Editorial

“Fără penali”, greu de impus

Scris de 84

Majoritatea sondajelor de opinie dar şi mulţi analişti estimează o victorie a PNL la alegerile din 6 decembrie şi formarea unei majorităţi parlamentare de centru dreapta în jurul PNL şi a premierului desemnat de preşedintele Klaus Iohannis, probabil, tot Ludovic Orban.

Însă greul de-abia atunci va începe, pornind chiar de la formarea majorităţii şi a guvernului şi continuând cu gestionarea unei perioade dificile, cu pandemie de Covid şi provocări majore pentru economie.

Spun asta pentru că PNL şi USR, principalele forţe de centru dreapta, sunt mai dezbinate ca oricând. Deşi ambele au PSD-ul ca adversar comun, fiecare din cele două partide vrea să rupă o bucată cât mai mare din electoratul de centru dreapta şi fiecare vrea cu orice preţ să-şi păstreze identitatea proprie şi să-şi consolideze bazinul electoral. Deocamdată PNL-ul are un avans evident, dar ştim cu toţii că succesul în politică este destul de volatil.

Săptămâna aceasta s-a consumat un nou episod al luptei surde între PNL şi USR, în detrimentul interesului cetăţeanului şi spre satisfacţia celor de la PSD. Este vorba de faptul că cele două partide nu au reuşit să se înţeleagă şi să pună presiune pe PSD astfel încât iniţiativa de modificare a Constituţiei, semnată de peste 1.000.000 de români, care interzice celor condamnaţi penal să ocupe funcţii publice, să fie votată în parlament şi apoi să ajungă la referendum.

Din lipsă de cvorum în Senat, prin boicotul PNL şi prin impunerea de către PSD-ul majoritar a votului fizic, în detrimentul celui telefonic, folosit de atâtea ori în pandemie, proiectul nu a mai fost votat.

Marele neajuns este că referendumul pentru aprobarea acestei iniţiative nu mai poate fi organizat odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie. De ce? Simplu, pentru că partidele au avut interese proprii mai urgente decât primenirea demnităţilor publice.

PSD s-a declarat oficial susţinător al proiectului, dar a impus votul fizic, speculând absenţele şi nevoia de prezenţa a 2/3 din numărul senatorilor. PNL nu a dorit că USR să câştige puncte electorale prin ţinerea referendumului în aceeaşi zi cu votul pentru parlament şi a băgat un motiv penibil pentru boicot: nu au încredere că PSD va vota proiectul şi că social democraţii îl vor respinge! Adică, s-au predat cam fără luptă! Bine, doar teoretic, pentru că ei au ştiut foarte bine ce fac tot timpul. Dar, oricum, dă prost mişcarea lor. Deşi politicienii mizează deseori pe faptul că oamenii nu se prind de asemenea gesturi de curvăsărie politică.  Politicienii cred că dacă ies agresiv în presă şi pe reţelele de socializare şi mint precum respiră despre oful lor fals, îi vor convinge pe oameni. Eu cred că se joacă cu focul, dar, în fine, e treaba lor.

După marele act de “vitejie” liberală, unii parlamentari ai USR le-au bătut obrazul lui Ludovic Orban şi celorlalţi liberali, pe bună dreptate, şi i-au întrebat dacă cred că va putea fi organizat un nou referendum, în plină pandemie, la care să vină suficienţi oameni ca să fie şi validat. La referendum se va ajunge însă doar dacă toate partidele mari îşi vor da votul pe proiect, în viitorul parlament, şi nu se va întâmpla, cumva, vreun “accident” precum cel din săptămâna care tocmai se încheie.            ULTIMA ORĂ

 • Acum 29 mins Din oras
  AICI SUNT VOTURILE DUMNEAVOASTRĂ: Primăria plătește 14 milioane de lei compensaţie pentru căldură clujenilor
 • Acum 42 mins Politica
  PSD își face planurile pentru preluarea conducerii Guvernului: puncte “fierbinți” în relația cu PNL
 • Acum 1 hour Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Campanie pe #Clujul_Civic: “Haideți să îi încălțăm pe micuții de la Pata Rât. Eu pot trăi fără 100 de lei în portofel, dar ei cum pot trăi fără încălțăminte?!”
 • Acum 2 hours In vizor
  Din 2014 suntem anunţaţi că se va putea ateriza şi “cu ceraceaful pus pe geam” pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Banii ăia s-au topit ca şi o ceaţă. Acum suntem “ameninţaţi” cu un nou sistem ultra-modern. BONUS: care este diferenţa dintre cei 150 de metri din 2014 şi cei 150 de metri din 2023? S-a devalorizat şi metrul de atunci?
 • Acum 2 hours In vizor
  Cum arată un proiect european la Dej. Apa din rigole refulează prin canalizare în casele oamenilor
 • Acum 3 hours In vizor
  VAL DE REVOLTĂ LA CLUJ DUPĂ CE STATUIA LUI IULIU MANIU A FOST TRATATĂ CA UN DEŞEU: “Spargerile de asfalt, rebordurările continuă în Cluj fără ruşine”. Constatăm că Boc nu ştie ce să mai mintă
 • Acum 4 hours Din oras
  DE CE NU NE MIRĂ? După ce a pus monopol pe Cluj, Supercom își dă arama pe față: tarifele aproape s-au dublat, dar gunoiul nu e ridicat
 • Acum 6 hours Politica
  În calendarul anului școlar viitor, vacanța de primăvară nu cuprinde nici Paștele Catolic, nici Paștele Ortodox. Păi, politicienii noştri serbează numai Paştele Cailor
 • Acum 6 hours Din oras
  Cel mai urmărit prezentator de evenimente: Alin Sălăjean, de departe cel mai popular din breaslă pe social media
 • Acum 7 hours Eveniment
  E LUNI, LUMEA SE GRĂBEȘTE LA SPITAL: Accident grav între Gilău și Căpușu Mare
 • Acum 8 hours Eveniment
  CLUJ: O minoră de 17 ani a decedat într-un accident grav la Bucea
 • Acum 19 hours Politica
  Nicolae Ciucă, în ședința PNL de la Vila Lac: ”Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”
 • Acum 20 hours Politica
  DOMN’ PROFESOR DE CONSECVENȚĂ: Ieri, Vasile dÎncu vroia privatizarea învățănântului gimnazial, azi vrea ”echitate” la admiterea în liceu și la probele de BAC
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE