Sanatate

Fibrele alimentare – facatoarele de minuni

Reclamele pentru aparatele electrice de stors fructe si legume sunt atragatoare si exemplificarile pe viu uimitoare. Sunt oare aceste aparate asa de bune?

 

Da si nu. Da, pentru ca produc o bautura hranitoare, destul de bogata in substante nutritive. Nu, pentru cele mai multe dintre ele faca acest lucru cu pretul inlaturarii atat de valoros al fibrelor alimentare. Din 5 kg de materie vegetala se pot obtine cca 2 l de suc delicios. Insa aproape intreaga cantitate de fibre pretioase, de care organismul are atata nevoie, ramane in cele 3 kg de materie solida care este aruncata la gunoi.

 

Acest process aminteste de morile de acum 100 de ani care au inceput sa inlature tarata si germenele (bogate in fibre si substante nutritive) din cereale. Asa au aparut faina alba si cerealele decorticate  – alimente sarace in fibre si substante nutritive. Din nefericire, aceste produse se afla inca la temelia alimentatiei unei parti  bune din populatia lumii.

 

Ce sunt, de fapt, fibrele alimentare? In esenta, fibrele sunt “scheletul” de celuloza al plantelor. Datorita faptului ca ele trec pur si simplu prin tubul digestive fara sa se absoarba in sange, multa vreme s-a crezut ca nu au nici o importanta. Mai mult, s-a constatat ca indepartarea lor din alimente creste valoarea calorica a hranei si mareste eficienta si viteza absorbtiei celorlalti constituenti alimentari, ceea ce s-a crezut a fi un avantaj.

 

Fibrele sunt ca niste generali, controland o multime de procese  diferite care se desfasoara in organism. Diferitele variatii de fibre pot fi impartite in doua grupuri mari: cele care se dizolva in apa (solubile) si cele care nu se dizolva in apa (fibre insolubile). Iata cateva dintre functiile lor cele mai importante in procesul complex al digestiei alimentare:

 

–    Fibrele insolubile absorb si retin apa – in cantitati care depasesc de 4-6 ori volumul lor – dand nastere unei mase spongioase in interiorul stonacului si intestinelor. Rezultatul? Senzatia de plenitudine gastrica apare mult mai repede decat dupa consumarea de alimente sarace in fibre, ceea ce are un efect de protectie fata de supraalimentatie si constituie un ajutor pretios in efortul de control al greutatii corporale.

 

–    Masa fibroasa, actionand ca un burete imbibat cu apa, este in masura sa umple mai bine intestinele. Aceasta are ca urmare stimularea activitatii motorii a intestinului, cu accelerarea evacuarii sale. Lucrurile se desfasoara cu totul altfel in cazul alimentelor sarace in fibre, care pot zabovi zile la rand in interiorul intestinului, formand mase compacte, a caror eliminare este dificila. Alimentele bogate in fibre parcurg intregul traiect al tubului digestive in 24-36 de ore. Aceasta actiune vindeca majoritatea cazurilor de constipatie si reduce apreciabil problemele provocate de hemoroizi si diverticuloza intestinala.

 

–    Datorita reducerii timpului de tranzit intestinal, scad simtitor procesele de putrefactie. Aceasta are ca efect reducerea iritatiei peretelui intestinal si favorizarea vindecarii ulceratiilor localizate in intestine. Prezenta fibrelor ajuta, de asemenea, la izolarea mucoasei colonice de diverse substante chimice reziduale care ar putea-o leza. Se crede ca aceste actiuni ale fibrelor contribuie, alaturi de o alimentatie saraca in grasimi si colesterol, la prevenirea cancerului de colon.

 

–    Fibrele scad si viteza de patrundere in sange a substantelor nutritive. Aceasta are ca urmare “netezirea” sau nivelarea maximelor si minimelor nivelului zaharului sngvin ceea ce asigura organismului un aport energetic mai uniform. Stabilizarea nivelului sangvin al zaharului rezolva majoritatea hipoglicemiilor (scaderi ale nivelului zaharului sangvin) si este un instrument foarte util pentru controlul diabetului.

 

–    Fibrele solide, pe de alta parte, ajuta la scaderea nivelurilor colesterolului sangvin. Ele realizeaza acest lucru atasandu-se de produsii derivati din colesterol si eliminandu-i astfel in afara tractului digestiv, ianinte ca orgasmul sa aiba posibilitatea sa-i reabsoarba.

 

Fibrele sau “facatoarele de minuni” se gasesc din abundenta in toate alimentele vegetale nerafinate. Consumarea unei varietati de fructe, cereale integrale, zarzavaturi si leguminoase (fasole, mazare, linte, soia etc.) furnizeaza o cantiate bogata din fiecare fel de fibra de care organsmul are nevoie.

 

Persoanele pentru care mestecarea alimentelor vegetale proaspete este dificila pot apela la aparate speciale de lichefiat fructe si legume, care nu inlatura fibrele. Produsul obtinut este destul de gros, ca o budinca, insa poate fi diluat cu apa, intocmai ca un concentrat de suc obisnuit.

 

Fibrele nu sunt un medicament. Nu este suficient sa inghitim o tableta de fibre sau sa presaram deasupra alimentelor concentrate. V-ar trebui un flacon intreg de tablete de fibre (care sunt destul de scumpe) pentru a obtine cu usurinta acelasi rezultat consumand o portie de preparat pe baza de cereale integrale, presarat pe deasupra cu capsune proaspete.

 

O alimentatie cotidiana bazata pe fructe, cereale, zarzavaturi si legume asigura un aport abundent din toate varietatile de fibre de care organismul are nevoie. O astfel de alimentatie este, in plus, mai ieftina, mai sigura si mai sanatoasa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version