Din oras

Fata in fata – cel mai tanar si cel mai varstnic edil al Clujului: Locul primarului e printre oameni

Unul are de partea lui experienta si intelepciunea varstei. Celalalt e manat de entuziasmul si energia tineretii. Ambii sunt responsabili de bunastarea unei intregi comunitati. Este vorba de cel mai varstnic si cel mai tanar primar al judetului Cluj. Ziar de Cluj va arata cum vad cei doi edili, la o diferenta de 40 de ani, atributiile pe care le au, responsabilitatea si datoria fata de comunitate, precum si relatia cu Consiliul Local.

Pavel Goron este cel mai varstnic primar al judetului. Nascut in 1942 se afla la cel de al treilea mandat in calitate de primar al comunei Mica. Ca orientare politica este liberal. De profesie medic veterinar acesta a lasat cu regret profesia de medic si s-a dedicat celei de primar in urma cu mai bine de 12 ani.

Radu Florin Abrudan este un tanar energic care a reusit sa acceada in administratie ca viceprimar in urma cu 6 ani. Dupa 4 ani de administratie din fotoliul de viceprimar, pe motiv ca alianta din care facea parte dorea sustinerea la alegeri a primarului aflat in functie, si-a luat inima in dinti si a candidat la doar 28 de ani pentru cea mai inalta functie din comuna Ciucea. Absolvent al Facultatii de Silvicultura de la USAMV, Florin Abrudan a urmat mai apoi cursurile Facultatii de Administratie Publica din cadul UBB.

In opinia lui Pavel Goron administratia publica are o problema legata de modul de finantare. Acesta considera ca modul in care se fac alocarile de fonduri catre primarii nu este echitabil si de cele mai multe ori sunt avantajati primarii al carui partid se afla la guvernare. Totodata, Goron considera ca blocarea proiectelor de la nivel central afecteaza dezvoltarea comunitatilor rurale.

“O foarte mare problema o intalnim la comunele unde nu exista surse de venit in afara impozitarii locuitorilor si a banilor primiti de la centru, din sumele defalcate. O treaba gresita, pentru ca nu se tine seama de codul fiscal, astfel incat sa fie impartiti banii in functie de suprafata, numarul populatiei si de incasarea impozitului in formula din codul fiscal. Faptul ca sunt proiecte blocate la Bucuresti de ani buni este o pierdere pentru comunitatea in care traim. Daca nu esti de aceeasi culoare politica cu cei aflati al guvernare stai si astepti mult si bine sa iti fie finantate proiectele”, a afirmat Pavel Goron.

De cealalta parte a judetului, Florin Abrudan este de parere ca in administratia publica trebuie un suflu nou prin incercarea de a atrage tineri bine pregatiti care sa faca proiecte si care sa se implice in comunitate.

“Administratia publica locala are in componenta ei multi oameni care nu sunt suficient de pregatiti. Sunt oameni care detin functii, fara a se tine seama de competenta lor,  doar pentru ca s-au facut angajari in diferite institutii si pe ideea ca la urmatorul mandat cand candideaza  acel primar, persoana respectiva face parte dintr-o familie influenta sau cu multi membri in familie si conteaza pentru el ca si primar sa aiba voturile acestora. Cred ca primarii ar trebui sa incerce sa isi aduca in jurul lor oameni tineri, oameni care au studii superioare si care sunt dornici sa invete. In administratie trebuie oameni care care nu sunt plictisiti. Din pacate in mediul rural, sunt foarte multi care se implica in politica, ajung consilieri si ei chiar nu au nici o treaba cu administratia ”, a afirmat Florin Abrudan.

Cei doi primari, in ciuda diferentei de varsta, vad la fel modul in care edilul sef ar trebui sa conduca o comuna si felul in care se implica acesta in viata sociala.

“Primarul este cel care gospodareste un buget. Daca ai buget si tii la bani, pentru ca trebuie sa fii mana de fier, sa nu dai cu bani in stanga in dreapta, trebuie cheltuiti cu chibzuiala, asa cum face orice om cu banii lui. Nu trebuie sa fie arogant. Trebuie sa coboare printre oameni si sa asculte toate parerile de la badea Ion pana la cel mai instarit din sat pentru ca fiercare are ceva sa spuna. Trebuie sa stie sa sculte si sa fie aproape de oameni”, a declarat Goron.

“Primarul trebuie sa rezolve problemele cetateanului, sa ii asculte si sa se intalneasca cu cei care l-au votat, nu doar in campanie, ci si cand le finalizeaza o investitie sau o lucrare in comuna. Primarul este cel care ii reprezinta la nivel judetean si national si trebuie sa umble pentru a atrage fonduri pentru comuna pe care o conduce”, spune si Florin Abrudan.

Pavel Goron, la cei 72 de ani, considera ca pentru functia de primar vor fi intotdeauna avantajati candidatii care au partidul la guvernare.

“Nu trebuie sa conteze culoarea politica cand e vorba de proiecte pentru comunitate. Toti trebuie sa beneficiem de alocari de fonduri conform legii, nu a culorii politice. Toti trebuie sa fie egali. Partidele aflate la guvernare ar trebui sa termine odata pentru totdeauna cu sustinerea primarilor care au aceeasi culoare politica. A discrimina un primar pentru ca e de la alt partid, in opinia mea, nu e corect’, a afirmat Pavel Goron.

Florin Abrudan la cei 30 de ani considera ca pentru mediul rural partidul nu conteaza in campania electorala, pentru ca oamenii nu vor tine cont de directivele de partid.

“Partidul nu face nici doi bani pentru cel care candideaza la primarie. Cand am candidat la primarie, alianta din care faceam parte a considerat ca e de bun augur sa il sustina pe primarul aflat in functie. Din aceasta cauza am demisionat din PNL si am candidat din partea PDL-ului. Pe valul USL, Moldovan a castigat cu 54%  din primul tur. Pentru cel care candideaza la  functia de primar conteaza in proportie de 80% omul si 20% echipa care face parte dintr-un partid”, a declarat Florin Abrudan.

Primarul comunei Ciucea considera ca sunt multi primari  carora le este frica sa ia decizii, prin urmare pentru orice actiune pe care o fac initiaza proiecte de hotarari pe care le supun votului Consiliului Local.

“Relatia dintre Consiliul Local si primar e foarte importanta. Schimbarea majoritatii intr-un consiliu poate sa duca la blocarea proiectelor. Negocierea si argumentarea proiectelor in fata consilierilor este foarte importanta. Sunt foarte multi  primari carora le e frica de raspundere. La orice vor ei sa faca dau hotarari de consiliu ca sa se absolve ei de vina si daca exista probleme ulterior sa spuna ca “ nu eu, ci consiliul local e de vina”, afirma cel mai tanar primar al judetului.

Primarul Goron se sfatuieste in tot ceea ce face cu consilierii locali astfel incat sa ii responabilizeze pe acestia ca prin votul lor sa fie mai aproape de comunitate.

“Cand propui un proiect, sa treaca, sa fie acceptat de toti, pentru ca alta-i cand judeca toti, alta-i cand judeca numai unul. Consilierii locali trebuie sa se gandeasca si ei la comunitate si sa nu voteze cu ciuda. Trebuie sa mearga mana in mana”, a delcarat Pavel Goron.

In opinia tanarului primar de la Ciucea, alegatorii din ziua de azi nu mai pot fi reprezentati la nivel de primarii de persoane care au trecut de 65 de ani. Motivarea lui Florin Abrudan in aceasta problema e ca un primar trebuie sa alerge sa faca deplasari la Consiliul Judetean, la Prefectura, la Bucuresti ori de cate ori este nevoie si pentru asta e nevoie de multa energie.

“Pentru tinerii din ziua de azi, cu tot respectul, un primar la 65 de ani sa le fie primar, nu e ok. Nu mai au aceeasi dragoste de a munci si forta de a alerga de dimineata pana seara tarziu pentru a face proiecte. Tineretea isi spune cuvantul, iar rezultatele se pot vedea de la an la an intre comunele unde sunt primari mai varstnici si unde sunt primari tineri,” afirmat Florin Abrudan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *