Colegiul Farmaciștilor din Cluj se opune demersului inițiat de Ministerul Sănătății prin care se dorește implementarea activităților de testare rapidă antigen COVID-19 prin intermediul farmaciilor. Reprezentanții farmaciștilor clujeni susțin că nici măcar nu au fost consultați cu privire la acest subiect.
„Având în vedere demersul inițiat de MS, de a aproba implementarea activităților de testare rapidă antigen COVID-19, prin intermediul unităţilor farmaceutice, precum și faptul că nu am fost consultați în prealabil cu privire la acest subiect pe care îl considerăm important, Colegiul Farmaciștilor din Cluj și Colegiul Farmaciștilor din București au înaintat azi un memoriu Ministerului Sănătății Am fost mereu în linia întâi în această perioadă dificilă, ne dorim implicare, dar este imperios necesar să nu ne îndepărtăm de la obiectivele de bază ale profesiei noastre și să nu permitem generarea unei confuzii între serviciul farmaceutic și alte activități „de graniță” efectuate în farmacie”, a transmis Colegiul Farmaciștilor din Cluj.
Farmaciștii au transmis un memoriu Ministerului Sănătății în care au menționat faptul că în acest moment când asistența farmaceutică este intens solicitată de populație nu au posibilitatea să realizeze testările pentru infecțiile generate de coronavirus.
„Modalitatea de adoptarea a unui act normativ în regim de urgență care lărgește sfera de atribuții a farmaciștilor din România, a fost și rămâne surprinzătoare pentru întregul nostru corp profesional, în condițiile în care niciunul dintre reprezentanții noștri nu a fost consultat anterior. Pe de o parte este de înțeles că s-a dorit degrevarea unora din reprezentanții medicali angrenați în situația epidemiologică determinată de răspândîirea coronavirusului SARS COV-2, însă pe de altă partea stabilirea inopinată a unor atribuții în sarcina farmaciștilor duce la împovărarea profesiei de farmacist fără verificarea prealabilă a posibilităților logistice și fără consultarea celor implicați. Unitățile farmaceutice nu pot asigura realizarea unor testări ale infecțiilor generate de coronavirus, mai ales în prezent când asistența farmaceutică este și mai solicitată de populație”, se arată în memoriu.
Farmaciștii vin și cu o propunere, respectiv organizarea unro centre de testarea unde farmaciștii ar putea să se implice, voluntar.
„Principala noastră propunere este de a organiza centre de testare sau vaccinare, în care să fie implicați farmaciști în mod voluntar, chiar și cu titlu permanent”, au transmis farmaciștii.