In vizor

Felix Marcu, ținut cu dinții de un consilier prezidențial la conducerea Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca

Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca, sub conducerea managerului său, Felix Marcu, parcă este blestemat, în condițiile în care se confruntă cu numeroase probleme, iar opinia publică a aflat, de curând, că prin instituție mai regăsim și prieteni de-a stimabilului domn, cum ar fi Elena Rusu. 

Scandalurile se țin lanț de MNIT, de când Felix Marcu este managerul instituției, ceea ce pune într-o lumină negativă muzeul. Chiar dacă liberalii vor să se distanțeze de el, procesul de-al scoate din joc  bate pasul pe loc, fiind mai complex decât ne-am fi imaginat.

Potrivit surselor noastre, în ciuda dorinței PNL de a scăpa de managerul MNIT, situația se complică deoarece este implicat un consilier prezidențial al lui Iohannis. Se pare că președintele României și-ar fi pus un om de încredere, consilierul prezidențial de la Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale, Sergiu Nistor, să acționeze în sprijinul lui Felix Marcu. Nistor a fost numit în funcție încă din 2015 și pare să fie singurul element de susținere pentru Marcu în acest moment delicat pentru el.

Scandalurile au adus instituția în pragul unei crize de imagine, iar presiunea asupra lui Felix Marcu de a demisiona a crescut considerabil

Mai mult, este de la sine înțeles că această intervenție indirectă, potrivit surselor noastre, aduce o nuanță interesantă acestui tablou gri. Rămâne să vedem cum va evolua situația la muzeu și în ce măsură presiunile politice vor influența destinația viitoare a lui Felix Marcu. Oricare ar fi rezultatul, acest episod continuu de scandaluri subliniază

Să ne amintim că de curând, o situație a stârnit iar nemulțumirea comunității clujene, cu privire la lansarea unui catalog al unei expoziții care, deși anunțată, încă nu există.

Catalogul ar trebui să coincidă cu redeschiderea Colecției de Istoria Farmaciei, sub denumirea de Muzeul Farmaciei, într-un spațiu renovat și modernizat. Recepția lucrărilor a avut loc în luna martie a anului 2023, iar conducerea MNIT a promis o prezentare publică în luna iunie a aceluiași an. Cu toate acestea, luna iunie a adus doar o amânare neașteptată, justificată în mod neclar prin lucrări arheologice presupuse sau, uneori, prin inundații repetate în zona expozițională de la demisol.

Cu toate că lumea culturală clujeană a așteptat cu nerăbdare deschiderea programată inițial pentru luna iunie, aceasta nu s-a materializat. Managerul Felix Marcu a anunțat că, din cauza unor lucrări arheologice neprevăzute, deschiderea va fi amânată pentru septembrie sau octombrie. Cu toate acestea, aceste termene au trecut fără nicio explicație suplimentară sau comunicare oficială către public.

O atenție deosebită trebuie acordată și echipei care a lucrat la catalogul expoziției, care acum se găsește într-o postură jenantă. Catalogul a fost pregătit, dar expoziția promisă încă nu a fost realizată.

Cele patru minuni ale lui Felix Marcu 

Cu toate că în unele țări, expozițiile muzeale pot fi afectate de diverse probleme tehnice sau întârzieri neprevăzute, este responsabilitatea conducerii MNIT să comunice clar și transparent cu publicul. Țineți bine minte cuvântul transparent, da? Că nu se prea găsește acest lucru în marea „oală” de conducere a lui Felix.

Este de la sine înțeles că întârzierile repetate și explicațiile vagi nu fac decât să submineze încrederea în managementul instituției și să aducă prejudicii imaginii culturale a orașului. Dacă acum se deschide Lapidariul, apoi se închide imediat, ce mesaj transmiți în societate? Omul, a doua oară, nu mai vine să vadă nici un muzeu, preferând să se distreze la Mall, singurul loc de „cultură”, mai nou, din oraș.

V-ați gândit vreodată că sunteți străin și veniți în Cluj să vizitați ceva muzee? Care ar fi acelea? Așa-i că te pune pe gânduri puțin și nu știi sigur care este deschis și care este închis?

Dar nu este problemă, în acest caz Felix Marcu te poate trimite la Craiova, la Teatru că de ce nu, având pe cineva de acolo, și nu oricine, ci pe Elena Rusu care este director la teatrul din Craiova și se ocupă și de Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Cum reușește doamna Rusu să îndeplinească în mod eficient două funcții cu normă întreagă, fiecare într-o altă locație?

Mai mult, conform statutului și fișei postului, activitatea în funcțiile de conducere ar trebui să se desfășoare în opt ore, ceea ce sugerează că doamna Rusu depune un efort susținut de 16 ore de muncă zilnic. Întrebarea firească se ridică în legătură cu posibilitatea ca această dublă responsabilitate să fie o strategie menită să ofere doamnei Rusu un post confortabil și, implicit, să-i aducă venituri mai substanțiale.

În fața acestei întrebări, Felix Marcu a răspuns cu jumătate de voce, precizând că a colaborat anterior cu doamna Rusu și că aceasta a oferit sprijin și altor instituții subordonate Ministerului Culturii. Astfel, se desprinde ideea că abilitățile și experiența doamnei Rusu o recomandă pentru îndeplinirea eficientă a mai multor sarcini, chiar dacă ambele locuri de muncă sunt la 400 de kilometri distanță.

Haideți să vedem cine este cu adevărat managerul de la MNIT

Pentru o mai bună înțelegere am decis să vă prezentăm puțin câteva cuvinte despre Felix Marcu și cum o duce el, așa, ca manager la MNIT din Cluj-Napoca. Potrivit declarației de avere din 2023, stimabilul domn, eruditul Felix, deține trei terenuri în intravilan în Florești și o casă de locuit tot în Florești. De asemenea, Felix a trecut la bunuri mobile un BMW 520D și un Suzuky Jimny.

La active financiare, el a trecut două conturi la ING, unul de 7400 de lei și unul de aproape 93.000 de lei. Trecând o „geană” și peste venituri, Felix Marcu câștigă undeva la peste 120.000 de lei fiind manager la MNIT. De asemenea, mai primește ceva mărunțiș de la UBB, aproape 1500 de lei, fiind cadru didactic.

La venituri din alte surse, se pare că Felix Marcu este „abonat” să fie membru în comisie, mai exact la Consiliul Județean Cluj, de unde primește 6065 de lei, la Consiliul Județean Timiș, de unde se mulțumește cu infima sumă anuală de 1095 de lei, de la Consiliul Județean Arad (2190 de lei), Consiliul Județean Bistrița-Năsăud (3370 de lei) și Ministerul Culturii (1494 de lei). Oare să nu fie alți specialiști în acele județe care să fie membri? La această întrebare, pentru moment, nu avem răspuns.

Una peste alta, Felix Marcu și-a cam dat cu stângul în dreptul, iar acum, când spui MNIT, parcă ai un gust amar, având în vedere că muzeul nu este administrat cum trebuie, iar lucrurile nu par să se schimbe. Totul a început cu problema Lapidariului, continuând cu oferirea pe o „farfurie de aur” unui post doamnei Elena Rusu care se află la sute de kilometri de muzeu și încheindu-se cu lacătul pe  Muzeul Farmaciei. Cu așa conducere, sincer, nu mai avem nevoie de minuni.

SURSA: Gazeta de Cluj