In vizor

Fascinanta Românie! În timp ce oamenii mor „deratizați”, urșii agonizează 18 ore pe autostradă, artiștii învârt zeci de milioane de euro cu ajutorul Credidam

România este o țară a extremelor. O țară unde mai mulți oameni (inclusiv copii) au murit în urma unei deratizări la Timișoara, țara unde un urs a agonizat pe autostradă timp de 18 ore, cu labele rupte. Țara unde aproape 14.000 de artiști afiliați Credidam cântă și ne încântă, pentru sume absolut fabuloase.

Că se mai ceartă între ei pentru bani, că sunt plătiți din banii voștri, se poate discuta o săptămână. Totuși, ce este Credidam? Vă explicăm imediat. Vă garantăm că 90% dintre oamenii din România nu au auzit în viața lor de această asociație.

Romanii (nu românii) știau una și bună: „panem et circenses”. Adică „pâine și circ”. Oricât de sărac ar fi omul, dă-i circ și uită de greutăți. Așadar, să nu ne mirăm când artiști ca Ștefan Bănică Jr, Delia, Andra, Smiley, Voltaj încasează undeva la 300.000 – 500.000 de euro pe an doar pentru concerte. Bravo lor, n-avem ce spune. Doar că, să nu uităm că mare parte din această felie de pizza le este oferită de tavă de către administrațiile locale din toate orașele țării, pentru clasicele concerte organizate cu ocazia bâlciurilor denumite „ziua orașului”. Nu mai intrăm în detalii despre modul în care sunt plătiți artiștii pentru melodiile difuzate la radio (pe acest subiect, cu altă ocazie). 

Chiar și așa, omul de rând vede artistul, dar nu știe ce e în spatele lui. Iar în spatele artistului, oricare ar fi el, se află (printre alții) Credidam. 

Ce este Credidam? Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți, e o asociaţie non-profit înfiinţată în 1996. Scopul asociaţiei este de a colecta şi repartiza banii cuveniţi artiştilor interpreţi români şi străini, bani proveniţi din difuzarea înregistrărilor comerciale de către posturile de radio şi TV, operatorii de cablu, cinematografe, restaurante, hoteluri, baruri, discoteci, organizatori de evenimente artistice etc. Așadar, un fel de impresari. Te ajută Credidam, pentru un comision „micuț” de 10%. 

Poate ați auzit de ei de când cu celebra taxă-radio (nedorită de nimeni în anul 2019). Cândva, prin 2016, înainte ca taxa-radio să fie istorie (deși în prezent există firme care primesc solicitări scrise să plătească această taxă) cei de la Credidam făceau un lobby destul de agresiv pentru păstrarea ei. Din fericire, nu a mai fost cazul. Pentru că nu poți obliga un om modern, în anul 2019, să susțină obligatoriu umbre ale secolului trecut precum radio-ul sau TVR-ul.

Poate ați mai auzit de ei în 2017, când făceau o campanie denumită “Internet echitabil pentru artişti”. Săracii artiști, care își cereau drepturile și voiau să mănânce puțin și de la masa Facebook, Instagram sau Youtube (referitor la încasările pe care le fac aceste platforme pe spatele artiștilor). 

Poate ați auzit de ei în 2018, când artistul Cuzin Toma, faimos pentru rolul lui Firicel din serialul „Las Fierbinți” de pe PRO TV, îi acuza pe cei de la Credidam că nu l-au plătit corespunzător. Mai mult, deși a fost exclus din Credidam, cei de acolo au continuat să colecteze bani în numele actorului, susține Toma, conform Adevărul. 

„Într-adevăr, eu nu mai sunt membru CREDIDAM, dar asta de trei ani. Ce vreau să se înţeleagă este că deşi m-a dat afară, CREDIDAM tot îmi colectează bani. OK, m-ai dat afară, dar de ce îmi mai colectezi banii? Indiferent că eşti sau nu membru, CREDIDAM tot colectează, dar nu îi repartizează, asta e marea problemă. Eu ani de zile le-am bătut la uşă şi i-am rugat să-mi arate o formulă de calcul şi ei m-au dat afară. Indiferent de cât de agresiv am fost la un moment, au fost ani în care am mers cu vorba bună, iar când le-am cerut formula de calcul, ei au chemat poliţia”, declara actorul în acel moment pentru sursa citată. Cum spuneam, o altă Românie, cu probleme cel puțin bizare. 

Cifrele Credidam: înființat în 1996, de la sub 100 de membri a ajuns la 14.000 în 2019. Comisionul luat artiștilor e de aproximativ 10%. Reprezintă peste 1 milion de artiști internaționali, inclusiv Inna sau Celine Dion, Madonna, Iron Maiden. 

15 inspectori în țară, cei responsabili pe județele Alba, Sălaj, Maramureș, Mureș și Cluj sunt Viorel Feldrihan și Tiberiu Pop.

Artiștii clujeni Andra, Voltaj, Fuego sunt în top atunci când vine vorba de câștiguri. În 2018, Andra și Voltaj au încasat 300.000 de euro, în timp ce Fuego a strâns 250.000 de euro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *