/eveniment pentru echipele gazdă din Ligile 3 și 4. Să sperăm că nu va mai aproape gratis Cluj Arena pentru Untold.

Datoriile Cluj Arena, măsura incompetenței administrației publice locale

La finalul anului trecut, datoriile societăţii Cluj Arena SA erauîn valoare de 26.089.930 lei, mai mari cu 10.653.486 lei faţă de 2015, reprezentând furnizori, datorii în legătură cu personalul, datorii în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului, creditori diverși.

Cifra de afaceri realizată în anul 2016 a scăzut față de anul 2015 de la 747.596 lei la 729.221 lei, iar la încheierea exerciţiului financiar, societatea înregistrează pierdere în valoare de 9.667.106 lei.

Societatea a cerut în instanță deschiderea procedurii de insolvență întrucât fondurile bănești disponibile au fost insuficiente pentru plata datoriilor către bugetul local în sumă de 14,8 milioane lei.

Reamintim faptul că Stadionul Cluj Arena, inaugurat în octombrie 2011, a fost construit cu bani de la Consiliul Judeţean Cluj şi de la Guvern, în perioada în care şef al Executivului era Emil Boc. Și nu bani puțini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *