Reportaj

Fenomenul donațiilor online – Clujenii donează orice pe rețelele de socializare, de la animale de companie la țigla de pe casă

Pe rețelele de socializare apar din ce în ce mai multe grupuri unde clujenii donează sau fac schimb între ei de diferite obiecte, servicii sau chiar animale. 

Grupurile de donații și lucruri gratuite sunt atât de multe în mediul online, întocmai ca ciupercile după ploaie. Unii oferă ce nu le mai trebuie prin casă, alții cer ceea ce ar avea nevoie și astfel toată lumea este mulțumită. 
Cerere și ofertă mare există în special când vine vorba de mobilier, haine pentru bebeluși, haine pentru gravid, pantofi și frigidere.

sandale

Majoritatea celor care caută frigidere sunt de obicei studenți care s-au mutat recent în cămin. În ceea ce privește mobilierul, în ciuda faptului că totul este pus pe tavă, gratuit, clujenii au și pretenții la model sau la culoare.

„Doresc un dulap cu o parte rafturi și o parte care are bară pentru haine”, a scris o clujeancă pe unul dintre grupurile de donații. 

Printre doritori sunt și oameni preocupați de cultură, astfel că este destul de mare cererea pentru cărți de literatură, indiferent că este vorba de autori români sau străini, dar și pentru pick-up-uri și discuri de vinyl. 
Clujenii par să fie foarte inventivi și în ceea ce privește lucrurile pe care preferă să le doneze în loc să le arunce, astfel că oferă cadou orice lucru de care nu mai au nevoie, chiar și peruci, lemne de foc sau prize. 

„Donez prize funcționale, albe, folosite doar câteva luni”, notează un membru al grupului „Lucruri gratuite Cluj-Napoca”. 

Membrii grupurilor care și-au pus termopane la case își donează geamurile. În general, condițiile sunt ca doritorii să ajungă cât mai repede și să aibă cu ce să le ducă, să îi scape pe proprietari de o grijă. 

geamuri
Și serviciile sunt căutate sau oferite cu regularitate pe rețelele de socializare. Astfel că viitorii stomatologi se ocupă de carii în mod gratuit, pentru a avea șansa de a face practică, iar oamenii, ca să nu lase o grămadă de bani în cabinele dentiștilor, le acceptă cu drag ofertele.

„Bună ziua, sunt student la stomatologie în anul 5 și ofer servicii stomatologice gratuite (carii, obturații, extracții etc), numai pentru persoane serioase!”, scria un tânăr student. 

Tot în această categorie se află și persoanele care urmează cursuri de coafor care oferă o gamă variată de servicii: de la tuns, la vopsit sau șuvițe. Nici tinerele care urmează cursuri de make-up și au nevoie de modele nu se lasă mai prejos, oferindu-și și ele serviciile gratuit. 
Și artiștii tatuatori care se află la început de drum îi așteaptă pe clujeni să le facă tatuaje moca. 
Animalele sunt și ele postate pe grupurile cu lucruri gratuite, astfel că cei care sunt în căutarea unui animal de companie, pot să aleagă între pisici, câini, porcușori de guineea sau chiar peștișori. 
Odată cu venirea căldurii, clujenii se gândesc și la zilele călduroase care ar putea să fie petrecute într-un mod mai confortabil.

„Donează cineva o umbrelă de plajă și un șezlong/pat pliant?”, a postat o tânără. Din păcate, nimeni nu a avut să îi ofere ce căuta. 

Desigur, acestea sunt doar câteva exemple de lucruri pe care clujenii le cer sau le oferă. Pe grupurile de donații obiectele sunt extrem de variate, de la colecții de șervețele până la țiglele de pe casă. Se găsește orice pentru oricine, la doar câteva click-uri distanță. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *