In vizor

Filarmonica Cluj primește un fond uriaș de salarii din bugetul județului. Conducerea instituției are un trecut dubios în gestionarea banilor

Scris de 746

40% din bugetul alocat anul acesta de Consiliul Județean Cluj pentru religie și cultură merg către Filarmonică, după ce angajații au beneficiat de majorări salariale de 70% într-un singur an. Este una dintre cele mai bune instituții de cultură din țară, dar din punct de vedere al gestionării banilor, conducerea Filarmonicii a buctat de câteva ori. Cât este de moral ca celelalte instituții de cultură să primească extrem de puțini bani în comparație cu Filarmonica? 

24 milioane lei primește Filarmonica de Stat Transilvania Cluj din bugetul județean pe anul acesta. Din totalul sumei, 22 milioane lei sunt numai pentru salarii. Cum s-a ajuns la această sumă uriașă în comparație cu alocările pentru celelalte instituții este clar: Filarmonica a câștigat o majorare salarială de 20%, după ce și-au cerut drepturile în instanță, apoi Guvernul Grindeanu a dat creșteri salariale de 50% pentru artiști. Așa au ajuns cei 170 de artiști din Cluj să beneficieze de o majorare a veniturilor cu 70% în decurs de un an. 
Nu intenționăm să fim răi, ne vom bucura de majorările salariale împreună cu artiștii – o categorie muritoare de foame în general, în România – dar ne întrebăm dacă dincolo de prevederile legale, care nu se pot contesta, sunt și justificate aceste creșteri de salarii și cât este de moral să se aloce unei singure instituții 40% din totalul sumei alocate pentru cultură și religie? 
În acest context, considerăm că trebuie menționat un fapt important: cei din fruntea Filarmonicii Cluj au avut, din păcate, “mici” probleme în trecut la capitolul gestionarea banilor. 

“Nu e rolul meu să comentez ce a decis o instanță”

Marius Tabacu, directorul Filarmonicii din Cluj, spune că artiștii clujeni sunt foarte buni, își merită salariile. În plus, o decizie a instanței nu se comentează, se aplică. 

“Sunt niște drepturi câștigate în instanță pe care nu le comentăm. Sunt plus la cei 50% care au fost acordați artiștilor de către Guvern și din asta au ieșit salariile care sunt acum pe masa Consiliului Județean, urmând a fi votate într-un fel sau altul. 
Sunt artiști foarte buni, dar sunt drepturi câștigate în instanță pe care nu am cum să le comentez. Nu e rolul meu să comentez ce a decis o instanță. E foarte bine că sunt bine plătiți. E foarte bine. Ne apropiem de situația care este la București la Filarmonica de Stat, am mai spus treaba asta și o repet”, a declarat Marius Tabacu. 

Vrea să trăiască și capra lui și a vecinului

Directorul Filarmonicii nu crede că defavorizează în niciun fel celelalte instituții de cultură. 
”Acuma să nu spună nimeni că din cauza noastră nu vor primi bani muzeele. Haideți să fim serioși. De altfel, nu știu cum se împarte bugetul, nu eu împart banii și nu eu am hotărât să se dea banii ăștia. Bineînțeles că nu vreau să moară capra vecinului, vreau să trăiască și capra mea, și a vecinului și a tuturor. Nu mi-a trecut prin minte să privăm pe cineva. Încă o dată vă spun, nu a fost decizia mea, a noastră. A fost decizia instanței, respectiv a Guvernului”, a mai spus Tabacu. 

Unii consilieri se arată șocați

Consilierul județean PNL, Călin Tuluc a declarat deschis în presă că pentru el a fost un șoc să vadă cât de mulți bani merg către Filarmonică. 
“Nu avem ce să facem, nu e nimic nejustificat acolo, asta este legea. Și-au câștigat drepturile în instanță după aceea au venit ordonanțele prin care s-au făcut măririle de salarii. Mie mi se pare puțin anormal raportat și proporțional cu celelalte instituții de cultură pentru că dacă ne gândim, din tot bugetul pentru cultură de 60 de milioane lei din județul Cluj, mai bine de o treime ia o singură instituție. Mi se pare mult. Chiar și dânșii recunosc că la acest moment sunt salarii neobișnuit de bune față de alte instituții”, a precizat Călin Tuluc pentru Ziar de Cluj.

Celelalte instituții de cultură primesc cât face Filarmonica din bilete într-un an

Filarmonica din Cluj obține anual venituri proprii de 350.000 lei, adică undeva la 29.000 lei/lună. Atât reușesc să facă din spectacole, vânzare de bilete. Consilierul județean Călin Tuluc consideră că veniturile proprii ar putea să fie mai mari, având în vedere cât de performantă este Filarmonica. 

“Având în vedere că e o structură atât de performantă, cred că și veniturile proprii ar putea să fie mai mari și poate ar reuși măcar minimal să compenseze din alocările care vin de la Consiliul Județean. Dacă vă uitați la sumele propuse pentru licitațiile de proiecte, pentru tot restul ONG-urilor cu profil cultural, acolo o să vedeți că nu ne-a mai rămas decât 400.000 de lei, adică cât aduc ei într-un an din bilete, să dăm la toți cei care vor desfășura evenimente culturale în Cluj. Sunt 60 de milioane lei cu totul, ei iau 24. Gândiți-vă că în cele 60 de milioane lei intră muzeele, intră Centrul de promovare a culturii, Teatrul de Păpuși…Nu avem ce face, aceasta este legislația. Trebuie să ne încadrăm în indicatorii pe care îi impune legea”, a explicat Călin Tuluc. 

Posibile soluții pentru viitor

Dacă legislația îi oprește pe consilieri să împartă altfel bugetul, Călin Tuluc spune că pe viitor ar putea apela la Primărie sau Ministerul Culturii ca să se echilibreze balanța pentru toate instituțiile de cultură locale.

“Putem să ne gândim la viitor eventual, ori să discutăm cu Ministerul să-i preia dânșii pe modelul Operei și al Teatrului Național, ori să discutăm cu Primăria, ori să vedem dacă există posibilitatea unei restructurări pentru că totuși e cea mai mare filarmonică din țară, au 170 de muzicieni. 22 de milioane lei sunt salariile, acolo nu poți să pui mai puțin decât previziunea bugetară. E ilegal să tai de acolo. 22 de milioane lei sunt salarii, 2 milioane lei reprezintă funcționarea, din care 1 milion jumătate lei e chiria pentru sălile de spectacol”, a conchis Călin Tuluc.

Banii pentru Filarmonică au fost aprobați fără obiecții și discuții în ședința de Consiliu Județean de vineri. 

Cum au gestionat banii, în trecut, șefii de la Filarmonică

Comisia de Audit a Consiliului Județean Cluj, instituție care acum a aprobat bugetul pentru Filarmonică, a făcut în urmă cu cinci ani un control la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj. Jurnaliștii de la Adevărul au scris despre neregulile mari găsite de Comisie. Verificarea s-a făcut pentru anii 2011 și 2012, și raportul întocmit de Comisia de Audit arăta, printre altele, că directorul Filarmonicii Transilvania s-a ajutat singur, adică și-a mărit salariul singur, contabilitatea era la pământ și cheltuielile pentru ciocolată au fost de 12.000 de lei în interval de doi ani. ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Eveniment
  ȚARA LUI ”DOTTORE” IMPUNE LEGI ABERANTE: Fermierii sunt revoltați: În România, dacă nu ai diplomă de Bac, nu mai poți face agricultură! Subvențiile APIA ar urma să fie acordate doar fermierilor care au certificate de formare profesională, pentru care e nevoie de diplomă de bac
 • Acum 16 hours Politica
  Senatul a adoptat ”Legea Anastasia”: Șoferii băuţi şi drogaţi care produc accidente mortale vor fi condamnați la închisoare
 • Acum 22 hours FOTOGRAFILA
  MITOCĂNII CTP: Ziar de Cluj îi invita pe Boc şi Neag să utilizeze dimineaţa transportul în comun pe liniile „de rang doi”, să îngheţe cu alegătorii
 • Acum 23 hours In vizor
  ÎNCÂRLÂNDÂCURI “UNIVERSITARE”: Lucian Bode și-a publicat cartea la o editură clujeană folosită de pușcăriași la reducerea pedepselor
 • Acum 23 hours In vizor
  UN ŞUT ÎN FUND, UN PAS ÎN FAŢĂ: Alin Tişe s-a activat să apere interesele clujenilor. “I-am spus premierului că dacă nu ține cont de proiectele noastre, o să fac ce am făcut cu Ludovic Orban, îi voi cere demisia în fiecare zi”
 • Acum 23 hours Justitie
  JUSTIŢIA MERGE MAI DEPARTE: Polițistul din Cluj acuzat că a violat o tânără ar putea fi eliberat. Judecătorii au respins prelungirea arestului preventiv
 • Acum 2 days Justitie
  JUSTIȚIE DE DRAGUL PENSIEI SPECIALE: Delia Purice, de la Curtea de Apel Cluj, se cere în pensie
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, despre mandatele președintelui Iohannis: ”Au fost ani de zile pierduți din cauza unor ranchiune, discuții politice și a unor decizii”
 • Acum 2 days Rautacisme
  Sabin Sarmas – dusmanul Clujului. A muscat mana lui Boc si s-a dat cu securistii de la STS, inclusiv in problema cloud-ului!
 • Acum 2 days In vizor
  PÂNĂ CÂND OSĂ NE MAI MINTĂ BOC, CA PE ULTIMII OAMENI? Criza gunoaielor pândește din umbră: Supercom n-a primit încă ordinul de începere a contractului pentru că nu îndeplinește obligațiile asumate
 • Acum 2 days Eveniment
  TÂLHAR LA 27 de ani: A fost arestat preventiv după ce a agresat o femeie de 96 de ani şi i-a furat trei tablouri. A fost recuperat unul dintre tablouri
 • Acum 2 days Anchete
  Prințul Alin “ÎNTR-O ZI” Tișe și regele Emil OSĂ Boc nu numai că au pierdut cloudul regional, dar n-au fost în stare să aducă la Cluj nici măcar o fracțiune din cloud-ul mare guvernamental de 500 de milioane de euro
 • Acum 2 days Eveniment
  SĂ TRĂIASCĂ ANTIDERAPANTUL, CĂ MI-A PUS ÎN ȘANȚ BĂRBATUL! De la atâtat deszăpezire pe drumurile județene din Cluj, o mașină cu 4 pasageri s-a răsturnat în decor
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE