Sanatate

Febra galbena

Scris de 152

Aceasta boala infectioasa e cauzata de virusul amaril. Ea se manifesta prin afectarea grava a ficatului (hepatita), deseori letala.

 

Febra galbena bantuie in Africa Centrala, cat si in America tropicala (Amazonia) si in America de Sud.
Contaminarea. Virusul febrei galbene e gazduit, in mod normal, de maimute, pe care insa nu le imbolnaveste. In regiunile cu paduri, diverse specii de tantari (Haemagogus, Aedes africanus si Ades simpsoni) pot transmite afectiunea de la maimute la om (febra de jungla).

 

In zonele urbane, transmiterea bolii (febra citadina) se face de la individ la individ prin intermediul unei alte specii de tantari (Aedes aegypti). In mod curios, desi aceasta specie de tantar e larg raspandita in Asia tropicala si in Oceania, niciodata nu a fost vreun caz de febra galbena in aceste regiuni.

 

Simptome. Dupa o incubatie de 3-6 zile, infectia se manifesta prin febra ridicata care se instaleaza brusc, printr-o congestie a fetei care capata un aspect buhait si prin dureri abdominale si musculare. Boala poate regresa in mod spontan intr-un interval de 3-4 zile. In acest caz nu lasa nici o sechela si confera o protectie de lunga durata similara unei vaccinari.

 

Dar la fel de bine boala se poate agrava. In acest caz se produce o stare de soc cu o scadere a temperaturii sub 36,8° C (hipotermie), ingalbenirea pielii si a mucoaselor (icter) si apar varsaturi cu sange. Se poate constata o diminuare a formarii urinei (oligurie) sau chiar o oprire completa (anurie) si un nivel anormal de crescut al proteinelor in urina (proteinurie), usor de constatat prin inmuierea unor bandelete cu reactiv in urina.

 

Aceste semne traduc o afectare grava a rinichilor si a ficatului. Dupa o faza de agitatie intens insotita de delir pot urma coma si moartea.

 

Diagnosticul si tratamentul. Diagnosticul e confirmat prin testarea prezentei in sange a anticorpilor directionati impotriva virusului amaril, anticorpi a caror formare e determinate de existenta microbului in organism (test seriologic).
Nu exista nici un medicament eficace impotriva virusului. Singurul tratament consta in corectarea diverselor tulburari generate de infectie: reidratarea si transfuzii pentru compensarea pierderilor de apa si sange, dializa pentru a suplini functia rinichilor. In ciuda acestui tratament evolutia bolii poate fi fatala: aproximativ 1 bolnav din 10 moare.

 

Vaccinul. Vaccinarea este singura metoda de protectie eficace contra febrei galbene. Ea este necesara pentru a intra in unele tari unde boala face ravagii, in virtutea reglementarilor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii). Intr-adevar este indisolubila inaintea oricarei calatorii in Africa si America intertropicala si chiar in tarile unde certificatul de vaccinari nu e solicitat. Acest vaccin nu poate fi administrat decat intr-un centru acreditat de OMS si trebuie consemnat pe un certificat international de vaccinari. In cazul contraindicatiilor (persoane alergice la albus de ou sau cele al caror sistem imunitar e slabit, femei insarcinate, copii foarte mici), medicul intocmeste un certificat in care precizeaza din ce cauza persoana respectiva nu a fost vaccinata.

 

Vaccinul ofera protectie pentru o perioada de cel putin 10 ani. In cazul primei vaccinari, aceasta trebuie efectuata cu cel putin 10 zile inaintea plecarii.ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours In vizor
  Însuși El, Excelența Sa, Emil Boc, în Marea Înțelepciunea Sa s-a gândit că e frumos să se apuce de modernizări și să pună la pământ statuia lui Iuliu Maniu, fix cu câteva zile înainte de comemorarea a 70 de ani de la moartea sa în închisoarea de la Sighet
 • Acum 10 hours PORTRET
  DACĂ ȘI NEA’ CEAȘCĂ TĂIA ACCESUL GRATUIT LA ÎNVĂȚĂMÂNT (care e înscris și acum în Constituție), mai ajungea Dîncu din Runcu Salvei să se joace de-a politicianul? Vicepreședintele PSD susține privatizarea învățământului preuniversitar
 • Acum 10 hours Din oras
  Cu lucrările nerecepționate, dar trecut ca reușită a măreței administrații ”Bociene”, Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, intră în renovare
 • Acum 16 hours Din oras
  Viral pe Tik Tok: O cămilă paște-n Cluj
 • Acum 16 hours Din oras
  URMEAZĂ STAȚIA OSĂ METROUL, PRELUNGIREA LICITAȚIEI cu încă o lună
 • Acum 16 hours In vizor
  NOROI ARENA. Jucătorii Rapidului: ”Un teren jalnic. Aveam noroi până la genunchi”. ”U” Cluj, o remiză jalnică
 • Acum 18 hours FOTOGRAFILA
  ”Strâmtoratul” buget al Clujului își permite aruncarea banilor pe apa Someșului navigabil
 • Acum 1 day Editorial
  Prostoii visează la anticipate. Din 1991 aud cuvântul acesta, dar n-am participat decât la ”anticipăpate”. Care ar fi șansele?
 • Acum 1 day Din oras
  BRAVO, EMIL BOC, PARTIDUL COMUNIST ROMÂN ÎȚI MULȚUMEȘTE: Statuia lui Maniu, dată jos cu excavatorul. Finanţatorul statuii, academicianul Emil Borzo: ”Sunt şocat”
 • Acum 1 day Straineze
  SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”
 • Acum 2 days General
  10 ani cu Ziar de Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu anunță politica fiscală a PSD: Companiile mari să plătească la fel ca și micile companii un impozit de cel puțin 1% din cifra de afaceri. Impozitul pe dividende e prea mic față de Germania
 • Acum 2 days Din oras
  “Încă o mizerie marca prof. Ștefan Florian” – un neurochirurg din generatia noua il face praf pe “vedeta” Spitalului Transilvania, detinuta de Abu Arif Khaled. Florian, ratatul moral al medicinei clujene
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE