Politica

Fiindcă nu a ajuns la o înțelegere cu PSD, UDMR nu va vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu

Conform unor surse parlamentare, UDMR nu va vota moțiunea de cenzură de mâine împotriva Guvernului Grindeanu, după ce negocierile dintre coaliția PSD-ALDE și UDMR s-au încheiat fără a se ajunge la un acord. O eventuală înțelegere ar fi însemnat sprijinul PSD pentru proiectele de lege ale UDMR pentru declararea zilei de 15 martie Ziua Maghiarilor din România și pentru un Bacalaureat diferențiat pentru elevii de etnie maghiară.

UDMR nu mai are niciun motiv să se implice în lupta internă din PSD câtă vreme înțelegerile de luni cu social-democrații nu mai sunt valabile, a declarat marți senatorul UDMR Tanczos Barna. Întrebat ce vor face parlamentarii UDMR în ziua moțiunii, Tanczos Barna a spus că „orice variantă este posibilă, mai puțin votarea moțiunii”, potrivit Agerpres.

Mai mult, potrivit surselor Actual de Cluj, printre social-democraţii care s-ar fi exprimat vehement contra “legilor maghiarizării” ar fi parlamentarii clujeni Horia Nasra (deputat), Cornel Itu (deputat), Cristina Burciu (deputat) și Vasile Ilea (senator). Adică cei care se declarau vehement de partea lui Liviu Dragnea. Este foarte interesant de aflat cine l-a sfătuit atât de prost pe Liviu Dragnea în negocierile cu UDMR de până și cei mai fideli “ardeleni” ai lui s-au decis să-l părăsească. Căci printre „revoltați” îi găsim și pe: Doina Pană (deputat), Vasile Daniel Suciu (deputat), Ioan Deneş (senator) – PSD Bistriţa-Năsăud, Laurenţiu Nistor, Natalia-Elena Intotero, Ilie Toma, Petru-Sorin Marica, Cornel-Cristian Resmeriţă, Viorel Salan – PSD Hunedoara.

„Dragi prieteni,

De cand fac politica, mi s-au pus in carca, nemeritat, multe lucruri. Uneori am ripostat, de cele mai multe ori nu. Am mers pe ideea ca cei care ” au ochi de vazut, vad”

Deja e mult prea mult!

N-am votat ieri nimic, nu votez azi nimic si n-am sa votez NICIODATA ceva care sa aduca atingere tarii mele, poporului meu!!!”, a scris Doina Pană pe contul său de socializare.

Și preşedintele Comisiei de Sănătate de Camera Deputaţilor, deputatul Corneliu-Florin Buicu a anunţat într-o postare pe Facebook, că nu va vota niciodată legi care să aducă atingere ţării şi poporului, făcând referire la proiectele de lege ale UDMR susţinute luni în Parlament.

„Dragi prieteni, Dragi cunoscuţi sau necunoscuţi, De când fac politica, mi s-au pus în cârcă multe lucruri. Uneori am ripostat, de cele mai multe ori nu am reacţionat. Am considerat că cei care . În calitate de deputat de Mureş vă spun atât, nu am votat ieri nimic, nu votez azi nimic şi n-am să votez NICIODATĂ ceva care să aducă atingere ţării mele, poporului meu!”, a scris Corneliu Florin Buicu pe contul său de Facebook.

De remarcat similitudinea în exprimare a celor doi pe conturile de socializare…

Oricum, din punctul de vedere al juriștilor, acțiunea lui Dragnea este neconstituțională și ilegală:

„În conformitate cu prevederile art. 113 alin.(1) din Constituția României, «Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură”, în condițiile prevederilor art. 110 alin. (2) din Constituție care statuează când «încetează mandatul Guvernului», astfel: 

«Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate».

PSD și ALDE, ignorând prevederile constituționale evocate mai sus, a anunțat public faptul că au hotărât să-și retragă încrederea acordată Guvernului ”Grindeanu”, votat de Parlamentul Român, în ianuarie 2017. Cu aceeași ocazie, de retragere a încrederii partinice, nu parlamentare, a încrederii față de Guvern, PSD și ALDE au cerut neconstituțional și ilegal Guvernului României (prim-ministru și toți ceilalți membri ai Guvernului) să-și depună, de îndată, demisia.

Refuzul prim-ministrului și a unor miniștri de a-și depune demisiile i-a dus pe reprezentanții partidelor PSD și ALDE să comită o acțiune neconstituțională și ilegală, în sensul că: au inițiat o Moțiune de cenzură, invocând prevederile art. 113 din Constituție și prevederile art. 92 din Regulamentul activităților comune al Camerei Deputaților și Senatului, fără să le respecte nici pe acestea.

Concret, la data de 18 iunie 2017, ora 15,30 (oră confirmată pe toate platformele media – TV și ziare – on line și cele publicabile pe suport de hârtie) au anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură intitulată «România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor!» la președinții celor două camere ale Parlamentului.

Respectiva Moțiune a fost comunicată la grupul parlamentar PNL la data de 19 iunie 2017, ora 10,30. Liderul senatorilor grupului PNL din Senat a primit, sub semnătura Secretarului general al Senatului, Ion Vărgău, cu nr. 1119/19.06.2017, Comunicarea cu privire la ședința Camerelor comune ale Parlamentului, din data de 18.06.2017, când s-a citit, în plen, moțiunea de cenzură.

Toate aceste încălcări de procedură confirmă ilegalitatea acțiunii PSD și ALDE, dar, mai grav, conținutul Moțiunii nu are nicio legătură cu vreo cerere de retragere a încrederii acordate de Parlament Guvernului Grindeanu votat în ianuarie 2017, ci moțiunea este îndreptată împotriva a doi din cei 27 membri ai Guvernului, trecuți voluntar sub comanda unui deputat/înalt funcționar public, își împart posturi ministeriale și lansează atacuri ridicole în toate direcțiile, oferind o nedorită și halucinantă caricaturizare a actului de guvernare. Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu nu reușesc altceva decât să demonstreze că există politicieni care și-au pierdut iremediabil busola. 

Ca atare, Moțiunea PSD și ALDE a fost făcută împotriva  «Guvernului» Ponta-Grindeanu-Jianu, nu împotriva Guvernului ”Grindeanu”!

În aceste condiții, acțiunea PSD/ALDE este neconstituțională!”

Așa că există posibilitatea ca moțiunea PSD fie să nu mai existe mâine (după cum a dat de înțeles azi Victor Ponta), fie să fie amânată. De altfel, conform unor surse din PSD, citate de Hotnews, Liviu Dragnea și PSD ar putea amâna votul la moțiunea de cenzură pentru ssptsmâna viitoare, în loc de mâine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *