In vizor

Finantele i-au bagat in sperieti pe clujeni

La fel ca in toata tara, mii de firme si contribuabili din Cluj s-au pomenit in aceste zile cu conturile blocate de catre cei de la Finante, pentru ca nu si-au achitat impozitele la timp. Pe langa popriri, multi au primit si o scrisoare in care li se atrage atentia ca firma lor “ar putea fi supusa unei analize de risc”, folosindu-se termeni fiorosi cum ar cel de “inspectie fiscala”. Oficialii administratiei locale spun ca respectivele atentionari sunt mult mai benigne decat par si ca se doreste doar “o preventie”. 

La Administratia Finantelor Publice Cluj e aglomeratie in aceasta perioada mai ales la ghiseele de plati pentru persoane juridice si la cele destinate contribuabililor care au contracte de drepturi de proprietate intelectuala. Oamenii au primit peste noapte vestea ca au conturile poprite si se inghesuie acum sa le plateasca, cu tot cu penalitati. Unii au de achitat taxe pentru mai multi ani in care nu si-au platit birurile la stat. Din acelasi motiv si bancile sunt asaltate de persoane care vin cu documentele care atesta plata in cauza si solicita ridicarea popririi.

“Datele despre numarul si specificul popririlor se afla in curs de centralizare, le vom da publicitatii in aceste zile”, a declarat Mihai Costin, directorul Directiei Regionale a Finantelor Cluj.

Actiunea se face la nivel national, presa vorbind de un adevarat Jihad declansat de Fisc pe fondul deciziilor de a indexa pensiile si a creste salariiile bugetariilor.

Mai mult, tot in aceasta perioada, unele firme clujene au primit o scrisoare de la Serviciul asistenta contribuabili al Directiei Regionale a Finantelor Cluj care nu de putine ori a starnit panica.

“Va informam pe aceasta cale asupra faptului ca, in urma unui proces de selectie aleatorie, compania dumneavoastra ar putea fi supusa unei analize de risc”, incepe documentul.

“In eventualitatea in care, ca urmare a analizei, vor fi constatate neconcordante intre datele raportate de dumneavoastra si cele detinute de administratia fiscala, sau veti fi incadrat in categoria contribuabililor cu risc, puteti face in viitor obiectul unei inspectii fiscale”, continua in mod ingrijorator informarea.

Mai departe, oficialii ANAF incearca sa ii linisteasca pe adresanti explicandu-le ca e vorba de actiuni desfasurate “in mod normal” si le arata ca trebuie sa isi declare toate achizitiile si vanzarile, iar deducerile sa fie doar acele sume aferente tranzactiilor la care au dreptul, conform normelor legale. De asemenea, administratorii sunt rugati sa isi achite restantele.

“Dorim sa subliniem ca prezenta scrisoare reprezinta doar o atentionare si, prin urmare, nu trebuie sa va prezentati la sediul organului de administrare fiscala”, incearca cei de la finante sa indulceasca avertizarea.

La final, se arata ca daca au fost efectuate toate platile necesare, nu e necesar sa se ia vreo masura.

“Am inteles ca au fost oameni care s-au speriat, au crezut ca doar ei au primit avertizarea. Nu as putea sa ma pronunt in aceasta chestiune. Cu siguranta este necesar ca platile si impozitele legale sa fie platite de toti, insa, poate, ar trebui sa se tina seama si de faptul ca multi au greutati in a-si recupera banii, platile care li se fac nu depind de ei, trec prin situatii dificile, iar pe stat nu il intereseaza asta. Probabil pe unii i-au speriat, dar eu cred ca cei care nu isi plateau darile vor face la fel in continuare, la fel si bunii platnici”, a declarat Mircea Mihestean, directorul Oficiului Teritorial pentru IMM-uri si Cooperatie (OTIMMC) Cluj.

Scrisoarea cu pricina nu a fost conceputa si trimisa de la Cluj, ci de la Bucuresti, de la ANAF, potrivit reprezentantul institutiei locale.

“Cei care citesc scrisoarea vor observa ca organul fiscal a urmarit doar sa atraga atentia asupra unei situatii normale, a achitarii datoriilor sa faca o preventie. Decat sa aiba inspectii si popriri, mai bine isi platesc cu totii la timp datoriile. E doar o punere in atentie, vizita la firma poate avea loc intr-o perioada de timp care poate fi chiar de ordinul anilor. Nici nu am putea, fizic, acoperi tot intr-un timp atat de scurt, avem in Cluj peste 50.000 de contribuabili”, a explicat Costin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *