Din oras

Festivalurile “made in Cluj” ravnesc recunoasterea European Festival Awards

Scris de 302

Untold Festival, Eectric Castle, Jazz in the Park si TiMAF sunt evenimente “mane in Cluj” care s-au inscris, in 2015, la cea mai importanta competitie din Europa, care vine sa recunoasca, prin votul publicului, dar si prin aprecierea unui juriu, valoarea festivalurilor.  European Festival Awards, competitie organizata in Olanda din 2009, are 13 categorii, iar anul acesta, din Romania s-au inscris sapte festivaluri, dintre care patru s-au nascut la Cluj.

European Festival Awards au debutat cu prima editie in 2010, la initiativa asociatiei Yourope si a site-ului Virtual Festivals Europe, de atunci castigatorii fiind prezentati in fiecare an în Groningen, Olanda. Premiile sunt acordate festivalurilor care aduc contributii importante pentru dezvoltarea societatii in care activeaza, iar pentru organizatorii de evenimente, o astfel de recunoastere este cu atat mai importanta, cu cat vine atat din partea publicului, cat si a unui juriu. Ca pondere de vot, 75% conteaza aprecierea venita din partea publicului, prin vot electronic, iar 25%, din partea unui juriu format din artisti si producatori ai industriei muzicale.

De departe, cea mai puternica prezenta romaneasca la aceasta competitie europeana vine din Cluj-Napoca. Patru festivaluri nascute aici s-au inscris si au fost selectate pentru a primi votul publicului, asta in timp ce din intreaga tara s-au inscris, in total, sapte festivaluri, la diferite categorii din cele 13 existente.

Singurul festival din Romania inscris la categoria “Best Major Festival” este Untold, pe aceeasi lista cu cele mai consacrate evenimente muzicale din Europa: Woodstock Festival (Polonia), Tomorrowland (Belgia), Sziget Festival (Ungaria), Exit Festival (Serbia) sau Roskilde Festival (Danemarca).
Pentru a se califica la aceasta categorie, festivalurile trebuie sa aiba cel putin 40.000 de spectatori pe zi.

La “Best Medium-Sized Avards”, in 2015 s-a inscris, din Cluj, Electric Castle Festival,  alaturi de Festivalul ArtMania, din Sibiu, dar si Blaj Alive, din judetul Alba. La aceasta categorie, destinata festivalurilor care strang, pe zi, intre 10.000 si 39.999 de spectatori, Electric Castle Festival s-a clasat in anii trecuti (2013 si 2014) in primele zece festivaluri din Europa.

“Ajungand in finala, arata ca avem o comunitate foarte atasata de Electric Castle si ca strainii ne apreciaza”, spune Andi Vanca, PR al festivalului.

Jazz in the Park s-a inscris la categoria “Best Small Festival”, iar din Romania, pe aceasta lista se mai afla si Festivalul Plai, din Timisoara. Categoria este destinata festivalurilor ce au avut un public de pana la 10.000 de spectatori pe zi.

Untold Festival s-a inscris si la categoria “Best New Festival”, alaturi de Amsterdam Woods din Olanda, Creamfields Ibiza, din Spania, I Love Techno Europe, din Franta, Krakow Live Festival, din Polonia si Lollapalooza Berlin, din Germania.

De altfel, organizatorii festivalului spera sa castige la aceasta categorie, la care porti participa doar in anul debutului.

Si TiMAF este pe lista de vot a European Festival Awards, la categoria “Best indoor Festival” si, de altfel, singurul eveniment din Romania inscris in aceasta sectiune.

Nu avem niciun concurent, insa, la categoria “Best European Line-Up”, iar aici se bat Sziget Festival, Roskilde Festival, Best Kept Secret (Olanda) sau Primavera Sound Fetsival (Spania).

Trupa The Prodigy, care a concertat la Electric Castle Festival, poate fi votata la categoria “Headliner of the year”, alaturi de Florence&The Machine, Robbie Williams, Foo Fighters, Muse sau Chemical Brothers.

In anii trecuti, marii castigatori ai European Festival Awards au venit din tari ca Ungaria, Danemarca, Germania, Polonia sau Marea Britanie. De altfel, clasamentul este dominat de evenimente nascute si crescute in aceste tari. Spre exemplu, Sziget Festival a castigat de doua ori, la categoria “Best Major Festival”, dar tot doua premii a obtinut, la aceeasi categorie, si “Open’er Festival”, din Polonia.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours General
  Copilă de 15 ani din Florești, căutată de familie. Dacă aveți informații sunați la 112
 • Acum 7 hours Din oras
  FIRMA CARE AMENAJEAZĂ MALURILE SOMEȘULUI a izbutit o nouă poluare cu ulei a apei în Cluj-Napoca. ABAST tace chitic, ei au problemele lor: cu numiri politice, cu sechestrări de persoane, cu mușamalizări de poluare voluntară…
 • Acum 7 hours Politica
  Marcel Ciolacu denunţă specula băieţilor deştepţi din energie: “România și-a vândut toată producția de energie pe 2022 (…) S-a dat la 200 -300 de lei!”
 • Acum 7 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță remanierea miniștrilor: “Se va face! Voi avea o discuție cu premierul”. Ciolacu nu a negat că vizați ar fi miniștrii Virgil Popescu sau Vasile Dîncu
 • Acum 8 hours Sanatate
  Sunt cu peste 5.000 de cazuri de COVID-19 mai multe decât în ziua anterioară. Clujul e în top
 • Acum 9 hours Politica
  Vasile Dîncu, despre posibila sa remaniere: “Fals!”
 • Acum 9 hours In vizor
  LĂCOMIA BĂNCILOR CRITICATĂ DUR de către Mugur Isărescu: “Au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie. Au suprareacționat”
 • Acum 10 hours Editorial
  Alianța Vestului n-a fost altceva decât un mare fâs electoral cu ZERO realizări. Dar foame bolnăvicioasă de imagine a lui Emil Boc ne-a costat 165.000 EUR/an? Ne-a costat
 • Acum 10 hours General
  FURĂ ŞI FUGI: 27.000 de lei, în 25 de minute, atât a crezut că face un tânăr care a dat o spargere în Cluj. Visul s-a terminat cu cătuşe
 • Acum 11 hours General
  Peste 90% dintre clujeni s-au recenzat. Să vedem cu câţi poliţişti locali rămâne Emil Boc, să le dea SPOR DE OSÂNZĂ
 • Acum 13 hours Eveniment
  Un camion a luat foc în Dumbrava, pe cel mai periculos drum din Cluj, DN1E60
 • Acum 14 hours In vizor
  De ce îndeamnă Rafila ”pe toată lumea” să își ridice pastilele de iod de la farmacie. Că a dat o ”comandă” de 30 de milioane de euro la Antibiotice Iași și nu are cum să o distribuie populației
 • Acum 15 hours In vizor
  O asociere dintre STRABAG SRL, desemnată drept ”firmă penală” în mass media română și veșnic abonată la banii statului și GEIGER TRANSILVANIA SRL, firma de casă a fostului primar Iohannis, a primit contractul de peste 420 milioane de lei pentru 15 km. de autostradă între Cheţani şi Câmpia Turzii
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE