In vizor

Fara carusel in Piata Unirii, dar cu mai multe casute – conceptul Targului de Craciun 2014 la Cluj

Piata Unirii s-a umplut deja de stive de lemne, grinzi si scanduri care vor sta la baza eternului patinoar amplasat in centrul Clujului in fiecare an in preajma sarbatorilor de iarna. Evenimentul din acest an nu va fi cu mult mai special decat anul trecut, dupa cum ne-a dezvaluit organizatorul Sergiu Liti: noutatea consta in cresterea numarului de producatori de la casutele Mosului.

Ca in fiecare an, inaugurarea Targului de Craciun din Piata Unirii va avea loc la inceputul lunii decembrie, si tot ca in fiecare an, fara ca vreo echipa de specialisti sa fi lucrat la un concept atractiv, demn de o capitala europeana. La Bucuresti, de pilda, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc a pus la cale reduceri de 50% la hoteluri in weekend-urile din decembrie, un tur al barurilor din Centrul Vechi si un targ de Craciun la Romexpo, pentru care se negociaza cu municipalitatea o linie de transport gratuit pentru turisti pe traseul Piata Unirii Universitatii – Piata Victoriei – Romexpo.

La Cluj, primaria a anuntat o “Cortina de lumina”, mai exact un tunel asemanator celui de anul trecut, care va costa nu mai putin de 38.000 de euro, fara TVA.

“Noutatea va fi ca vom avea un targ mult mai mare decat anul trecut. Vom avea cam 50 de producatori la casute. Cea mai mare parte sunt din zona Clujului, dar si din restul Transilvaniei. Vom avea la Casutele Mosului produse de artizanat, dulciuri, castane coapte, produse culinare de sezon, un atelier de fabricare a globurilor si altele”, a declarat Sergiu Liti, organizatorul evenimentului, pentru Ziar de Cluj.

De Sarbatorile de Iarna din 2013, in Piata Unirii au fost cam 25-30 de casute, langa nelipsitul patinoar. Vizitatorii au putut cumpara la fata locului vin fiert, ceai, preparate de sezon cum ar fi “pomana porcului”, carnaciori, cadouri sau produse de artizanat confectionate de cei de la Asociatia Mesterilor Populari clujeni. A fost anuntata si o surpriza, care s-a materializat ulterior intr-un carusel.

In timp ce Clujul era naclait in ghirlande stridente, Mos-Craciuni sinistri si o piata centrala acoperita de un patinoar si de eternele gherete cu vin fiert si carnati, a fost al saptelea an in care Sibiul a dat tonul Sarbatorilor in toata tara. Piata Mare oferea nu doar miresme de castane prajite, migdale pralinate, turta dulce si vin fiert, ci si un program cultural din care nu lipsesc concertele de colinde, muzica gospel, jazz si rock’n’roll, spectacolele folclorice si de teatru. Targul de Craciun a fost introdus in pachetele turistice oferite de hotelierii din Sibiu, principalul scop al evenimentului fiind promovarea turistica a orasului. Turistii din alte orase au putut opta pentru un pachet complet care includea cazare pentru doua nopti, ghidaj in centrul istoric al orasului, un voucher de intrare la patinoarul din incinta Targului de Craciun si un cadou surpriza. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *