Sanatate

Febra galbena

Aceasta boala infectioasa e cauzata de virusul amaril. Ea se manifesta prin afectarea grava a ficatului (hepatita), deseori letala.

 

Febra galbena bantuie in Africa Centrala, cat si in America tropicala (Amazonia) si in America de Sud.
Contaminarea. Virusul febrei galbene e gazduit, in mod normal, de maimute, pe care insa nu le imbolnaveste. In regiunile cu paduri, diverse specii de tantari (Haemagogus, Aedes africanus si Ades simpsoni) pot transmite afectiunea de la maimute la om (febra de jungla).

 

In zonele urbane, transmiterea bolii (febra citadina) se face de la individ la individ prin intermediul unei alte specii de tantari (Aedes aegypti). In mod curios, desi aceasta specie de tantar e larg raspandita in Asia tropicala si in Oceania, niciodata nu a fost vreun caz de febra galbena in aceste regiuni.

 

Simptome. Dupa o incubatie de 3-6 zile, infectia se manifesta prin febra ridicata care se instaleaza brusc, printr-o congestie a fetei care capata un aspect buhait si prin dureri abdominale si musculare. Boala poate regresa in mod spontan intr-un interval de 3-4 zile. In acest caz nu lasa nici o sechela si confera o protectie de lunga durata similara unei vaccinari.

 

Dar la fel de bine boala se poate agrava. In acest caz se produce o stare de soc cu o scadere a temperaturii sub 36,8° C (hipotermie), ingalbenirea pielii si a mucoaselor (icter) si apar varsaturi cu sange. Se poate constata o diminuare a formarii urinei (oligurie) sau chiar o oprire completa (anurie) si un nivel anormal de crescut al proteinelor in urina (proteinurie), usor de constatat prin inmuierea unor bandelete cu reactiv in urina.

 

Aceste semne traduc o afectare grava a rinichilor si a ficatului. Dupa o faza de agitatie intens insotita de delir pot urma coma si moartea.

 

Diagnosticul si tratamentul. Diagnosticul e confirmat prin testarea prezentei in sange a anticorpilor directionati impotriva virusului amaril, anticorpi a caror formare e determinate de existenta microbului in organism (test seriologic).
Nu exista nici un medicament eficace impotriva virusului. Singurul tratament consta in corectarea diverselor tulburari generate de infectie: reidratarea si transfuzii pentru compensarea pierderilor de apa si sange, dializa pentru a suplini functia rinichilor. In ciuda acestui tratament evolutia bolii poate fi fatala: aproximativ 1 bolnav din 10 moare.

 

Vaccinul. Vaccinarea este singura metoda de protectie eficace contra febrei galbene. Ea este necesara pentru a intra in unele tari unde boala face ravagii, in virtutea reglementarilor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii). Intr-adevar este indisolubila inaintea oricarei calatorii in Africa si America intertropicala si chiar in tarile unde certificatul de vaccinari nu e solicitat. Acest vaccin nu poate fi administrat decat intr-un centru acreditat de OMS si trebuie consemnat pe un certificat international de vaccinari. In cazul contraindicatiilor (persoane alergice la albus de ou sau cele al caror sistem imunitar e slabit, femei insarcinate, copii foarte mici), medicul intocmeste un certificat in care precizeaza din ce cauza persoana respectiva nu a fost vaccinata.

 

Vaccinul ofera protectie pentru o perioada de cel putin 10 ani. In cazul primei vaccinari, aceasta trebuie efectuata cu cel putin 10 zile inaintea plecarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *