Din oras

Filme excepționale, în vreme de pandemie. Cum va arăta ediția a XIX-a a TIFF?

De azi, Cluj-Napoca se va trezi din amorțeala ultimelor luni. Deși vara e compromisă și principalele evenimente care anual făceau ca toate privirile să se îndrepte spre oraș au fost anulate, un festival a reușit, totuși, să răzbată printre fricile cauzate de pandemie. Timp de 10 zile, urbea va respira vara adevărată plină de cultură, evenimente, concerte și va repara puțin din criza cauzată de coronavirus.

Luna august nu va fi invadată de beat-uri ale unor DJ mai mult sau mai puțin consacrați ce să spargă liniștea Parcului Central de Untold, ci de replici celebre din filme de calitate. Liniștea orașului va fi ruptă de vorbele înțelepte ale marilor cineaști care vor vizita Cluj-Napoca în perioada 31 iulie – 9 august.

Ediția cu numărul 19 a TIFF va debuta azi cu o călătorie în timp, „La Belle Epoque”, o comedie savuroasă considerată de „Hollywood Reporter” un film „sexy și original”. Premiat de trei ori la „Cesar” și o dată la Palm Springs International Film Festival, filmul va da startul unei selecții impresionante de pelicule ce vor rula în cele peste 10 locații în aer liber.

Pe lângă filme, ediția de anul acesta a TIFF vine cu câteva evenimente pe care niciun iubitor de film nu are voie să le piardă. Ziua Maghiară, de exemplu, se va transforma în Zilele Maghiare, iar în perioada 4-6 august, pe ecranele TIFF vor rula 8 dintre cele mai bune filme produse recent în Ungaria.

Un alt eveniment important este „10 pentru film” unde 10 dintre cei mai talentați actori români de teatru, dar care nu au avut până acum șansa de a se afirma în cinema-ul românesc, vor fi prezentați și promovați în cadrul „Zilelor Filmului Românesc”.

Nici de expoziții nu vom duce lipsă. La Muzeul de Artă din Cluj-Napoca vor fi expuse fotografii inedite realizate de Paul Ronald și care surprind lumea extraordinară a maestrului Fellini. „Light on! Fellini’s 8 ½” marchează lumea din spatele filmului „8 ½”, regizat de Fellini în 1963, clișee care decenii întregi nu au văzut lumina zilei.

La Casa Tranzit și la Muzeul de Artă vor fi expuse 12 fotogafii care exprimă viziunea asupra arhitecturii. Expoziția FAR este susținută de Ordinul Arhitecților din România, iar fotografiile sunt realizate de mari arhitecți români. Tot la Muzeul de Artă vor fi expuse lucrări din timpul campaniei lansată la începutul pandemiei de Centrul Cultural Clujean și Observatorul Român de Sănătate. „Artiști Împreună” este o introspecție a crizei prin care trece umanitatea în această perioadă, criză transpusă într-o creativitate care se hrănește din contextul actual. Tot cu referire la perioada dificilă din ultimele luni, „Jurnal de Pandemie” surprinde începutul pandemiei de coronavirus, așa cum a fost ea percepută de artistul Erik Massori în Italia și Remus Țiplea în România.

La expoziția interactivă „România etnografică” iubitorii de ilustrații pentru copii și filme de animație vor face o incursiune în lumea lui Dem Demetrescu, unul dintre pionierii filmului de animație din România, cel al cărui diafilme majoritatea copiilor le-au vizionat pe pereții albi ai caselor în care au copilărit.

Cât despre concerte, la fel ca în fiecare an, TIFF ne va răsfăța cu muzică de calitate, contrastantă, vibrantă.

Sâmbătă, 01 august, la Castelul Banffy de la Bonțida va avea loc cine-concertul „FAUST”, în cadrul căruia, maestrul improvizației Jean-Francois Zygel va acompania live filmul Faust (1926).

Chiar dacă a răzbit, totuși, ediția de anul acesta a TIFF va fi organizată sub semnul măsurilor de precauție. Bilete fizice pot fi achiziționate doar de la casa de bilete deschisă în Piața Unirii, încurajând astfel achiziționarea de bilete online. Fiecare spațiu special amenajat în aer liber va respecta măsurile de distanțare fizică. Participanții nu vor avea voie să își schimbe locul pe scaune, vor trebui să poarte măști de protecție și să se supună controlului temperaturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version