Politica

FARMECUL CENZURII: Profesorul clujean de sociologie, Magyari Nándor, îndepărtat din Radio România Actualităţi ca urmare a unei înţelegeri dintre UDMR şi PSD

Profesorul clujean de sociologie Magyari Nándor, colaborator al emisiunii în limba maghiară de la Radio Romania Actualități, a fost anunțat luni că instituția publică nu îi înnoiește contractul lunar de colaborare care de data de aproximativ șapte ani. Magyari Nándor, o voce critică la adresa UDMR și PSD, acuză într-o declarație pentru G4Media.ro un act de cenzură la adresa sa.

Darvas Eniko, redactor – șef al Redacției Minorități, a declarat pentru G4Media.ro că motivul îndepărtării lui Magyari Nandor este o presupusă depășire a duratei rubricii: ”Contractul de cesiune a drepturilor de autor al domnului Magyari Nandor a expirat pe data de 23 octombrie 2018 și nu a mai fost reînnoit datorită depășirii repetete a duratei rubricii, prevăzută în contract”.

Magyari Nándor este lector doctor la Departamentul de Sociologie şi Asistenţă Socială în limba maghiară de la UBB Cluj. El a colaborat cu emisiunea în limba maghiară de la Radio România Actualități în ultimii șapte ani, având peste 350 de emisiuni la activ. Magyari Nándor avea o rubrică săptămânală în această emisiune și deseori a criticat politicile UDMR și ale PSD.

”Nu mi-au dat nici o explicație pentru încetarea contractului. Dar mă așteptam la acest lucru, având în vedere ultimele mele emisiuni. Au tradus în limba română ultimele mele patru texte citite la radio și probabil că a existat o legătură”, a spus profesorul de la Universitatea clujeană Babeș – Bolyai.

Într-o postare pe blog intitulată ”Farmecul discret al cenzurii”, profesorul Magyari Nándor denunță decizia ”scandaloasă” a Radio România și deplânge ”cenzura neîncetată” din ultimii ani din presa de limbă maghiară din România, atribuind-o controlului exercitat de fundațiile Fidesz în acest sector.

”Presupun că mulți resimt o bucurie perversă – nici deschiderea de șampanii nu este de neînchipuit în anumite birouri foarte importante – după ce au reușit să învingă criticul cel rău, și după circa 350 de ediții ale Notițelor-radio săptămânale de la Radio București în lb. maghiară, acesta a fost eliminat din schema de emisiuni, dar eu sunt aici, și criticile pe care le-am am spus/am scris sunt mai actuale decât niciodată. Scoaterea mea scandaloasă – scandaloasă fiindcă nu s-a pronunțat nici o obiecție împotrivă, am fost anunțat prin intermediar via telefon, că nu mi-se mai reînnoiește contractul de luna aceasta, că altcineva o va continua pentru … că, și aici s-a încheiat povestea, pentru … că – bineînțeles că a fost de așteptat. Nu sunt singurul pe care au încercat, și încearcă să o facă tăcut cei de la putere, cei care au reușit să captureze societatea maghiară din România, cei care sunt inamicii libertății de gândire, a celor critici, pe care i-ar ostraciza pe vecie. Numai că, izvorând din natura lucrurilor, proiectul lor este greșit, timpul lor este extrem de scurt, se demască și ajung la lada de gunoi a istoriei, în întunericul bordeielor din dosul curții”, a mai scris Magyari Nándor pe blog.

Îndepărtarea lui Magyari Nándor de la Radio România este criticată și de Péter Eckstein-Kovács, fost senator și consilier prezidențial, care a declarat pentru G4Media.ro că este ”un semnal foarte prost de cenzură în urma unei înțelegeri UDMR – PSD”.

Reamintim că tot mai multe publicații de limba maghiară din România au ajuns să fie controlate fie direct de Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, fie de UDMR, care a preluat complet agenda Fidesz. Tot mai puține voci critice la adresa UDMR se găsesc în presa de limba maghiară, iar un sondaj din luna august, citat de agenția oficială maghiară MTI, arăta că maghiarii din România au încetat practic să se mai informeze de la televiziunile în limba română.

În paralel cu decuplarea de presa de limbă română, maghiarii din Transilvania preiau mesajele transmise de guvernul Viktor Orban prin presa de la Budapesta, controlată de mână de fier. Astfel, maghiarii transilvăneni resping imigranţii non-europeni într-o proporţie mai mare decât o face populaţia majoritară română (83% faţă de 59%), şi sunt mai puţin încrezători în Uniunea Europeană, decât majoritatea română (37% faţă de 55%), potrivit MTI.

Fragmente din ultima emisiune a lui Magyari Nándor la Radio România Actualități:

Pe cât de bizară şi de perversă a fost ideea de a se organiza un referendum cu o întrebare neinteligibilă, în care a fost concentrată o problemă inexistentă, tot atât de bizare şi perverse sunt acele declaraţii, prin care se urmăreşte fuga de la răspunderea ulterioară. Iresponsabilitatea politică şi morală se manifestă prin dispariţie din spaţiul public, tăcere (acest act de vitejie este exersat de aproape două zile chiar de către principalul purtător de cuvânt, Liviu Dragnea şi de premierul său, Viorica Dăncilă), muşamalizarea eşecului, până la ideea năstruşnică de „demitere a poporului”, şi la supărarea că îndrăznim să căutăm responsabili.

Din păcate tocmai liderul acelui partid, care este la noi principala filială a Fidesz (partidul de guvernământ în Ungaria n. r.) este cel care se opune până şi ideii ca responsabilii acestui scandal politic şi moral să fie găsiţi şi arătaţi opiniei publice. De aceea nu s-a ferit nici de la a face o declaraţie absurdă: „nu trebuie căutaţi responsabilii eşecului referendumului, mai ales nu trebuie învinovăţiţi oamenii, pentru că poporul are întotdeauna dreptate”. Ca şi cum Vox Populi, Vox Dei ar însemna că nu trebuie căutaţi responsabili, deşi eşecul are responsabili identificabili, printre ei se numără tocmai acel Kelemen Hunor, care în calitate de „turist electoral” de două ori a atacat urna, atunci când a votat, asumându-și cu mândrie gestul absurd şi discriminatoriu. (Ne-am obişnuit deja că politica maghiară din România rămâne fără urmări, cei care greşesc, comit eşec după eşec nu pot fi schimbaţi, se comportă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, mărşăluiesc mai departe cântând marşuri triumfale în tunelul interminabil. Dar cum se spune „ulciorul merge la fântână, până i se sparge gâtul”, sau „ceea ce întârzie, nu trece” /sensul zicalei este că inevitabilul se va întâmpla, chiar dacă cu întârziere n. r./ şi se apropie căderea unipartitismului de facto.) Să stabilim clar: pentru acest eşec sunt responsabili în sens politic şi moral toţi care au iniţiat, au votat, au făcut campanie pentru participare şi pentru voturi „da” în această problemă discriminatorie şi fără sens. Acel „reprezentant” religios şi politic, care fiind aparţinător al unei minorităţi, a incitat împotriva unei alte minorităţi, a făcut campanie şi a şi votat, este de două ori mai netrebnic.

Referendumul a arătat criza adâncă în care se zbat conducătorii politici şi bisericeşti ai comunităţii maghiare din România. A arătat că reprezentarea politică maghiară nu este doar prizonierul Bucureştiului şi Budapestei, dar şi a bisericilor (pe sacul de bani din Ungaria stă episcopul Kató Béla, prietenul lui Orbán, nu-i aşa?) (referire la premierul maghiar Viktor Orbán n. r.), ceea ce într-un stat democratic reprezintă falimentul statului.

 

Foto: Magyari Nándor (Pagina personală de Facebook)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *