Din oras

Fecale și deșeuri pe fonduri europene! Zona din jurul Turnului Pompierilor, un focar de infecție de ani de zile

Scris de 320

De ani de zile, în zona străzii Tipografiei, una semicentrală, clujenii au parte de fecale și de deșeuri pe fonduri europene! Reabilitarea Turnului Pompierilor a deschis pe această stradă un șantier interminabil, un focar de infecție pentru că pe lângă împrejmuirile de șantier clujenii certați cu legea și cu bunul-simț își aruncă toate acareturile și își fac frecvent nevoile fiziologice.

De fiecare dată când Ziar de Cluj a sesizat buda ad-hoc de pe treptele unei case de pe Tipografiei, autoritățile au luat măsuri și rahatul a fost spălat. Degeaba însă, fiindcă, după câteva zile, strada puțea din nou a veceu turcesc.

Din 13 noiembrie 2018, de când a fost semnat inițial contractul pentru acest șantier, au trecut 3 ani și jumătate, iar Primăria ”smart” nu a reușit să monteze măcar o cameră video sau un polițist local care să depisteze clujenii care suferă în zonă de incontinență fecalo-urinară. Așa că acum, în lunile de vară, muștele trăiesc pe Tipografiei „cea mai bună calitate a vieții”, în timp ce trecătorii se țin de nas.

Și asta nu e tot! Mai nou, în preajma șantierului începe să se dezvolte și un depozit ilegal de mobilă și de moloz:

Că nu poți prinde, ca polițist local, făptuitorul defecației pe spațiul public cu pantalonii-n vine, înțelegem. Dar că nu îl poți prinde pe cel care aruncă în zonă ditamai canapeaua nu mai e de înțeles. Mai ales că, pe aceeași stradă, în partea modernizată dinspre Regele Ferdinand, sunt ridicate și amendate la greu mașinile parcate neregulamentar. Care e diferența dintre cel care parchează neregulamentar o mașină, un rahat sau o canapea și de ce unul este amendat, iar celălalt nu?

Istoria unei reabilitări cu parfum de Cluj

În septembrie 2021, Primăria Cluj-Napoca a reziliat contractul de reabilitare al Turnului Pompierilor cu constructorul Research Consorzio Stabile Societate Consortile ARL, care realizase numai 70% din lucrări, cu multă lentoare și cu mare întârziere.

Contractul a fost semnat în 13 noiembrie 2018, iar termenul inițial de finalizare a lucrărilor era fixat pentru decembrie 2020.

În noiembrie 2021, 3 firme și subcontractanții lor au depus oferte în cadrul licitației de finalizare a lucrărilor nefinalizate de la Turnul Pompierilor. În luna decembrie a anului trecut, viceprimarul Dan Tarcea a anunțat la radio câștigătorii: Decorint – leader; Valcris Ascensoare Comerț, Timbermatrix, Skyline Engineering – subcontractanți.

Efectuarea restului de 30%, rămas neterminat de prima firmă, va mai scoate de la buget încă circa 4 milioane de lei, iar șantierul urma a mai dura încă 8 luni. Într-o primă etapă, lucrările neterminate au fost conservate, „premergător perioadei de timp friguros”. „Premergător perioadei de timp friguros”, odată cu lucrările, au fost conservate și mizeriile de pe șantierul care a devenit, în timp, o ghenă de gunoi. La buda publică de lângă șantier, de pe strada Tipografiei, chiar și fecalele au fost conservate, prin acoperirea lor cu rumeguș.

În primăvara acestui an, lucrările au fost reluate, de noua asociere de firme câștigătoare. Potrivit panoului de șantier, muncitorii s-au reapucat de treabă în 14 aprilie, urmând a finaliza lucrările în 14 noiembrie.

Nu numai lucrările au fost reluate la Turnul Pompierilor, ci și buda publică din zonă, care a ieșit din conservare cu un iz puternic de fecale.

Din 13 noiembrie 2018, de când a fost semnat inițial contractul pentru acest șantier, până în 14 noiembrie 2022, când șantierul ar trebui să fie finalizat, sunt 4 ani de zile. Ani în care, în buricul târgului, a puțit și pute, pe fonduri europene, fiindcă implementarea acestui proiect este realizată prin Programul Operațional Regional 2014-2020.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Politica
  Kelemen Hunor: ”Ne-am vândut țara!” Motivul pentru care Ungaria are prețuri mai mici la combustibil: ”Noi nu mai controlăm ceea ce înseamnă industrie petrolieră”
 • Acum 9 hours In vizor
  VIDEO – Locuitorii din Petreștii de Jos reclamă că apa le spală drumurile și le inundă curțile din cauza lucrărilor neexecutate din 2009 de la Autostrada Transilvania
 • Acum 9 hours Politica
  SE SCHIMBĂ REPERE POLITICE ÎN TOATĂ ȚARA: Camelia Sălcudean a demisionat din funcția de președintă a USR PLUS Cluj, cică ”dezamăgită” de partid
 • Acum 10 hours Din oras
  Un clujean cere prin bugetarea participativă „transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local”
 • Acum 11 hours Justitie
  Un bărbat din Câmpia Turzii a fost ridicat de mascați. Acesta este un client al pușcăriilor și are la activ și o evadare din arest
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Cluj-Napoca este “primul oraș care” are un festival comunitar organizat de propriul ghetou
 • Acum 12 hours Justitie
  Fostul judecător CCR, Daniel Morar, nu are o părere prea bună despre pregătirea profesională a actualilor judecători ai Curţii: “Problema este pregătirea profesională. Nu te duci acolo să înveți dreptul”
 • Acum 12 hours Vocea ta
  Primarul Emil Boc anunță 90 de noi locuri disponibile în creșe, părinții clujeni îi răspund: „Foarte bine, dar nu e suficient!”
 • Acum 13 hours In vizor
  Investigaţie desfăşurată cu sprijinul poliţiştilor din Cluj: Percheziții de amploare în România și Austria
 • Acum 13 hours Eveniment
  ŞI NICI N-AU ÎNCEPUT ELECTRIC CASTLE ŞI UNTOLD: Clujean drogat la volan “pentru de dimineaţă”
 • Acum 14 hours General
  Că tot are 1200 de angajaţi, plătiţi regeşte, municipalitatea mai angajează doi consilieri cu un salariu de 7.000 de lei brut, fiecare. O bucătăreasă câştigă aproape 6000 de lei
 • Acum 14 hours In vizor
  ÎN TIMP CE STATUL ROMÂN ÎŞI DISTRUGE PROPRIUL ÎNVĂŢĂMÂNT, Guvernul Ungariei anunță că a creat în Transilvania o structură completă de învăţământ în limba maghiară, de la creșă la universitate
 • Acum 14 hours Editorial
  Manichiuristele, aceste “hidden billionaires” ale ANAF
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE