Uncategorized

Figuri cunoscute in filmarea de la Revolutie: Coroian si Boc

In filmarea de acum mai bine de 23 de ani, din 22 decembrie 1989, se poate vedea nu numai un oras interesant sau haos pe strazi, ci si fetele unor oameni care sunt acum persoane publice ale urbei. Este vorba de Alexandru Coroian, consilier judetean, la Fabrica de Bere (minutul 04:30)  si de Emil Boc, primarul Clujului, pe balconul Consiliului Popular (minutul 32).

Intoarcerea dupa pantoful pierdut

Coroian este unul dintre personajele principale ale filmului, el este tanarul care povesteste  ce s-a intamplat la Fabrica de Bere cu o seara inainte.

Si el participase la ciocnirile dintre soldati si civilii veniti din Manastur, conflict in care noua persoane au murit.

“Ne-am plimbat, am strigat “Haideti cu noi, haideti cu noi!”… Si ne-am invartit o ora, o ora jumate, poate doua, prin Manastur. S-au adunat destul de multi. In jur de doua mii de oameni. Si am oprit trei masini, trei camioane. Era un camion cu bascule si doua erau cu remorci. Si am vrut sa le punem in fata, daca trag in noi, ca sa ne apere. Si au tras fara somatie, au tras foc automat, in rafala. Mai mult de un minut a tinut prima rafala”, a spus tanarul Coroian, mototolindu-si stingher caciula mov scoasa din cap in semn de respect pentru morti. Avea 22 de ani atunci si uitase ca a fost filmat in acea zi de decembrie.

„Am gasit filmarea in urma cu un an si, dupa ce am vazut-o, mi-am adus aminte de echipa de filmare. Cred ca erau din Ungaria. Am fost acolo pentru ca participasem cu o seara inainte la evenimente si mi-a ramas un papuc acolo, practic am ajuns descult acasa. A doua zi m-am intors sa il caut. L-am si gasit cu o lumanare in el, l-am ridicat si l-am pus la loc”, isi aduce aminte Coroian.

Spune ca nu are certificat de revolutionar si crede ca singurii indreptatiti sa aiba asa ceva si sa fie despagubiti in vreun fel sunt urmasii mortilor si cei care au fost raniti. Isi aminteste si acum atmosfera de pe strazile Clujului din ziua in care sotii Ceausescu au fugit din Capitala.

„Era foarte mult entuziasm, optimism, era o foarte mare schimbare fata de cum era inainte: teroare si frica. Mai ales in ziua de dupa impuscaturi, in 22 decembrie, era multa speranta ca lucrurile se vor indrepta si totul va fi bine”, a mai spus Coroian.

 

Emil Boc in geaca de piele si cu parul cret

La „scena balconului” de la Vechea Primarie, pe atunci Consiliu Popular, langa barbatul cu portavocea se poate vedea Emil Boc.

Studentul Boc, pe atunci in varsta de 23 de ani, avea parul cret si o geaca de piele de culoare inchisa. Este unul dintre cei aproximativ 15 barbati care se vad pe balcon in timpul filmarii. Boc sta cuminte si se tine de balustrada pe care s-a agatat un banner trilingv cu mesajul „Traiasca Romania libera” si un tricolor fara stema.

Nu face cu mana, nu isi scutura pumnii in aer si nu aplauda. Sta si se uita la multime si din cand in cand se apleaca peste balustrada. Din declaratii anterioare de la OTV, de pe cand era premier, stim ca a fost una dintre persoanele care in 22 si 23 decembrie 1989 au pazit „cu bate” sediul Consiliului Popular. Boc a mai spus la postul de televiziune in 2010 ca a fost reprezentantul studentilor in conducerea orasului pana in 15 decembrie 1990 si ca nu a solicitat niciodata certificat de revolutionar.

*In ciuda insistentelor, Emil Boc nu a putut fi contactat pana la publicarea acestui material.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *