In vizor

Festivalul Interferente, in pericol de moarte fara implicarea autoritatilor locale

Unul dintre cele mai apreciate festivaluri din Cluj ar putea sa nu mai aiba o noua editie in 2014, daca autoritatile locale nu vor contribui mai substantial la finantare. Regizorul Tompa Gabor a atras atentia ca Festivalul International de Teatru Interferente are un buget decent si dimensiuni stabile, insa invitatii internationali nu pot fi chemati de pe o zi pe alta, cum impun „practicile” romanesti de finantare.

Festivalul este organizat de Teatrul Maghiar de Stat (TMC) Cluj, iar prima editie a avut loc in 2007. Reprezentatiile au reunit pe scena clujeana trupe de teatru din intreaga lume, spectacole care au facut istorie si chiar concerte memorabile, cum a fost cel al lui Lucian Ban in 2010. Cea de-a treia editie a manifestarii a avut loc in 2012, iar urmatoarea ar urma sa se desfasoare in 2014.

“Deja am inceput sa gandim editia din 2014, insa avem emotii, anul acesta au fost taiate bugetele multor festivaluri care nu au mai putut avea loc. Noi speram la ajutor de la Ministerul Culturii si mai ales de la autoritatile din Cluj, mai ales in contextul Capitalei Culturale Europenepe care o dorim la Cluj in 2021”, a declarat regizorul Tompa Gabor.

Finantarea de la primarie a starnit controverse in 2012, fiind oprita la un moment dat din neglijenta unui functionar.

Inainte de asta, institutia nu avea nici un leu programat pentru acest eveniment, insa primarul Emil Boc s-a razgandit.

Bugetul de anul trecut era de 400.000 de euro, primariei i-ar fi revenit sa asigure 30% din acestia, dar, in final, a alocat doar 55.000 de euro.

“Ne este foarte greu, 90% din invitati sunt straini, trupe cunoscute care au un program bogat si pe care nu le putem invita cu 2-3 luni inaintea festivalului, cand primim noi banii de la finantatori. Anul trecut am fost chiar pe muchie de cutit, cu doua luni inainte de inceperea spectacolelor nu aveam banii. Festivalul din 2014 depinde de mai mult sprijin de la autoritati. Bugetul estimat este de 450.000 de euro, mult sub alte evenimente de aceasta dimensiune. Nu avem de gand sa ne extindem, sa cheltuim mai mult, totul e stabil”, a mai spus directorul TMS.

Dintre proiectele de “cultura si tineret” din acest an ale municipalitatii clujene, acordate la cateva luni bune dupa inceperea anului, s-au acordat sume ca 40.000 de lei pentru proiectul “Scriitorul in Cetate”, al Uniunii Scriitorilor din Romania, filiala Cluj, 30.000 de lei pentru proiectul Magic Fest al Asociatiei Magic People, 10.000 lei pentru Festivalul International al Teatrelor de Papusi si Marionete “Puck”, dar si 20.000 de lei pentru concursul Miss Universitas, organizat de Casa de Cultura a Studentilor, in cadrul Zilelor Clujului.

TMS  isi incepe stagiunea 2013-2014 sub semnul unei colaborari stranse cu Teatrul National “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca (TNC). Primul spectacol va fi un musical mai putin obisnuit, “Plugarul si moartea”, de Johannes von Tepl, in regia lui Mihai Maniutiu, directorul TNC.

“Prestatia actorilor in musical este de nivel Broadway. Am lucrat 6 luni pana sa ajungem la aceasta forma. Este vorba despre show, dar muzica de acolo, este peste nivelul showului din Romania. Totusi, nu e vorba de o persiflare a acestuia”, a explicat regizorul Nationalului clujean.

Avanpremiera va avea loc in 8 septembrie.

Biletele pentru spectacole s-au pus in vanzare inca din 20 august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *